poze mall promenada va gazdui expozitia ie veche ie noua

Mall Promenada va gazdui expozitia "IE Veche & IE Noua"

Bucuresti , Bucuresti. Sâmbătă 30 Mai 2015 10:00
CALEA FLOREASCA 246B

Categorii: Alte Evenimente

Intre 31 mai si 24 iunie, mall Promenada va gazdui, in premiera, expozitia concursului de cusut „ie veche & ie noua”, care va reuni 30 de piese originale, lucrate manual in cadrul comunitatii SEMNE CUSUTE. O parte dintre iile expuse vor fi jurizate de catre specialisti in etnologie si pe 24 iunie va fi desemnata cate o castigatoare la fiecare dintre categoriile ie veche si ie noua.

Povestea SEMNE CUSUTE incepe in anul 2012, cand Ioana Corduneanu a lansat blogul cu acelasi nume, ce aduna peste 1000 de motive traditionale stravechi si modele de ii din spatiul romanesc, alaturi de scheme de croiala, tehnici de cusut si povesti despre ie si despre semne. In 2014, a luat nastere Sezatoarea Virtuala, SEMNE CUSUTE IN ACTIUNE, o comunitate online cu peste 7800 de membri, care isi propune sa creeze ii autentice, conform traditiei stravechi.

Cele 30 de ii care vor fi expuse la mall Promenada au fost cusute conform cutumelor, intre ziua de Sfantul Dumitru a anului trecut si Pastele de anul acesta. „Odinioara, de Paste, femeile se mandreau cu ie noua, cusuta in secret peste iarna. Noi, la randul nostru, am urmat aceeasi traditie – iile pentru concurs s-au cusut in secret absolut din octombrie 2014, cand am dat startul concursului si pana la finalul perioadei de inscriere”, a declarat Ioana Corduneanu, fondatoarea blogului SEMNE CUSUTE si a comunitatii SEMNE CUSUTE IN ACTIUNE.

Expozitia de la mall Promenada va cuprinde 3 categorii de piese:
„IE NOUA” – un omagiu adus creativitatii, care va cuprinde 7 piese cusute de la zero, cu motive dezvoltate de autoarele lor. Toate iile din aceasta categorie reprezinta un model nou, creat insa dupa vechile obiceiuri.
„IE VECHE” – un omagiu adus traditiei, care va cuprinde 10 piese cusute pornind de la o ie existenta. Modelele care au servit drept ghid sunt ii interbelice sau piese care au mai bine de doua secole.
„IE IN DEVENIRE” – colectia cuprinde 12 piese care fie au fost finalizate dupa termenul limita, fie sunt inca in lucru, dar care au povesti de spus.
Alaturi de cele 29 de piese, expozitia va cuprinde si un vesmant cusut de Ioana Corduneanu, intr-un gest de solidaritate cu membrele Sezatorii Virtuale.

La finalul expozitiei, vor intra in concurs piesele inscrise in categoriile „IE NOUA” si „IE VECHE”, iar pentru fiecare dintre acestea vor fi desemnate castigatoarele. Drept premiu, acestea vor primi piese de port popular romanesc, pentru a-si intregi costumul creat pe baza iei inscrise in competitie. Totodata, cele doua castigatoare vor face parte din juriul urmatoarei editii a concursului, care va avea loc anul viitor. Din juriul de anul acesta fac parte:
Dr. Varvara Buzila, director adjunct/de Cercetare al Muzeului de Etnografie din Chisinau
Nelu Dumitrescu, specialist in folclor si etnografie
Sebastian Paic, doctorand al Universitatii „Babes-Bolyai”, colectionar de costume populare din Transilvania
Ioana Corduneanu, fondatoarea blogului SEMNE CUSUTE si a comunitatii SEMNE CUSUTE IN ACTIUNE

Expozitia concursului de cusut „ie veche & ie noua” cuprinde si o serie de evenimente dedicate vesmantului romanesc:
Pe 31 mai, de Rusalii, in deschiderea expozitiei, membrele comunitatii SEMNE CUSUTE IN ACTIUNE vor inregistra mesaje pentru ZIUA IEI din Chisinau. Acestea vor fi proiectate in Republica Moldova, pe 21 iunie.
Pe 8 iunie, luni, ziua despre care traditia spune ca e „cea mai cu spor” pentru a incepe un lucru, specialistii in etnografie vor arata cum se transforma o bucata de panza intr-o opera de arta: pe ce criterii se alege modelul, cum se croieste, cum se coase si cum se poarta o ie.
Pe 19 iunie, va avea loc prima parte a jurizarii concursului de cusut: iile expuse vor fi prezentate si fiecare dintre ele va primi laude si critici din partea juriului.
Pe 24 iunie, concursul de cusut „ie veche & ie noua” isi va desemna castigatoarele. Tot atunci, va fi anuntata tema concursului de anul viitor si se va da startul inscrierilor pentru urmatoarea editie.

Mai multe detalii despre eveniment puteti descoperi pe promenada.ro sau pe Facebook, Promenadaro.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1235
people

Adaugat in urma cu 3249 zile, 28 Mai. 2015

Adaugat de PEOPLE

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 305

Alte Evenimente din Bucuresti
teatru pentru copii la restaurant dines

Teatru pentru copii la Restaurant Dines

Bucuresti, Bucuresti. 21 Apr 2024 - 21 Apr 2024
weekend live la dines in parcul carol

Weekend Live la Dines in Parcul Carol!

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
live music afternoon

Live Music Afternoon!

Bucuresti, Bucuresti. 20 Apr 2024 - 21 Apr 2024
italian lounge nights

Italian Lounge Nights

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
  • Ai ceva de zis?

    .