poze de ce iubim o scurta istorie filosofica a eros ului

De ce iubim? O scurta istorie filosofica a Eros-ului

Bucuresti , Bucuresti. Marţi 7 Octombrie 2014 19:00
Str Popa Soare nr 40. etaj 1, sector 2

Categorii: Alte Evenimente

Numar min/max participanti: 8/20

Fundatia Calea Victoriei va invita marti 7 octombrie, ora 19:00, la atelierul de istorie a ideilor care ne va dezvalui De ce iubim? O scurta istorie filosofica a Eros-ului. Cursul este sustinut de Raluca Bujor, care ne va dezvalui cu entuziasm ce este iubirea in opinia unor filosofi din Antichitate, Evul mediu arab, Renastere si modernitate.

Din cele mai vechi timpuri, iubirea a fost fie elogiata, fie blamata. Fie recunoscuta ca reala, fie demascata ca iluzorie. Dincolo de aceste pozitii, pare ca intotdeauna a fost vazuta ca o stare de posedare sau de iesire din minti. Nu noi o alegem, ci ea pe noi. Dar cine este „ea”? Filosofia a gasit de-a lungul istoriei mai multi vinovati. In cursul de fata ne vom opri asupra a trei dintre ei: dorinta Binelui si incompletitudinea fiintei umane, nebunia divina sau erosul ceresc, respectiv (pro)creatia.

Vom vedea ca toate aceste feluri de a intelege iubirea ofera explicatii diferite pentru o alta enigma a existentei noastre – aceea a compatibilitatii intre doi indragostiti. Cum putem explica „alegerile” iubirii? De ce iubim pe cineva mai degraba decat pe altcineva? Ce se afla in culisele filosofice ale unor notiuni precum „jumatatea mea”, „sufletul-pereche”, „dragoste la prima vedere”?

Daca o intreaga traditie pornind de la Platon si rafinandu-se in crestinism vorbeste despre o asemanare sau o familiaritate intre suflete, ganditori precum Schopenhauer aduc argumente mai degraba biologice. Dar sunt aceste pozitii cu adevarat ireconciliabile, sau, mai degraba eros-ul are mai multe chipuri? Care ar fi acestea? Vom incerca sa raspundem interpetand diverse doctrine despre iubire.

Temele intalnirilor sunt:

1. Erosul „obstesc” si Erosul ceresc. Iubirea ca nebunie in filosofia lui Platon.

2. Eros-ul antic si iubirea crestina – asemanari si diferente, pe urmele lui Origen si Pseudo-Dionisie Areopagitul. Cateva consideratii despre iubire in islam (Tratatul despre iubire al lui Ibn’ Arabi).

3. Sufletul doritor: precaritatea fiintei umane (finitudinea si „caderea”) si natura dorintei. Prietenia in dialogul Lysis.

4. 1+1=3, Eros si creatie. Cele doua tipuri de „zamislire”. Cateva consideratii despre spiritul speciei (Schopenhauer). Sexualitate si spiritualitate in opinia lui Vladimir Soloviov.

5. Problema compatibilitatii intre indragostiti. Identitate, contrarietate, asemanare sau hazard? Eros si „chimia” dintre indragostiti in Renastere: comentariul lui Marsilio Ficino la Banchetul lui Platon.


Lector: Raluca Bujor
Data incepere: 7 octombrie 2014; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 5
Frecventa: saptamanal, miercuri
Cost: 220 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron
Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)
Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Mai multe detalii: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2014/de-ce-iubim-o-scurta-istorie-filosofica-a-eros-ului/

Pret bilet: 220 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 561

Eveniment postat de organizator

daniela bratu

Adaugat in urma cu 1953 zile, 24 Sep. 2014

Adaugat de Daniela-Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 725

Alte Evenimente din Bucuresti
duminica in familie

Duminica in familie!

Bucuresti, Bucuresti. 2 Feb 2020 - 2 Feb 2020
curs 3d studio max

Curs 3D Studio Max

Bucuresti, Bucuresti. 19 Ian 2020 - 31 Ian 2020
curs autocad lt 2019

Curs Autocad LT 2019

Bucuresti, Bucuresti. 19 Ian 2020 - 31 Ian 2020
curs profesional autocad 2d si 3d

Curs profesional Autocad 2D si 3D

Bucuresti, Bucuresti. 19 Ian 2020 - 31 Ian 2020
  • Ai ceva de zis?

    .