poze expozitia imagini ale lumii trecatoare la mnar

EXPOZIŢIA IMAGINI ALE LUMII TRECĂTOARE LA MNAR

Bucuresti , Bucuresti. Joi 28 Ianuarie 2010 19:39
bucuresti

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Numar min/max participanti: 10/100

expozitie moderna

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită să vizitaţi în perioada 18 decembrie 2009 - 28 martie 2010, expoziţia IMAGINI ALE LUMII TRECĂTOARE, KUNISADA - UN MARE GRAVOR AL ŞCOLII UTAGAWA. GRAVURĂ JAPONEZĂ DIN SECOLUL AL XIX-LEA.

Expoziţia reuneşte un ansamblu de 63 de gravuri policrome create de Utagawa Kunisada (1786-1865), unul dintre cei mai populari maeştri gravori ai vremii sale, artist deosebit de prolific, desenator şi colorist redutabil.

Discipol al lui Utagawa Toyokuni (1769-1825), cel mai influent membru al şcolii Utagawa, Kunisada îşi consolidează încă din tinereţe o poziţie privilegiată printre gravorii de notorietate ai epocii, abordând o varietate de teme, dar în special reprezentarea frumuseţii feminine şi a actorilor de teatru kabuki.

Kunisada a avut parte de o posteritate artistică sinuoasă, determinată şi de variaţia calităţii gravurilor de-a lungul carierei sale, gravuri adeseori finalizate în colaborare cu numeroşi discipoli.

Ceea ce caracterizează opera sa este extraordinara varietate a subiectelor şi energia creatoare aproape nelimitată, întemeiată pe respectul tradiţiei.
A fost colecţionat cu pasiune de către amatorii de artă occidentali, care au descoperit prin intermediul operelor sale lumea exotică a Japoniei.

Viu admirat pentru forţa desenului şi culorile vibrante, a inspirat pictori impresionişti şi postimpresionişti, care i-au copiat gravurile în picturile lor.

Din ansamblul de gravuri aflate în colecţiile MNAR au fost selectate exemplarele cele mai valoroase ca realizare artistică şi calitate a imprimării. Ele ilustrează cîteva dintre temele predilecte la Kunisada: imagini cu femei frumoase, scene de teatru, portrete de actori, lucrări inspirate din literatura, istoria şi legendele Japoniei.

O secţiune specială este dedicată lucrărilor care îl prezintă pe Genji/Mitsuuji, personaj literar ilustru în epocă. Expoziţia cuprinde de asemenea un set de gravuri create în colaborare cu marele peisagist Utagawa Hiroshige (1797-1858).

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 443
Cuvinte cheie: Arta , Expozitie , de , Evenimente Bucuresti
cenuse ion

Adaugat in urma cu 5214 zile, 21 Ian. 2010

Adaugat de scenic

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 10

Alte Evenimente din Bucuresti
teatru pentru copii la restaurant dines

Teatru pentru copii la Restaurant Dines

Bucuresti, Bucuresti. 5 Mai 2024 - 5 Mai 2024
duminica live cu ovidakis

Duminica Live cu Ovidakis!

Bucuresti, Bucuresti. 5 Mai 2024 - 5 Mai 2024
ambiental music

Ambiental Music

Bucuresti, Bucuresti. 5 Mai 2024 - 5 Mai 2024
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
  • Ai ceva de zis?

    .