poze vernisaj maria sicoie nephila atrata

Vernisaj Maria Sicoie - Nephila Atrata

Bihor , Oradea. Vineri 10 Octombrie 2014 19:00 - Vineri 10 Octombrie 2014
Albacului Nr 54

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Numar min/max participanti: 50/100

Vernisaj Maria Sicoie, Oradea, Galeria Visual Kontakt

Nephila atrata

Maria Sicoie propune o lume bizară compusă din resturi de biciclete. Piese ce până nu demult se compuneau din ansambluri mobile sunt extrase și reciclate pentru a reda forme noi, de o cu totul altă factură.
Povestea bicicletelor în alb și negru este o creație supranaturală, inspirată din lumea arahnidelor. Instalația cuprinde creaturi făurite din segmente ruginite, spițe, ghidoane și cadre metalice, reconstituind viața biologică a unei specii imaginare de păianjen. Nephila atrata este un ansamblu de obiecte recompuse astfel încât să redea mișcare și viață unor mecanisme inerte. Ideea de doliu, de întuneric rămâne o referință cuprinsă în structura denumirii latine a speciei și are sens în contextul dezmembrării și reciclării obiectului vechi, uzat, uitat. Maria Sicoie atribuie, în instalația de față, noi conotații ideii de moarte și de renaștere, ocupându-se cu meticulozitate de alegerea și sortarea unor materiale neconvenționale pentru sculpturile sale. Ea stabilește astfel o punte de legătură între viață și moarte, construind vietăți din materia neînsuflețită și, în același timp, insuflând acea morbiditate ce face din fiecare nouă creatură o apariție unică prin formă și spectaculoasă prin mișcare.
Aflate la limita dintre jucăuș și înfricoșător, dintre expresivitatea sculpturală și aspectul pseudo-utilitar al obiectului de design, creaturile Nephila atrata au aerul mortuar și bizar al unor păianjeni-giganți din filmele de ficțiune. Creaturile miraculoase descind în realitatea imediată și sunt transpuse în cadre simple, non-cromate, simulându-se astfel o adaptare cât mai plauzibilă la mediul înconjurător. Spațiul galeriei se pliază pe cerințele unei instalații vivante, fiind invadată de aceste mecanisme artificiale și deopotrivă însuflețite. Natura artificială a lucrurilor, fie ele părți ușor de recunoscut ale unor obiecte concrete sau transformări ale acestora în creaturi supranaturale, face greu de descifrat latura figurativă a acestor reprezentări fabuloase ce „respiră” parcă prin însuși universul mecanic din care prind viață.

Dr. Olimpia Bera.

Mai multe detalii: http://visualkontakt.ro/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 743

Eveniment postat de organizator

visual kontakt

Adaugat in urma cu 3479 zile, 07 Oct. 2014

Adaugat de visualkontakt

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 17

Alte Evenimente din Oradea
targul de paste oradea 2024

Targul de Paste Oradea 2024

Bihor, Oradea. 26 Apr 2024 - 6 Mai 2024
festivalul copiilor oradea 2024

Festivalul Copiilor Oradea 2024

Bihor, Oradea. Sâmbătă 1 Iunie 2024
sounds of oradea festival 2024

Sounds of Oradea Festival 2024

Bihor, Oradea. 14 Iun 2024 - 16 Iun 2024
festivalul medieval din oradea 2024

Festivalul Medieval din Oradea 2024

Bihor, Oradea. 5 Iul 2024 - 7 Iul 2024
  • Ai ceva de zis?

    .