poze expozitie de reproduceri arheologice

Expozitie de Reproduceri Arheologice

Bihor , Oradea. Sâmbătă 2 August 2014 11:00 - Sâmbătă 2 August 2014
Calea Republicii, zona Teatrului Regina Maria

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Expoziție: Reporoduceri arheologice, Sâmbătă, 2 august 2014, ora 11:00 - 15:00

Expoziție: Reporoduceri arheologice
Sâmbătă, 2 august 2014, ora 11:00 - 15:00
Loc de desfășurare: Bulevadrul Republicii, zona dinspre Teatrul Regina Maria, Oradea

Atelierul Atena, funcționează în cadrul Asociației Culturale Noua Acropolă și realizează o bogată colecție de basoreliefuri confecționate și pictate manual, aparținând culturilor egipteană, greacă, aztecă sau geto-dacică. Aceste basoreliefuri reproduc piese originale sau picturi murale descoperite de arheologi în întreaga lume.

Lupul dacic, imaginea evenimentului reprezintă o reproducere a imaginii sculptate pe Tropaeum Traiani de la Adamclisi (jud. Constanţa) și pe Columna lui Traian.

Dacii se numeau pe ei înşişi dáoi, adică lupi. Se consideră că acesta a fost epitetul ritualic al unei grupări de tineri războinici care se evidenţiau prin eroism şi ferocitate; mai târziu, acesta a devenit numele întregului trib. Aceştia aveau drept model de comportament lupul, vânător neînfricat, împărtăşind felul lui de a fi printr-o iniţiere militară şi religioasă. Stindardul dacic era un simbol al victoriei şi al credinţei în nemurire, fiind compus dintr-un balaur cu cap de lup înfipt într-o prăjină. Capul era făcut din bronz sau argint, iar coada din piele şi stofă. Datorită unui ingenios sistem interior, atunci când era în mişcare, curenţii de aer îl umflau şi creau un vâjâit puternic care avea ca efect îmbărbătarea oştenilor proprii şi panicarea inamicilor. Acest simbol a fost preluat de către romani şi de către alte popoare; uneori a fost numit draco sau dragon şi poate fi văzut sculptat şi pe Columna lui Traian sau pe Tropaeum Traiani de la Adamclisi (jud. Constanţa).

Piesele sunt realizate de membrii voluntari ai Organizației Noua Acropolă, vânzarea lor susținând proiectele culturale ale acesteia: editare de carte filosofică, organizare de expoziții tematice și didactice, acțiuni socio-umanitare, acțiuni ecologice, etc.

Mai multe detalii: https://www.facebook.com/events/1457184401200717/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 812
Cuvinte cheie: Oradea

Eveniment postat de organizator

noua acropola oradea

Adaugat in urma cu 2309 zile, 30 Iul. 2014

Adaugat de na-oradea

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 81

  • Ai ceva de zis?

    .