poze  hai la focu lui sumedru

"Hai la Focu lui Sumedru"

Brasov , Bran. Duminică 25 Octombrie 2009 09:00
Platoul "Inima Reginei Maria"

Categorii: Expozitii si Lansari de carte , Festivaluri , Jocuri si Concursuri , Muzica si Concerte , Petreceri , Targuri

In zilele de 24-25 octombrie, se desfasoara In localitatile din Zona etnografica Bran, un ceremonial nocturn de Innoire a timpului calendaristic. In jurul unui imens rug funerar, aprins de tineri Intr-un loc Inalt al satului si Intretinut cu lemne uscate, se aduna Intreaga suflare a satului si se striga, In cor, formula consacrata "Hai la Focu lui Sumedru!". Femeile Impart covrigi, nuci, mere si bautura. La plecare, participantii iau carbuni aprinsi cu care fertilizeaza gradinile si livezile.

Sarbatoarea are de fapt o sorginte precrestina, iar focurile care se aprindeau erau pentru Incalzirea spiritelor care apar pe pamant In aceasta perioada. Focul are rol protector, prin foc trecand tinerii si copii care arunca cu taciuni aprinsi.

Sumedru sau Samedru, zeu al Panteonului romanesc, incinerat simbolic In cadrul spectaculosului ceremonial nocturn, a preluat numele si data de celebrare ale Sf. Dumitru din Calendarul Ortodox. Impreuna cu Sangiorzul, Samedru Imparte anul pastoral In doua anotimpuri simetrice: vara, Intre 23 aprilie si 26 octombrie, avand ca ca miez al timpului data de 20 iulie (Santilie) si iarna Intre 26 octombrie si 23 aprilie, avand ca miez al timpului la 16 ianuarie (Sanpetru de iarna). In opozitie cu Sangiorzul, care Incuie iarna si Infrunzeste codrul, Samedru Incuie vara si desfrunzeste codrul.

Sfantul Dumitru, celebrat In data de 26 octombrie, este o divinitate pastorala, protector al pastorilor. Este vorba de "focul viu" al ciobanilor romani, care purifica Indeosebi pastorii si turmele.

Dorindu-se a lega aceasta manifestare de Castelul Bran, locatia selectata este Platoul Inima Reginei Maria, spatiu dedicat pentru astfel de manifestari, atat prin suprafata cat si prin pozitionare.

Avand in vedere ca sarbatoarea este strict legata de Sfantul Dumitru, Focul lui Sumedru va fi organizat in doua zile, respectiv 24 si 25 octombrie.

Atat sambata, cat si duminica, accesul pe platou se va face intre orele 09:00 - 24:00.

In cadrul manifestarii, elementul cheie este FOCUL. Prin urmare, in data de Sambata, in jurul orelor 19.00 acesta va fi aprins, urmand sa fie stins tarziu in noapte.

Pe parcursul zilelor sus mentionate, turistii vor putea achizitiona produse traditionale specifice sarbatorii, dar si zonei - branza, pastrama de oaie, fructe, miere, gem, alte preparate din carne, etc. In acest sens, vom amenaja un numar de 50-70 de standuri de expunere.

Un spatiu aparte va fi dedicat restaurantelor (4-5) din zona, in vederea desfacerii de produse specifice gatite.

Pe tot parcursul celor doua zile, pe scena amenajata in locatie, vor sustine momente artistice de muzica si dans, trupe si ansambluri din zona Bran.

De asemenea invitatii vor avea parte de momente interactive - lectii de dans, saritura peste foc, etc.

In cadrul programului de sambata seara, urmare a colaborarii cu partenerii nostri, vom invita un numar de ~1000 turisti cazati,in Bran, impreuna cu care vom reedita sarbatoarea in sine prin concursuri de dans traditional in jurul focului.

Mai departe, vom trece la divizarea celor ~1000 de invitati in grupe de cate 50 de persoane, care indrumati de copiii din comunitate, vor merge la urat in casele din vecinatatea locatiei.

Punctul culminant al uratului va fi Castelul Bran, unde ficare participant va primi traditionala plasa cu mere, pere si nuci.

Ziua de Duminica va fi dedicata in exclusivitate expozitiilor cu vanzare de produse traditionale, muzica traditionala si folk, urmand ca in cursul serii, focul sa fie reaprins.

ORGANIZATOR: CASTELUL BRAN - Compania de Administrare a Domeniului Bran - www.bran-castle.com
Eveniment prezentat de House of Wolf.
Parteneri: Primaria Statiunii Turistice Bran, Consiliul Judetean Brasov - Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov, Coca Cola, 24 fun.

Mai multe detalii: http://www.iubescbrasovul.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1629
Cuvinte cheie: Bran
gabriel stan

Adaugat in urma cu 5306 zile, 15 Oct. 2009

Adaugat de Gabriel

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 394

  • Ai ceva de zis?

    .