poze seri culturale la astoria
poze seri culturale la astoria poze seri culturale la astoria

Seri culturale la Astoria

Bihor , Oradea. Miercuri 7 Octombrie 2009 19:00
Cafeneaua Astoria (Piata Ferdinand)

Categorii: Alte Evenimente

Doua seri de cultura dedicate versurilor, prozei, eseurilor si nostalgiei

La initiativa ExpoVaradinum, actorii Teatrului de Stat si revistele de cultura Familia si Nagyvarad vor recrea atmosfera inceputului de secol oradean, respectiv cea a anilor '70-'80, in cadrul unor seri culturale la Cafeneaua Astoria. Programul este compus din doua seri distincte,in 7 si 9 octombrie, in cadrul Toamnei Oradene.
Seara de miercuri, 7 octombrie, intitulata "Calatorie in literatura inceputului de secol" ne va duce in anii 1900, atat prin continutul pogramului, cat si prin recrearea ambianţei acelei perioade. Cafeneaua Astoria (EMKE) va fi reamenajata precum era odinioara, iar in jurul ei vor fi expuse masini de epoca si trasuri de la inceputul secolului trecut.
Participantii vor intra in atmosfera acelor ani prin recuzita si hainele de epoca folosite de gazde, dar si prin prezentarea filmului "Nyugatosok a holnap varosaban" (Nasterea revistei Holnap ) de Zoltan Boros. Versurile, pianul auzindu-se in surdina, mirosul cafelei servite si gustul berilor reci vor crea o seara inedita, dedicata artistilor oradeni, pasionatilor de poezie si nostalgicilor.
A doua seara, cea de vineri, 9 octombrie, este dedicata regretatului scriitor oradean Radu Enescu, fost redactor-sef adjunct al revistei Familia, disidentul care s-a opus regimului totalitar in 1989 printr-o scrisoare de protest, cu consecinta interzicerii publicarii sale.
Spiritul sau revolutionar va fi recreat de catre membrii de acum ai revistei Familia si actori ai Teatrului de Stat, sub "baghetele" lui Ioan Moldovan si Mircea Chirila. Scenografia ne va duce in anii '70-'80, intr-o ambianta ilustrativa pentru represiunea comunista si moda acelei perioade. Masinile FIAT 500, Trabant, Volga, uniformele de militieni, decorul sinistru si lipsurile de tot felul ne vor purta intr-o calatorie in timp, nu doar tragica, ci si comica, fiindca va fi pigmentata cu mult umor.
Evenimentele vor incepe, in fiecare zi, de la ora 19.00, la cafeneaua Astoria (EMKE), iar intrarea este libera.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1313
Cuvinte cheie: Cafenea , Cultura , astoria , Evenimente Oradea
alexandru seres

Adaugat in urma cu 4809 zile, 02 Oct. 2009

Adaugat de alexseres

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 179

  • Ai ceva de zis?

    .