poze concert de muzica clasica indiana
poze concert de muzica clasica indiana poze concert de muzica clasica indiana poze concert de muzica clasica indiana

Concert de muzică clasică indiană

Bucuresti , Bucuresti. Miercuri 14 Iunie 2017 19:00 - Miercuri 14 Iunie 2017
Cinema Elvira Popescu

Categorii: Muzica si Concerte

Concertul de muzică clasică „RASA – Saveurs musicales de l’Inde” – va fi o întâlnire multiculturală cu muzica indiană creată în Franța de Nicolas Delaigue (sitar) și Nihar Mehta (tabla), avându-l ca invitat pe Bhaskar Das (bansuri).

RASA este un concept antic în artele indiene și se referă la aroma estetică inerentă unei opere artistice, gustul pe care îl simte publicul atunci când asistă la un spectacol de muzică, dans, teatru sau orice formă de manifestare artistică. Teoria cu privire la rasa este menționată în vechiul tratat sanscrit Nāṭya Śāstra. Conform acesteia, nu divertismentul este obiectivul principal al artei, ci capacitatea de a-l transporta pe om într-o lume unde acesta să poată experimenta fericirea și esența conștiinței sale.

Albumul RASA, o colecție de compoziții muzicale ce evocă variate stări emoționale, este rodul colaborării îndelungate dintre doi artiști care trăiesc și își desfășoară activitatea în Franța: Nicolas Delaigue, muzician din Lyon, interpret la sitar, și Nihar Mehta, muzician indian stabilit la Nisa, interpret la instrumentul de percuție tabla și promotor în Europa al marilor nume ale muzicii clasice indiene. Cei doi îl vor avea ca invitat pe Bhaskar Das, unul din cei mai talentați tineri interpreți la bansuri din India, câștigător a numeroase premii.

NICOLAS DELAIGUE este interpret și profesor de sitar, instruit în muzica indiană de maeștrii Patrick Moutal, Indrajit Banerjee, Ustad Shahid Parvez, Sugato Nag. După ani de practică și dedicare totală acestei arte, a făcut o sinteză stilistică a învățăturii primite și a reușit să creeze o punte de legatură între India și Vest. Stabilit la Lyon din 2011, are o activitate de interpret internațional, susținând concerte în Europa, India, Africa de Nord. Deținător al diplomei franceze de stat în muzică tradițională, Nicolas predă sitarul și muzica indiană de aproape cincisprezece ani, fiind invitat cu regularitate în diverse centre culturale, universitare și educaționale pentru cursuri de specialitate, ateliere, suport educațional și ca membru al juriului.

NIHAR MEHTA provine dintr-una din cele mai însemnate și respectate familii de filosofi și muzicieni din Ahmedabad, implicate activ în predarea și promovarea muzicii indiene clasice prin celebrul Institut „SAPTAK”, fondat în anul 1980. Din 2002, Nihar e stabilit în Nisa, Franța, și este implicat activ în promovarea și dezvoltarea muzicii indiene în Europa prin organizarea de concerte, ateliere și lecții demonstrative cu artiști cunoscuți.

BHASKAR DAS este unul dintre cei mai străluciţi interpreți de bansuri ai generaţiei tinere de muzicieni din India. Calificat ca “A grade artist” de All India Radio & Door Darshan, câștigător al unor prestigioase concursuri naţionale, Bhaskar a primit, de asemenea, o bursă națională din partea Guvernului Indiei, care i-a permis să-și obțină diploma de masterat la Universitatea Hindusă din Banaras cu onoruri.

Concertul va avea loc miercuri, 14 iunie, ora 19:00, la Cinema Elvira Popescu.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul Francez din București și face parte din Festivalul “Namaste India”, ediția a IX-a, 12-24 iunie 2017, organizat de Centrul Cultural “Rabindranath Tagore” în colaborare cu Ambasada Indiei la București, cu sprijinul Incredible India (India Tourism Frankfurt).

Programul complet al festivalului va fi disponibil pe www.namasteindia.ro

Mai multe detalii: http://namasteindia.ro

Pret bilet: 50 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1173
Cuvinte cheie: Bucuresti

Eveniment postat de organizator

centrul tagore

Adaugat in urma cu 2490 zile, 03 Iun. 2017

Adaugat de ccrt

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 40

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
concert ville valo

Concert Ville Valo

Bucuresti, Bucuresti. Luni 8 Aprilie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .