poze artefactul memoriei fragilitate i alteritate
poze artefactul memoriei fragilitate i alteritate poze artefactul memoriei fragilitate i alteritate poze artefactul memoriei fragilitate i alteritate

Artefactul memoriei: fragilitate și alteritate

Cluj , Cluj-Napoca. Vineri 26 Ianuarie 2024 12:00 - Vineri 26 Ianuarie 2024
Universitatea de Arta si Design, Galeria Casa Matei, str. Matei Corvin nr. 6

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Expoziție foto Laurențiu Manolescu

Curatori - Ovidiu-George Saghin și Ionuț-Andrei Uzarchievici, master, anul II, programul de Practici Curatoriale Contemporane / Facultatea de Arte Decorative și Design / UAD Cluj-Napoca.

Expoziția surprinde în mod unic momente din trecut aduse în prezent prin intermediul funcțiilor deosebite ale fotografiei, acelea de a memora și documenta anumite trăiri.

O perspectivă suplimentară și unică a povestirii vizuale, imaginate de artist alături de cei doi tineri curatori, este redată prin maniera expresivă a tehnicilor utilizate, prin dubla expunere și prin prelucrarea digitală. Prin această juxtapunere, expoziția îndeamnă la contemplarea modului în care amintirile noastre sunt modelate și influențate de contextul în care ne desfășurăm viața.

Trăsăturile portretelor nu sunt doar simple înregistrări statice ale unui chip, ci devin elemente plastice care se amestecă și interacționează cu mediul înconjurător, conferind lucrărilor statutul de artefacte ale memoriei, care deslușesc publicului cadre intime din viața artistului, ce pot fi retrăite și reinterpretate într-o dimensiune diferită a timpului.

Laurențiu Manolescu reușește să creeze prin arta lui nu doar simple instantanee, ci adevărate compoziții vizuale care transcend timpul și spațiul trecând lucrările prin filtrul emoțiilor și al experienței sale. Grija față de variațiile de luminozitate și culoare, plus jocul formelor distorsionate sau descompuse în puncte, reușesc, în unele lucrări, să redea o valoare plastică apropiată picturii și senzația metodei de lucru numită pointilism, sau să se apropie de valorile curentului expresionist(text semnat de Ovidiu-George Saghin).

Lucrările semnate de Laurențiu Manolescu urmăresc viața artistului bucureștean Mureșan Vasile, cunoscut sub numele de Murivale, imortalizând trăirile sale în diverse momente ale vieții - la moment de sărbătoare (aniversând o zi de naștere) sau în clipe de nostalgie (o vizită la mormântul unui prieten), ș.a. Artistul fotograf este un apropiat al Maestrului și datorită acestei prietenii își transpune cunoștințele din domeniul fotografiei în lucrări de artă.


Expoziția este deschisă publicului până în data de 27 ianuarie 2024 și mai poate fi vizitată astăzi între orele 12.00-16.00.


Vă așteptăm cu drag!

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 103
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 93 zile, 25 Ian. 2024

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 809

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
cantarile cerului edi ia a ii a 8 iunie 2024

Cântările Cerului - ediția a II-a, 8 iunie 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 8 Iun 2024 - 8 Iun 2024
concert alternosfera 25 ani tour at form space

Concert Alternosfera - 25 ANI TOUR at /FORM Space

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 18 Mai 2024
concert placido domingo la cluj in 2024

Concert Placido Domingo la Cluj in 2024

Cluj, Cluj-Napoca. Joi 7 Noiembrie 2024
zilele clujului 2024

Zilele Clujului 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 30 Mai 2024 - 2 Iun 2024
  • Ai ceva de zis?

    .