poze in numele trandafirului

In numele trandafirului

Brasov , Risnov. Duminică 30 August 2009 13:00
Centrul istoric

Categorii: Conferinte si Seminarii , Festivaluri , Muzica si Concerte

Festivalul istoric academic "În numele trandafirului" se va desfăşura la Rîşnov în perioada 28-30 august

Festivalul va pune în valoare tradiţii militare din spaţiul sud-est european, din antichitate pînă în epoca contemporană

Replici fidele ale uniformelor militare şi armelor începînd din vremea dacilor şi romanilor şi pînă în prezent, demonstraţii de mînuire şi tragere cu arme istorice, demonstraţii de tehnici şi tactică de luptă din diferite epoci, dar şi adevărate prelegeri de istorie, toate vor fi oferite publicului participant la primul festival istoric academic din România, în acest weekend. "Festivalul istoric academic «În numele trandafirului», care se va desfăşura la Rîşnov în perioada 28-30 august, doreşte să atragă un public interesat să asiste la o lecţie vie de istorie. Prin această manifestare culturală cu caracter istoric, documentar şi didactic, dorim să punem în valoare tradiţii militare din spaţiul sud-est european, din antichitate pînă în epoca contemporană. Faţă de alte ţări, în zona noastră accentul s-a pus mai mult pe spectacol şi mai puţin pe adevărul istoric, iar noi dorim ca, pentru prima dată în România, să avem şi spectacol, dar şi istorie, într-un astfel de eveniment", a declarat istoricul Nicolae Pepene, directorul Direcţiei de cultură a Primăriei Rîşnov.

Programul activităţilor de evocare istorică

• Vineri, 28 august 2009, ora 19.00:
Deschiderea oficială a festivalului în prezenţa grupurilor istorice adunate în centrul istoric al Rîşnovului. Comandantul grupurilor istorice reunite, dl dr. Adrian Silvan Ionescu, va citi o "proclamaţie" şi se va trage o salvă de onoare. Deschiderea oficială se va încheia cu un concert de fanfară şi apoi grupurile istorice vor efectua un marş pe principalele străzi ale oraşului.
• Sîmbătă, 29 august 2009:
orele 10.00 - 13.00, 14.00 - 17.00: În curtea cetăţii, grupurile istorice vor prezenta în faţa publicului costumele, armele, vor face demonstraţii de luptă, de folosire a armamentului din dotare, de instrucţie de front etc. În afara prezentărilor propriu-zise, membrii grupurilor istorice vor sta la standurile lor şi vor face demonstraţii interactive pentru toţi cei interesaţi de epoca respectivă, vor explica modul în care erau purtate costumele, echipamentul, armele, vor distribui fluturaşi de prezentare a grupurilor lor etc.
orele 19.30 - 21.00: În centrul istoric al oraşului, grupurile istorice vor saluta cu o salvă prezentarea steagului istoric al căluşarilor rîşnoveni (1896). Căluşarii vor deschide un program artistic oferit de ansamblurile folclorice din Rîşnov, cu dansuri româneşti şi săseşti, ansamblul ,,Delikanlilar" al Uniunii Turcilor din România şi grupul ,,Eftimos" al Comunităţii Elenilor din Braşov.
Seara se încheie cu plecarea grupurilor din piaţa centrală printr-o retragere cu torţe.
• Duminică, 30 august 2009:
orele 10.00 - 13.00, 14.00 - 17.00: În curtea cetăţii, grupurile istorice vor relua programul de sîmbătă, prezentînd publicului costumele, armele, vor face demonstraţii de luptă, de folosire a armamentului din dotare, de instrucţie de front etc.
13.00 - 14.00: În curtea interioară a cetăţii, concert de muzică medievală.

Mai multe detalii: http://www.monitorulexpres.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 774
Cuvinte cheie: Risnov
gabriel stan

Adaugat in urma cu 5327 zile, 28 Aug. 2009

Adaugat de Gabriel

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 394

  • Ai ceva de zis?

    .