poze concert muzica corala

Concert muzica Corala

Iasi , Iasi. Joi 31 Octombrie 2013 18:00 - Joi 31 Octombrie 2013
Aula Bibliotecii Central Universitare “M. Eminescu" Iasi

Categorii: Muzica si Concerte

Numar min/max participanti: 300/500

CORUL BÃRBÃTESC DE CAMERÃ “BLAGOZVONNITSA” DE LA MÃNÃSTIREA DE CÃLUGÃRI „ “ZAIKONOSPASSKY”, MOSCOVA

Biblioteca Centrala Universitara Iasi

Istoricul înfiinţării grupului.

Chiar în centrul Moscovei, în apropiere de Piaţa Roşie, pe strada Sfântul Nicolae, se află vechea mănăstire Zaikonospassky. Dincolo de zidurile sale, cândva a fost înfiinţată o şcoală, reorganizată ulterior în Academia Slavo-Greacă-Latină, unde avea să înveţe mai târziu şi savantul şi omul de cultură, Mihail Lomonosov. Această academie stă la originea Academiei Teologice din Moscova.

Manastirea Zaikonospassky este leagănul în care cu binecuvântarea Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, Alexei al II-lea, s-a născut în anul în 1999 Corul bărbătesc de Cameră "Blagozvonnitsa" sub conducerea vieţuitorului mănăstirii - egumenul Petr (Afanasiev).



Spectacole şi turnee

Corul a avut primul său spectacol la Moscova, în Palatul Patriarhiei de la Kremlin, după care muzica bisericească în interpretarea corului a răsunat în clădirea Palatului Armelor, în cea a Muzeului de Istorie. De un mare succes s-au bucurat concertele susţinute în mod constant la Teatrul Mare, în Sala Rahmaninov a Conservatorului de Stat din Moscova, în Sala Coloanelor. Corul face turnee în Rusia, participă la festivităţi, punând în valoare prin interpretarea sa cele mai valoroase cântări ale Bisericii Ortodoxe Ruse.

Corul a susţinut numeroase concerte la invitaţia personală a Preşedintelui rus Vladimir Putin, a cântat în faţa unor şefi de stat din diferite ţări.

În septembrie 2008, când corul a făcut un pelerinaj în Ţara Sfântă, a vizitat Oraşul Sfânt Ierusalim, unde a participat la slujbele de la Catedrala Sfântului Mormânt şi bisericile Misiunii Duhovniceşti Ruse.

În noiembrie 2010, corul a făcut o vizită într-o serie de state din Orientul Mijlociu, unde a participat la mai multe slujbe în biserici şi mănăstiri ortodoxe, şi a susţinut concerte în faţa compatrioţilor şi a localnicilor.

În octombrie 2011, corul a vizitat Elveţia, unde a luat parte la slujbe, şi de asemenea, a dat un concert la Sesiunea Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor .

În septembrie - octombrie 2012, corul "Blagozvonnitsa" a călătorit într-o serie de oraşe din Franţa şi Italia, unde a dat concerte şi a participat la slujbele ortodoxe. Printre altele, corul a vizitat oraşele Paris, Strasbourg, Torino, Milano, Veneţia, Ravenna, Roma. În timpul acestei vizite, la concertele corului au asistat până la 1500 de persoane.



"Blagozvonnitsa" astăzi : oameni şi realizări

În prezent repertoriul include peste trei sute de piese în prelucrare originală. Baza o reprezintă cele mai valoroase exemplare ale cântărilor bisericeşti, cântecele populare ruseşti şi vechile romanţe, melodii ale compozitorilor sovietici, ale compozitorilor ruşi, melodii din anii de război.

Deţinerea un repertoriu atât de vast este posibilă datorită selecţiei de cântăreţi profesionişti, unii dintre ei fiind artişti emeriţi ai Rusiei, sau laureaţi cu distincţii şi premii

Directorul artistic şi dirijorul corului este egumenul Petr (Afanasiev) – vieţuitor al Mănăstirii de călugări „Zaikonospassky” din Moscova. Maestru de cor este Evgheni Koroteev - Artist Emerit al Federaţiei Ruse.

Înregistrările corului răsună adesea pe undele posturilor de radio , "Rusia", "Orfeu", "Sadko".

Corul a înregistrat un număr mare de casete audio, precum şi unsprezece CD-uri, din care doua albume duble. Dintre acestea menţionăm:
" Imnuri Pascale" – 2000
"Requiem" pe tema cântărilor vechi. Muzica V. Smolensk – 2000
" Muzică Bisericească Rusă din secolele XVIII-XX " – 2001
"Trepte" de la Postul mare la Sfintele Paşte – 2001
"Amintiţi-vă de veşnicie" (dublu CD). Muzica R.Gorevici. şi Ţaregradsk,

5.pe versurile bisericeşti ale lui R. Gorevici – 2002
"Din zilele de război" Ciclu de muzică corală de P. G.Cesnokov – 2003
"Acatistul" Arhiepiscopului Luca (Voino-Yasenetsky ) – 2004
" Să se veselească Cerul! Să se bucure pământul!" (Dublu CD). Cântece populare ruseşti şi cântări duhovniceşti . – 2004
"Canonul cel Mare de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul" – 2005
"Cântă, cântă! Povesteşte!" Cântece din Marele Război pentru Apărarea Patriei .

10.dedicate celei de a 60-a aniversări a Victoriei – 2006
"Fii puternică, Biserica lui Hristos. "Cântări ale Bisericii Ortodoxe Ruse – 2007

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 961
Cuvinte cheie: Iasi
anton andreea

Adaugat in urma cu 3836 zile, 24 Oct. 2013

Adaugat de de86ea

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1

Alte Evenimente din Iasi
rocanotherworld 2024 ia i

Rocanotherworld 2024 Iași

Iasi, Iasi. 20 Iun 2024 - 23 Iun 2024
targul de carte gaudeamus la iasi 2024

Targul de carte Gaudeamus la Iasi - 2024

Iasi, Iasi. 18 Sep 2024 - 22 Sep 2024
  • Ai ceva de zis?

    .