poze the met live in hd iphigenie en tauride
poze the met live in hd iphigenie en tauride poze the met live in hd iphigenie en tauride poze the met live in hd iphigenie en tauride

The Met: Live in HD - Iphigénie en Tauride

Timis , Timisoara. Sâmbătă 26 Februarie 2011 20:00 - Sâmbătă 26 Februarie 2011
Blv. V.Parvan #4A

Categorii: Spectacole si Filme , Muzica si Concerte

Numar min/max participanti: 0/145

Opera transmisa prin satelit, Live in HD, de la Metropolitan Opera - New York

În week-end-ul ce urmează, iubitorilor de operă li se oferă o nouă premieră, Live in HD, în direct prin satelit de la Metropolitan Opera - New York. O premieră absolută pentru scena lirică timişoreană, opera „Iphigénie en Tauride” (Iphigenia în Tauris) a compozitorului bavarez Christoph Willibald Gluck, cu un libret semnat de Nicolas-François Guillard, după o piesă de Guymond de la Touche (după Euripide).


Opera s-a jucat la Metropolitan doar într-un singur sezon (1916-1917), după acea dată absentând 90 de ani din repertoriu, anul 2007 fiind cel în care lucrarea lui Gluck renaşte, printr-o nouă producţie, semnată de Stephen Wadsworth, regizor a cărui paletă de case de operă pentru care a lucrat cuprinde nume ca Teatro alla Scala, The Royal Opera House Covent Garden, Vienna Staatsoper, Nederlandse Opera, San Francisco Opera, Los Angeles Opera, etc. Nu în ultimul rând, Stephen Wadsworth este Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettre), titlu conferit de către Statul Francez.


Distribuţia este şi ea una de renume, rolurile principale fiind atribuite unor nume sonore precum Susan Graham (Iphigenia), Plácido Domingo (Oreste), Paul Groves (Pylade). Alături de aceştia, Gordon Hawkins (Thoas) şi Julie Boulianne (Diana), ambii în roluri de debut la Met.


 


„Iphigénie en Tauride”, o adaptare a lui Gluck după tragedia antică greacă a lui Euripide, se constituie ca punct de referinţă în activitatea profesională a mezzo-sopranei Susan Graham, aceasta interpretând rolul Iphigeniei cu un succes răsunător la Salzburg Festival, Royal Opera House, Lyric Opera of Chicago, San Francisco Opera, cât şi la Teatro Real de Madrid.


 


Tenorul Plácido Domingo la rândul său, îşi adaugă bogatului său repertoriu, rolul lui Oreste, fratele pierdut al Iphigeniei, rol pentru care a primit comentarii excelente, în ciuda faptului că, în mod tradiţional rolul este considerat a fi menit unui bariton. Paul Groves reia rolul lui Pylade, prietenul de-o viaţă al lui Oreste, rol interpretat la case de operă renumite din Madrid, Paris, Londra, Chicago sau San Francisco.


 


Bagheta dirijorală îi aparţine lui Patrick Summers, director muzical al Houston Grand Opera, binecunoscut publicului de la Met pentru larga sa paletă de opere dirijate, printre care „Salome” sau „Rodelina”. Cu Patrick Summers ne vom reîntâlni şi la „Lucia di Lammermoor” a lui Donizetti, Live in HD, pe 19 martie 2011. Design-ul decorurilor îi aparţine lui Thomas Lynch, cel al costumelor lui Martin Pakledinaz, maestru de lumini fiind Neil Peter Jampo.


 


Gazda transmisiunii "Iphigenie en Tauride" Live in HD va fi soprana Natalie Dessay, aflata la ora actuala in repetitii pentru "Lucia di Lammermoor". Ca de obicei, in pauza dintre acte, gazda transmisiunii le va lua interviuri interpretilor si persoanelor cheie din echipa de productie.


 


Producţia este un cadou al d-lui Howard Solomon şi a soţiei sale. Fonduri suplimentare de producţie au fost obţinute din partea familiei Bertita şi Guillermo L. Martinez, cât şi din partea d-nei Barbara Augusta Teichert.


 


„Iphigénie en Tauride” este o co-producţie Metropolitan Opera şi Seattle Opera.  


Spectacolul este interpretat în limba franceză, publicul timişorean putând decide prin vot majoritar pentru subtitrare într-una dintre limbile engleză, franceză, germană sau spaniolă. De asemenea, la sală, publicul are acces gratuit la un sinopsis extensiv, în limba română, în variantă tipărită.


 


 


Biletele au tarif de 60 lei (studenţii 50 lei), putând fi cumpărate de la casieria Cinema Timiş, zilnic 14:00- 20:00 (joia închis).


 


 


Locaţia în care se desfăşoară spectacolele Metropolitan Opera, Live in HD la Timişoara (Aula de la Biblioteca Centrală Universitară “Eugen Todoran”) posedă acces facil pentru persoanele cu handicap locomotor.


 

Pret bilet: 60 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1542

Eveniment postat de organizator

d stars

Adaugat in urma cu 4775 zile, 21 Feb. 2011

Adaugat de d-stars

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 81

Alte Evenimente din Timisoara
concert la familia timi oara

Concert La Familia @ Timișoara

Timis, Timisoara. Vineri 22 Martie 2024
concert tefan hru ca timi oara

Concert Ștefan Hrușcă Timișoara

Timis, Timisoara. Luni 25 Martie 2024
stand up comedy cu mihai bobonete sfaturi de via a la timi oara

Stand up comedy cu Mihai Bobonete - Sfaturi de Viață la Timișoara

Timis, Timisoara. Sâmbătă 13 Aprilie 2024
targul de paste timisoara 2024

Targul de Paste Timisoara 2024

Timis, Timisoara. 31 Mar 2024 - 6 Mai 2024
  • Ai ceva de zis?

    .