poze mari oratori ai istoriei de la cicero la lincoln si churchill

Mari oratori ai istoriei. De la Cicero, la Lincoln şi Churchill

Bucuresti , Bucuresti. Vineri 15 Ianuarie 2021 19:00 - Vineri 15 Ianuarie 2021
str. C. A. Rosetti 47, et. 1, Fundația Calea Victoriei

Categorii: Alte Evenimente , Conferinte si Seminarii

De ce i-au ascultat? Mai important, de ce i-au urmat milioane de oameni? Cum au reușit să-și mobilizeze semenii în urmărirea aceluiași scop, pe vremea când nimănui nu-i trecea prin minte că ar putea să apară vreodată social media?

Descoperă o istorie a omenirii prin prisma marilor discursuri, la cursul online Mari oratori ai istoriei. De la Cicero, la Abraham Lincoln şi Winston Churchill, organizat din 15 ianuarie de Fundația Calea Victoriei. Cursul este susținut de istoricul Ionuț Mircea Marcu.

Din antichitate până în contemporaneitate, marii oratori au ştiut să-şi convingă supuşii sau cetăţenii să meargă la război, să încheie pace sau să reziste în unele dintre cele mai dificile momente.

Acest curs va prezenta din punct de vedere istoric câteva dintre cele mai cunoscute şi importante discursuri din trecutul omenirii, pornind de la antichitate, până în epoca contemporană.

Pentru fiecare dintre cele trei întâlniri vor fi aleşi câţiva reprezentaţi emblematici ai epocii discutate, folosiţi ca studii de caz pentru a descrie şi înţelege procesele şi fenomenele istorice mai ample.

Ne vom concentra pe câteva elemente cheie: Cine este personajului istoric care a ţinut discursul respectiv şi în ce context? Ce a vrut să transmită şi ce mijloace oratorice a folosit?

Ce ne spune fiecare discurs despre epoca şi societatea respectivă? Cum a fost receptat, inclusiv de-a lungul secolelor, fiecare dintre discursurile discutate?

Acest curs este unul interactiv. Acolo unde este posibil, vom utiliza înregistrări ale discursurilor analizate, dar şi interpretări cinematografice sau teatrale.

Temele celor trei întâlniri sunt următoarele:

1. Mari discursuri ale Antichităţii

Vom începe cu apărarea modelului democraţiei ateniene în discursurile susţinute de Pericle şi Demostene, continuând cu discursul lui Alexandru Macedon în faţa soldaţilor săi revoltaţi. Vom încheia discuţia cu mari oratori romani, în special concentrându-ne asupra personalităţii lui Cicero, asupra modului în care Shakespeare imaginează discursul susţinut de Marcus Antonius la funeraliile lui Cesar.

2. Oratori în epoca modernă

În cadrul acestei întâlniri vom discuta discursuri precum cel susţinut de regina Elisabeta I în 1588 în faţa iminentei invazii spaniole, sau cel de la finalul mandatelor prezidenţiale ale lui George Washington.

Vom compara apoi pe Robespierre, în contextul Revoluţiei Franceze şi al Terorii, şi Abraham Lincoln, în contextul Războiului Civil, pentru a înţelege cum definesc aceştia rolul istoric al popoarelor lor în momente de rapidă schimbare, încheind cu Garibaldi şi chemarea sa la luptă pentru unitatea poporului italian.

3. Discursuri politice în epoca contemporană
Ultima întâlnire va începe prin compararea a două mari personalităţi ale perioadei celui De-al Doilea Război Mondial: Winston Churchill şi Charles de Gaulles.

Vom trece apoi în Statele Unite, pentru a vedea cum descriu John Kennedy, Martin Luther King sau Ronald Reagan modelul democraţiei americane şi rolul SUA în lume.

Cele trei întâlniri de curs au loc online, săptămânal, vinerea, de la 19.00, începând din 15 ianuarie. Ca să participi, cumpără bilet (240 de lei) de pe Eventim.ro.

Înainte de ora începerii cursului, vei primi pe mail linkul unde vei urmări cursul. Dacă ai întrebări, scrie un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Pret bilet: 240 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 78

Eveniment postat de organizator

calea victoriei

Adaugat in urma cu 19 zile, 08 Ian. 2021

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 904

Alte Evenimente din Bucuresti
revisal ultimele modificari legislative

Revisal - ultimele modificari legislative

Bucuresti, Bucuresti. 28 Ian 2021 - 28 Ian 2021
curs de arte decorative la sediu

CURS DE ARTE DECORATIVE – LA SEDIU

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 27 Ianuarie 2021
curs de ilustra ie la sediu

CURS DE ILUSTRAȚIE – LA SEDIU

Bucuresti, Bucuresti. Joi 28 Ianuarie 2021
curs de modelaj in lut la sediu

CURS DE MODELAJ ÎN LUT – LA SEDIU

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 13 Februarie 2021
  • Ai ceva de zis?

    .