poze ziua lupului in rockstadt

Ziua Lupului in Rockstadt

Brasov , Brasov. Vineri 30 Noiembrie 2012 20:00
Club Rockstadt, Lucian Blaga Nr. 13

Categorii: Petreceri

petrecere populara romaneasca

Rockabilly.ro impreuna cu Kronstadt Bikers va invita sa sarbatorim impreuna Ziua Lupului, vineri, 30 noiembrie 2012 in Rockstadt Club, Brasov, incepand cu orele 20:00.
Djane Dena impreuna cu Djane Ana-Maria si Dj Homeboy va invita la o petrecere pagana romaneasca, cu paine si usturoi si tuica, pentru indepartarea spiritelor rele intr-o ambianta a muzicii romanesti intrebelice, cantece de haiducie si muzica de pahar.
Maria Tanase va fi simbolul si sufletul acestei petreceri.

SUPORT: 5 Lei


Pentru romani ziua de 30 noiembrie reprezinta o sarbatoare crestina importanta. Sfantul Andrei este apostolul care a crestinizat primul meleagurile noastre, fiind considerat patronul spiritual al romanilor.
Pe langa traditiile de natura religioasa exista si traditii si credinte desprinse din vechi sarbatori ale tracilor, romanilor si dacilor.
Intalnim credinte si obiceiuri legate de protectia oamenilor, a animalelor si gospodariilor. Toate sunt puse sub obladuirea acestui sfant.
Se spune ca in acesta zi nu se matura, nu se arunca nimic din casa, altfel lupii iti vor manca vitele. Se mai spune ca in aceasta noapte lupii se aduna si pot vorbi, dar cei ce-i aud pot muri. Se spune deasemeni ca umbla strigoii si fura mana vacilor si mintile oamenilor, intra in case si la animale. De aceea tocurile usilor si ferestrelor, la case, soproane, cotete trebuiesc unse cu usturoi pisat.
Legat de maritis si vise premonitorii, in noaptea sfantului Andrei fetele isi pun la cap 41 boabe de grau si daca viseaza ca cineva le ia atunci sigur se vor marita. Alte credinte intalnite: fetele fura faina din lada morii, fac placinte cu sare, pun pieptanele sub perna etc. Graul incoltit in vase mici de pamant sau crengutele de visin care vor inflori pana la Craciun le arata cat noroc si sanatate vor avea si daca livada si campul vor avea rod. Chipul viitorului sot e cautat in forma luata de plumbul sau cositorul topit si turnat in apa, sau in fata oglinzii marginite de doua lumanari, sau in vis cu busuioc sub perna.
Toate acestea nu au valente religioase dar sunt perpetuate prin oameni de-a lungul timpului.


Conform unor ritualuri stravechi, de ziua Sfintului Andrei era celebrat Anul Nou al dacilor, motiv din care aceasta zi mai este numita si “Ziua lupului” (dupa simbolul dacic al lupului). In unele regiuni ale tarii sarbatoarea se numeste “Luparia”.
In aceasta zi, lupul devine mai sprinten si poate sa intoarca gatul care ii e teapan in restul anului. El devine astfel primejdios nu doar pentru vite, dar si pentru oamenii care ies pe ulita.
In noaptea de 30 noiembrie, lupii se aduna, iar Sf. Andrei – supranumit “patronul lupilor”, imparte prada pentru iarna care vine.
Dupa inceperea crestinarii stramosilor nostri daci, in urma predicarii Evangheliei de catre Sfantului Apostol Andrei si alti ucenici directi sau indirecti ai lui Hristos, fondul pagan al vechilor credinte si ritualuri a fost nu eliminat total, ci transformat. Traditiile pagane mai insotesc si azi sarbatorile crestine, conferindu-le culoare. Un bun exemplu in acest sens este chiar noaptea de Sfantul Andrei.

Ziua Lupului (30 noiembrie)
In traditia populara, aceasta noapte este cea in care duhurile malefice – in special strigoii, moroii si pricolicii – primesc puteri mai mari decit in restul anului si vin printre oameni sa le faca rau. Este un fel de rasturnare a sarbatorii crestine a Rusaliilor, cand prin pogorarea Sfantului Duh intreaga natura este binecuvantata, iar planetele de leac isi maresc puterea.
Este o noapte potrivita pentru vraji si farmece, fetele superstitioase crezind ca acum au sansa sa isi cunoasca viitorul sot. Tot acum este si momentul sa se ia masuri de precautie pentru a preintimpina raul provocat de duhurile necurate care vin spre a-i speria pe cei vii. Demonii si spiritele ce nu si-au gasit odihna (strigoii) vin cu puteri sporite si fac necazuri oamenilor, afecteaza fertilitatea pamintului si a animalelor. In noaptea de “santandrei”, oamenii evita sa iasa pe ulitele satelor, iar baietii si fetele se strang si “pazesc usturoiul”.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 815
Cuvinte cheie: rock , Evenimente Brasov
daniela

Adaugat in urma cu 4146 zile, 21 Nov. 2012

Adaugat de daniela dulce

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3087

Alte Evenimente din Brasov
rockstadt extreme fest 2024

Rockstadt Extreme Fest 2024

Brasov, Brasov. 31 Iul 2024 - 5 Aug 2024
concert luna amara asfalt 20 de ani

Concert Luna Amara - Asfalt 20 de ani

Brasov, Brasov. Duminică 14 Aprilie 2024
concert trooper

Concert Trooper

Brasov, Brasov. Sâmbătă 25 Mai 2024
  • Ai ceva de zis?

    .