poze concert simfonic in cadrul festivalului interna ional g enescu

Concert simfonic în cadrul Festivalului Internațional G. Enescu

Cluj , Cluj-Napoca. Joi 31 August 2023 19:00 - Joi 31 August 2023
Colegiul Academic, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 5

Categorii: Muzica si Concerte

Colegiul Academic va găzdui vineri, 31 august 2023, de la ora 19:00, un concert simfonic ce se regăsește pe agenda Festivalului Internațional George Enescu și se constituie într-o avanpremieră a concertului din data de 2 septembrie 2023, de la Sala Radio, București. Sub bagheta dirijorului Jonathon Heyward, avându-l ca solist pe pianistul Andrei Gologan (ambii prezenți pe scenă atât la Cluj, cât și la București), Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” va deschide, în capitală, Seria Orchestrelor Românești din cadrul aceluiași Festival George Enescu. Din programul celor două seri concertistice fac parte lucrări semnate de Doina Rotaru – Nymphea, Benjamin Britten - Concertul pentru pian, op. 13 și Dmitri Şostakovici - Simfonia nr. 1 în fa minor, op. 10.

Joi, 31 august 2023, ora 19.00
Colegiul Academic

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Dirijor : Jonathon Heyward
Solist: Andrei Gologan (pian)

Doina Rotaru
Nymphea
Benjamin Britten
Concertul pentru pian, op. 13
Dmitri Şostakovici
Simfonia nr. 1 în fa minor, op. 10

Despre lucrări
Seara de vineri, 31 august 2023, va debuta cu lucrarea Nymphea aparținând compozitoarei Doina Rotaru, deopotrivă profesor doctor în cadrul Universității Naționale de Muzică București. Pianistul Andrei Gologan, la rândul său, va interpreta Concertul pentru pian, op. 13 de Benjamin Britten, de altfel, o creație singulară în rândul lucrărilor compozitorului britanic. Concertul a fost scris în 1938 și apoi revizuit în 1945, inclusiv prin înlocuirea părții a treia. Aceasta a fost prima lucrare pentru pian și orchestră a lui Britten, pe care a interpretat-o, el însuși, în premieră, în cadrul unui concert din 1938. Dedicat compozitorului Lennox Berkeley, concertul este o lucrare căreia i s-a acordat mai multă atenție la nivel internațional, de-abia în ultimii ani. Concertul se va încheia cu Dmitri Şostakovici - Simfonia nr. 1 în fa minor, op. 10. Datorită energiei, spontaneității și entuziasmului său, numeroși critici consideră această lucrare de tinerețe a lui Șostakovici ca fiind una dintre cele mai bune simfonii scrise de compozitorul rus. Deși, pe alocuri, se resimte influența lui Ceaikovski sau Prokofiev, simfonia dezvăluie o personalitate bine individualizată, înscrisă pe orbita marilor cuceriri compoziționale (Oana Andreica – Ghid (incomplet) de concert).

Despre dirijor
Jonathon Heyward își construiește o carieră ca fiind unul dintre cei mai interesanți dirijori de pe scena internațională actuală. În prezent, este director muzical desemnat al Orchestrei Simfonice din Baltimore, deținând un contract de cinci ani începând cu stagiunea 2023-2024. Jonathon Heyward și-a făcut debutul la pupitrul acestei orchestre în martie 2022, cu trei spectacole care au inclus interpretarea în premieră a Simfoniei nr. 15 de Șostakovici. Din vara anului viitor, Jonathon Heyward va deveni și directorul muzical al Orchestrei de vară Renée și Robert Belfer din cadrul Lincoln Center.
Printre cele mai importante concerte recente și colaborări viitoare ale lui Jonathon Heyward se numără, de exemplu în Marea Britanie, atât momente de debut, cât și reiterări ale unor colaborări mai vechi cu Orchestra Simfonică londoneză, Orchestra Națională Galeză a BBC, BBC Symphony, Orchestra Regală Națională a Scoției, The Hallé din Manchester, Orchestra Națională Simfonică din Dublin și Scottish Chamber Orchestra. În Europa continentală, Jonathon Heyward va putea fi urmărit la pupitrul dirijoral al unor ansambluri precum Castilla y León, Galicia Symphony, Orchestra Națională Simfonică Daneză, Basel Symphony, Orchestra de Cameră Lausanne, Filarmonica Brussels, Orchestra Națională Bordeaux Aquitaine, Tonhalle Düsseldorf, Hamburg Symphony și MDR-Symphony, acestea din urmă din Germania. Pe parcursul stagiunii 2023/2024, dirijorul american își va face și debutul australian cu Melbourne Symphony și cel neozeelandez cu Auckland Philharmonia.

Despre solist
Apreciat pentru creația sa muzicală de o intensă substanță intelectuală și spirituală, în pregătirea solistică, pianistul Andrei Gologan a primit sprijinul și îndrumarea unor pianiști renumiți precum Sir András Schiff, Daniel Barenboim și Richard Goode. Tânărul muzician a fost caracterizat ca fiind „un poet al interpretării pianistice" (Süddeutsche Zeitung), având „sonorități bogate și varietate" și dând dovadă de „strălucire tehnică" (General-Anzeiger Bonn).
Printre cele mai importante evenimente recente se numără o invitație din partea lui Sir András Schiff de a participa la programul „Building Bridges”, care a avut drept rezultat debutul, sub formă de recital, a lui Andrei Gologan în Europa la Konzerthaus (Berlin), la De Singel International Arts Centre (Anvers) și la Beethovenhaus (Bonn), ș.a. De asemenea, pianistul a fost invitat în festivaluri precum Mozartwoche (Salzburg), Schleswig-Holstein și Herbstgold (Palatul Estherházy, Eisenstadt).
Printre aparițiile solistice ale lui Andrei Gologan se numără cele alături de Camerata Salzburg la Stiftung Mozarteum, Orchestra Filarmonicii din Kiev și Orchestra de Cameră Sándor Végh, cu aceasta din urmă colaborând la realizarea Concertului pentru pian și trompetă de Șostakovici, cu Hans Gansch, fostul dirijor al Filarmonicii din Viena.

!!! Biletele pot fi achiziționate online https://bit.ly/3KLixxq sau de la casieria Filarmonicii, Pța. L. Blaga nr. 1-3, între orele 9.00-14.00, precum și de la intrarea în Colegiul Academic, înaintea începerii concertului.

Mai multe detalii: https://filarmonicatransilvania.ro/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 163
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 242 zile, 29 Aug. 2023

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 809

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert dj bobo la cluj

Concert DJ Bobo la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 16 Noiembrie 2024
electric castle 2024

Electric Castle 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Iul 2024 - 21 Iul 2024
discoteca 80 2024 cluj napoca

DISCOTECA '80 2024 @ Cluj-Napoca

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 21 Septembrie 2024
jazz in the park 2024

Jazz in the Park 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 30 Aug 2024 - 1 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .