poze festivalul cetatilor dacice

Festivalul Cetatilor Dacice

Alba , Cetatea de Balta. Sâmbătă 25 Iunie 2011 - Duminică 26 Iunie 2011

Categorii: Festivaluri , Spectacole si Filme , Alte Evenimente

Istorie si spectacol

In zilele de 25-26 iunie, puteti gusta farmecul antichitatii si, mai ales, ii puteti vedea pe daci in carne si oase, la Festivalul Cetatilor Dacice, in Cetatea de Balta, la 25 de km de municipiul Blaj.
Este un eveniment cultural-sportiv, viu, divers, de valorificare a patrimoniului dacic de pe cuprinsul judetului Alba, in asa fel incat lumea dacilor sa va surprinda chiar si acum, dupa doua mii de ani.
Va asteapta lupte de gladiatori, cascadorii cu cai, calatorii, degustari de vin, spectacole folk, aprinderi de torte si proiectie de film istoric.
Echipe de feciori din cele cinci cetati dacice ale judetului (Cetatea de Balta, Cricau, Cugir, Ighiu, Sasciori) se vor intrece in probe pline de culoare si umor, denumite „Decatlonul dacic”, pentru castigarea dreptului de a gazdui urmatoarea editie a festivalului.
Editia a V-a isi propune sa fie mai atragatoare decat oricand, pentru toti cei dornici de cunoasterea istoriei intr-o maniera nonconformista. Astfel, programul zilei de sambata, 25 iunie, cuprinde manifestari dedicate culturii – prin organizarea unei expozitii dedicate vestigiilor dacice existente pe teritoriul judetului Alba, in colaborare cu Muzeul National al Unirii din Alba Iulia – si dedicate, totodata, traditiei viticole, celebrand „vinul dacic”.
Vor fi momente de divertisment, spectacol folk si proiectie de film istoric in cinstea patrimoniului dacic.
La lasarea intunericului vor incepe adevaratele clipe de celebrare a dacilor, odata cu ritualul de aprindere a tortelor si, bineinteles, cu celebrul „Rug al lui Zamolxe”, nelipsit de la nici o editie a Festivalului Cetatilor Dacice. Vor fi descantece de iele, vor fi hore si dansuri cu publicul, totul va fi exploziv si intens pana tarziu in noapte.
Duminica, 26 iunie, isi vor face aparitia, mai intai, dacii si romanii, adica membrii Asociatiei „Terra Dacica Aeterna” din Cluj. Nu numai ca vor prezenta costumatie si armament specifice celor din vechime, dar vor recrea, de asemenea, un mini-razboi intre trupele lui Decebal si cele ale lui Traian, dupa un scenariu prestabilit (atacarea unui post roman, uciderea unui ostas dac si capturarea insotitoarei sale, aducerea defunctului in tabara dacilor, ritualul de inmormantare, dansurile ceremoniale si arderea pe rug a celui ucis).
Vor urma luptele de gladiatori, sapte la numar, sositi tocmai din Ungaria („Familia Gladiatoria Panonica”), razboinicii se vor incinge in lupte de un neasteptat realism al efectelor spectaculoase.
Vor incepe, apoi, faimoasele intreceri Dacice, care vor fi comentate cu mult umor de indragitii Daniel Buzdugan si Radu Morar. Iar intrecerile, zece la numar, vor avea 100% caracter sportiv, fiind aceleasi ca in fiecare an. Probele – „Sulitasul Cetatii”, „Bratul de fier”, „Arcul Viteazului”, „Voinicul din cetate”, „indemanare si curaj”, „Luptatorul”, „Rapid si puternic”, „Carausii cetatii”, „Sa ne unim fortele”, „Cel mai iute de picior” – vor fi cat se poate de antrenante, folosindu-se arme reale, adica scuturi, sulite, arcuri, sageti si tolbe.
Cat despre „dacii” invingatori, ei vor decide viitoarea locatie a editiei din 2012, conform regulamentului festivalului.
Evenimentul central al manifestarii va fi satul dacic (un concept original al Consiliului Judetean Alba), care va presupune, de fapt, reconstituirea unui spatiu de ateliere si locuinte, intocmai ca pe vremea dacilor. Practic, este vorba de un fel de muzeu in aer liber, in care vei gasi tot felul de fragmente din viata de zi cu zi a dacilor. Vor fi expozitii de ceramica, ateliere de fierarit, vanzare de bratari dacice, ba chiar si ateliere interactive de olarit, la care publicul e invitat sa ia parte. Prin urmare, festivalul va veni, concret, cu felii de viata din universul dacic, despre care, din pacate, nu mai auzi decat din cartile de istorie.
Festivalul se va incheia cu un mare spectacol de muzica folclorica (realizat de Ansamblul Folcloric al judetului Alba), cu solisti si instrumentisti de prima marime.

Mai multe detalii: http://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/traieste-o-vara-istorica-la-festivalul-cetatilor-dacice-122620/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1275
monica

Adaugat in urma cu 4691 zile, 16 Iun. 2011

Adaugat de monik

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 5142

  • Ai ceva de zis?

    .