poze anca bodea electric paradisum
poze anca bodea electric paradisum

Anca Bodea - Electric Paradisum

Cluj , Cluj-Napoca. Miercuri 18 Ianuarie 2017 18:00
Muzeul de Arta Cluj-Napoca

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Cele mai recente lucrări ale Ancăi Bodea sunt redări abstractizate ale naturii, în care formele și culorile se schimbă după bunul plac (regizoral) al artistei. Verdele natural devine albastru electric, dezordinea stufoasă și hățișurile pădurilor devin semne grafice negre, pictura după model devine licență poetică.

Albastrul este culoarea ce prevalează în toate seriile de până acum, sub diverse intensități, tușe, tonuri și grosimi de strat. Albastrul poate fi calm și așezat ca o pătură, transparent și diafan ca apa sau vibrat și electric, aproape incandescent, deși rece. Misterul aparenței unei culori este dat de mai multe variabile, dincolo de intenția artistului și necesitatea imaginii. El diferă în funcție de suport, de granulația suprafeței, de tipul pensulei sau al instrumentului cu care este aplicat. Albastrul e o cheie de boltă în acest context, el definește seria Paradisul Electric și surprinde, pentru că ne-am aștepta ca rolul principal să îl aibă o culoare caldă.

Genul picturii sale recente se situează la granița dintre figurativ și abstract, pentru că înainte primau forma și modeleul, iar acum suprafața în sine e nedelimitată, pictată cu fervoare și atenție și ocupă cea mai mare parte din suprafața pânzei. Efectul este unul subtil, iar în absența titlurilor, povestea e mai greu de descoperit.

Anca Bodea este una dintre artistele recunoscute de la Cluj-Napoca, o figură aparte, care nu ține neapărat să aparțină unei școli sau unor grupuri, dar care expune constant atat în țară, cât și în străinătate. Pictează în ulei pe pânză sau carton, temele sunt din imediata ei apropiere – fizică și ideatică, iar discursul este unul serios, aprofundat, bazat pe studiu după natură interioară și exterioară.

Simona Vilau

Mai multe detalii: http://www.mnac.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 795
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 2655 zile, 17 Ian. 2017

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 809

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert zucchero la cluj 2024

Concert Zucchero la Cluj - 2024

Cluj, Cluj-Napoca. Joi 25 Aprilie 2024
concert dj bobo la cluj

Concert DJ Bobo la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 16 Noiembrie 2024
electric castle 2024

Electric Castle 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Iul 2024 - 21 Iul 2024
discoteca 80 2024 cluj napoca

DISCOTECA '80 2024 @ Cluj-Napoca

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 21 Septembrie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .