poze sasha meret o viziune romaneasca la new york

Sasha Meret, o viziune romaneasca la New York

Brasov , Brasov. Sâmbătă 14 August 2010 10:00 - Luni 30 August 2010

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Locaţie: Bistro de l'Arte

In perioada 14-30 august, in Brasov si 1-15 septembrie, in Bucuresti, artistul American de origine romana, Sasha Meret revine in Romania cu expozitia itineranta Reverii urbane, proiect organizat de Depoul de Arta Urbana, Primaria Brasov si Librariile Carturesti, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, Centrul Cultural American, Ordinul Arhitectilor din Romania, Fundatia Istorica Romana Firo, Fundatia Ithaka, Zona de Creatie si Green Hours

Proiectul Reverii urbane inglobeaza lucrari artistice cu tehnica si stiluri diferite in prim planul carora troneaza New York-ul, ca Facator de nouri (proiectie video), vazut in paralela de timp 1959-2009 (fotografie), ca leagan al traditiilor rurale (Urbanus Currus - propunere de monument: caruta taraneasca din lemn acoperita integral cu oglinzi) si ca forma arhetipala (desene grafice, Schite de urbanism utopic din Galaxia XYZ).

Lucrarile din cadrul Reveriilor urbane vor fi expuse la Brasov in Piata Sfatului, la libraria Carturesti si la Bistro de l`Arte. Gazdele din Bucuresti ale proiectului vor fi Gradina Verona, ceainarie librariei Carturesti Verona si mansarda aceluiasi spatiu cultural. Invitatul lui Sasha Meret din Romania este artistul video Cinty Ionescu.

Provenite din atelierul lui stabilit in New Yor, lucrarile lui Sasha Meret penduleaza între figurativ şi abstract si reflecta propriile explorări spirituale, îmbinând simbolismul ezoteric european, african şi oriental într-un limbaj vizual foarte personal. Lucrarile lui combina o mare varietate de tehnici si stiluri de la pictura si tehnici de gravura, sculptura si xilogravura, monotipii, fotografie si pana la arta digitala.Foarte cunoscute in Statele Unite, China, Japonia si Europa, lucrarile lui fac parte din colectii precum Pfizer, Sony Corporation, Joyce-Gilmore Mertz Foundation, Pall Corporation, Muzeul Naito, Fundatia Art Lin YuNu, Fundatia Culturala Romana, Queens Museum cat si din colectii de corporatii si particulare din SUA, Franta, Japonia, Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Norvegia.

Mai putin cunoscut in Romania, Sasha Meret a colaborat peste 20 de ani ca ilustrator saptaminal la publicatii cum ar fi "The New York Times", "International Herald Tribune", Washington Post" si a ilustrat carti pentru prestisgioase edituri.

Si mai putini stiu ca Sasha Meret s-a nascut si a copilarit in Romania. Prima călătorie cu trenul cu destinaţia "Colonia Bod - Fabrica de zahăr". Primele memoriii întipărite pe retina de copil sunt gara, zgomotul trenului care trece pe lângă fabrica, coşurile înalte ale fabricii de zahăr şi cele câteva blocuri muncitoreşti care transformau cadrul rural într-o prima experienţă aproape urbană, Braşovul va ramâne pentru multă vreme echivalentul Marelui Oraş în reveriile unui copil izolat la ţară.50 de ani mai târziu Sasha Meret lucrează într-un atelier în Queens/New York cu vederea catre Marele Oraş (Manhattan/New York City). Ferestrele uriaşe, de 4m înălţime dezvaluie o panoramă cu o proporţie neobişnuită între cer şi Marele Oraş. Spectacolul zilnic constă într-un neintrerupt joc de umbră şi lumină pe fundalul unei panorame a oraşului în care singurele elemente animate sunt formele baroce ale fumului eliberate intermitent de coşurile termocentralei, trenul suspendat care apare la intervale regulate ca o jucărie întoarsă cu cheia şi lumina care se schimbă fără încetare. Oraşul pare ca o invenţie construită şi apoi abandonată de o entitate necunoscută. În compoziţiile propuse, New York-ul ocupa o fâşie îngustă, aparând copleşit de spectacolul cerului.
www.brasov.ro/events/view/64

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 472
Cuvinte cheie: Brasov
pop rodica

Adaugat in urma cu 3360 zile, 11 Aug. 2010

Adaugat de rodicarodica

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3509

Alte Evenimente din Brasov
concert tudor gheorghe degeaba 30 la bra ov

Concert Tudor Gheorghe – „DEGEABA 30” la Brașov

Brasov, Brasov. Luni 25 Noiembrie 2019
recital extraordinar eduard kunz

Recital Extraordinar EDUARD KUNZ

Brasov, Brasov. Miercuri 4 August 2021
 smiley_omul la brasov turneu national

@Smiley_Omul la Brasov - Turneu National

Brasov, Brasov. Marţi 12 Noiembrie 2019
brasov jazz blues festival edi ia a vii a

Brasov Jazz & Blues Festival, ediția a VII-a

Brasov, Brasov. 31 Oct 2019 - 3 Nov 2019
 • Cum a fost?
  sandu
  unika   23 Aug. 2010, 11:17:50

  Da, ai dreptate, @andra, important e sa stii de unde ai plecat, nu?

  sandu alexandra
  andra   19 Aug. 2010, 15:48:37

  Interesant cum de oamenii care plec din Romania se intorc la un moment dat in tara natala.


  .