poze bucurestiul fanariot haine si podoabe orientale
poze bucurestiul fanariot haine si podoabe orientale poze bucurestiul fanariot haine si podoabe orientale poze bucurestiul fanariot haine si podoabe orientale

Bucureştiul fanariot – Haine şi podoabe orientale

Bucuresti , Bucuresti. Vineri 20 Aprilie 2018 19:00 - Vineri 20 Aprilie 2018
str. C. A. Rosetti 47, et. 1, București

Categorii: Conferinte si Seminarii , Alte Evenimente

Oferă-ți două ceasuri de tihnă vineri seara, de la șapte, și vino la Fundația Calea Victoriei, la evenimentul Bucureştiul fanariot – Haine şi podoabe orientale, să descoperi o savuroasă felie de istorie. Povestind despre veșminte cu nume neobișnuite, istoricul Roxana Coman îți va dezvălui lumea plină de culoare și farmec oriental a unei perioade mai puțin discutate din viața orașului nostru.

Ca și acum, în trecut veşmintele erau menite să transmită statutul purtătorului, fie că era boier velit, fie că era domn. În mod firesc, fineţea şi calitatea materialelor din care erau croite erau unul din factorii importanţi în a contura imaginea unui om cu stare materială şi socială semnificativă. Blănurile, de exemplu, decorau anteriile boierilor, blana de samur fiind foartă căutată şi destul de costisitoare (o feregea garnisită cu samur putea ajunge până la 1000 de taleri).

Dar știi ce era diferit? Accesul, chiar dreptul de a purta anumite accesorii, materiale sau culori depindeau nu doar de puterea de cumpărare, ci și de statutul social sau funcția politică. Inspirate de moda de la curtea sultanului, confecţionate cu materiale ce proveneau din varii zone ale imperiului, hainele din perioada fanariotă urmau coduri sociale bine stabilite şi cunoscute tuturor (diferenţele dintre un costum de boier şi un costum de negustor erau foarte evidente, prin culoare şi croială).

Cu işlic şi cu turban, povestim lângă divan despre caftan, anteriu, pipiri, iminei, şalvari ş.a. Descoperim împreună oraşele de unde erau importate stofele preţioase folosite în realizarea hainelor şi aflăm cât de cosmopolită era lumea fanariotă. O lume aparte pentru călătorii străini, cu discrepanţe mereu prezente în însemnările lor de călătorie datorate diferenţelor de vestimentaţie, de moravuri şi de comportament.

Evenimentul Bucureştiul fanariot – Haine şi podoabe orientale are loc vineri, 20 aprilie, de la 19.00, la noul sediu al Fundației Calea Victoriei: str. C. A. Rosetti 47. Et. 1. Taxa de participare este de 50 de lei, iar înscrierile se fac pe adresa contact@victoriei.ro.

Mai multe detalii: https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/bucurestiul-fanariot-haine-si-podoabe-orientale/

Pret bilet: 50 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1112

Eveniment postat de organizator

calea victoriei

Adaugat in urma cu 2173 zile, 17 Apr. 2018

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1116

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
concert ville valo

Concert Ville Valo

Bucuresti, Bucuresti. Luni 8 Aprilie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .