poze  concert aniversar voicu enachescu 75
poze  concert aniversar voicu enachescu 75 poze  concert aniversar voicu enachescu 75 poze  concert aniversar voicu enachescu 75

“Concert aniversar Voicu Enachescu - 75”

Bucuresti , Bucuresti. Luni 28 Mai 2018 19:00
Ateneul Român, str. Franklin nr. 1-3

Categorii: Muzica si Concerte

Corul de Cameră PRELUDIU al Centrului Național de Artă “Tinerimea Română” va susţine la Ateneul Român, luni 28 mai de la ora 19:00 un concert dedicat aniversării dirijorului Voicu Enăchescu, formatorul și dirijorul corului de peste 45 de ani, cu titlul “VOICU ENĂCHESCU – 75” eveniment organizat în parteneriat cu Filarmonica “George Enescu” din București.

Deținător de-a lungul carierei a numeroase premii internaționale ce au fost acordate atât Corului de Cameră Preludiu cât și artei sale dirijorale, Voicu Enăchescu reprezintă unul dintre reperele mișcării corale din România.
Cu numeroase prezențe de nivel internațional, foarte multe concerte în țară și o impresionantă colecție de înregistrări dedicate repertoriului religios ortodox, Corul de Cameră Preludiu format și dirijat de Voicu Enăchescu reprezintă o autoritate artistică de necontestat, reprezentativă pentru spațiul nostru cultural și spiritual.
Programul aniversar va oferi publicului ocazia de vedea, asculta și recunoaște pe viu spiritul artistic creat de dirijorul Voicu Enăchescu care definește Corul de Cameră Preludiu, putând să recunoască chiar pe cei care au făcut cunoscute publicului larg o bună parte dintre aceste piese, atât prin intermediul discurilor și al CD-urilor, cât mai ales prin zecile de înregistrări făcute la radio de-a lungul celor peste 45 de ani de activitate.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, România TV, Observator Cultural, Q Magazine, RFI, ArtLine.ro, Mediatrust.

BIOGRAFII

Voicu Enăchescu s-a născut la data de 24 mai 1943 in localitatea Brănești, județul Dâmbovița. A fost student al Conservatorului de Muzică Ciprian Porumbescu, București, unde i-a avut ca profesori pe Zeno Vancea, Alexandru Pașcanu, Petre Crăciun sau Constantin Romașcanu. Primii pași spre arta corală se întrezăresc in Corul de Copii Radio, unde devine fascinat de maestrul dirijor de la aceea perioada - Ion Vanica, astfel că la scurt timp descoperă imensa pasiune pentru dirijatul coral.
În toamna anului 1972 pornește spre drumul afirmarii artistice cu un grup coral înființat și condus cu dăruire, alcătuit din studenți ai Universitații București și ai Conservatorului. Corul de Cameră Preludiu, căci acesta fusese numele inspirat ales, avea să devină în timp unul dintre cele mai titrate și apreciate ansambluri corale din România, atât pentru acuratețea sunetului, muzicalitate, cât mai ales pentru pasiunea și profesionalismul maestrului său fondator - Voicu Enăchescu.

Cei 45 de ani de existență ai Corului “Preludiu” înseamnă peste 300 de înregistrări radio și tv, un disc Electrecord și trei CD-uri, peste 1500 de concerte în țară, în Europa, Asia, Statele Unite ale Americii, participări la festivaluri de prestigiu. Voicu Enăchescu și Corul Preludiu au primit premiile pentru cel mai bun dirijor și premiul I și medalia de aur la Festivalul Coral Internațional din Beijing, China (2002, 2012).
În 1991 devine director al Centrului Național de Artă Tinerimea română, edificiu cultural pe care îl manageriază și astăzi. De-a lungul timpului, Voicu Enăchescu a dirijat corurile Filarmonicilor din țară -Craiova, Iași, București și a susținut workshop-uri de specialitate cu coruri din Franța, Olanda, Grecia, Republica Moldova sau Polonia.
Din 1998, Voicu Enăchescu îmbracă funcția de președinte al Asociației Naționale Corale din România. În 2004 a fost decorat cu Ordinul 'Meritul Cultural în Grad de Comandor pentru Promovarea Culturii'.

Corul de cameră “Preludiu”
De la apariția sa și până în prezent formația a parcurs un drum ascendent, care a consolidat cu fiecare concert, an după an, prestigiul coralei. Mereu primenit, trecând de la statutul de cor de amatori la cel de formație profesionistă, “Preludiu” își aduce o deosebită contribuție la transmiterea actului artistic în rândurile publicului meloman din România și din străinătate, remarcându-se prin măiestria sa interpretativă prin prospețimea și, în același timp, prin maturitatea sa.

Secretul rezidă, desigur, în talentul și muzicalitatea nativă a coriștilor, dublate de aprofundate studii muzicale, dar, fără îndoială, trebuie căutat și în muzicalitatea, rafinamentul și deosebitul simț artistic al dirijorului. Repertoriul Corului de cameră 'Preludiu' este vast, cuprinzând peste 300 de lucrări de muzică preclasică, clasică și romantică, colinde de Crăciun și cântece religioase, muzică românească și cântece din muzica popoarelor, lucrări din literatura contemporană, lucrări vocal-simfonice. Trebuie menționat că toate aceste piese sunt interpretate în limba lor originară.

În cei peste 45 de ani de activitate “Preludiu” a realizat peste 350 de înregistrări radio și TV, un disc 'Electrecord' și trei C.D. (Colinde și cântece de Crăciun, Muzica bizantină în cultura românească, Maeștri ai artei corale românești). De la apariția sa, formația a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din România și din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de țări din Europa, America și Asia, fiind laureată la mai multe festivaluri internaționale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). Corul de cameră “Preludiu” și dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediției a XIII-a a Festivalului Internațional “George Enescu” (1995), “Premiul pentru excepționalul program prezentat”, distincție acordată de Uniunea Interpreților, Coregrafilor și Criticilor Muzicali din România.

Anul 2012, a însemnat înca o dată confirmarea internațională a Corului de cameră 'Preludiu': Premiul I la Festivalul de muzică ortodoxă de la Bialystok-Polonia, Medalia de aur acordată corului 'Preludiu' și premiul pentru cel mai bun dirijor primit de maestrul Voicu Enăchescu la Festivalul Coral Internațional de la Beijing-China.

Mai multe detalii: http://tinerimearomana.ro/

Pret bilet: 35 Lei

Comenteaza pe Facebook
ppdp

Adaugat in urma cu 2138 zile, 21 Mai. 2018

Adaugat de managerdp

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 402

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
concert ville valo

Concert Ville Valo

Bucuresti, Bucuresti. Luni 8 Aprilie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .