poze descopera civiliza ia europeana prin 50 de capodopere la fundatia

Descopera civilizația europeana prin 50 de capodopere la Fundatia

Bucuresti , Bucuresti. Luni 20 Iulie 2015 19:00 - Vineri 24 Iulie 2015
Str Popa Soare nr 40. etaj 1, sector 2

Categorii: Alte Evenimente

Numar min/max participanti: 8/22

Fundatia Calea Victoriei va invita luni 20 iulie ora 19:00, la un minunat curs: Descopera civilizatia europeana prin 50 de capodopere, imaginat de Monica Neatu, charismatic istoric si cercetator al mentalitatilor.

In cadrul cursului vom descifra istoria cotidiana si marile aventuri ale spiritului european, pornind de la 50 de opere celebre create in 14 secole: tablouri, mozaicuri, manuscrise, statui, tapiserii, fresce, monumente de arhitectura, afise si elemente de vestimentatie.

“Sa te familiarizezi cu istoria unei civilizatii, sa-i intelegi momentele fondatoare, victoriile si spaimele, pare, la prima vedere, o poveste complicata si plictisitoare. Dar o civilizatie nu se rezuma doar la evenimente din carti de istorie, ea trebuie privita si inteleasa prin intermediul operelor de arta create de-a lungul secolelor.
O catedrala, un castel, un tablou, o fresca sau o tapiserie nu ilustreaza doar un anumit ideal estetic sau anumite tehnici artistice, ci si bucuriile, spaimele, moda si mentalitatile unei lumi. Va invit sa privim si sa analizam impreuna 50 de capodopere din arta europeana si sa ne familiarizam cu o imensa mostenire culturala si umana.”-Monica Neatu

Temele celor cinci ateliere sunt:

1. Evul mediu si inceputurile Europei. Arta crestina - Mozaicurile de la Ravenna. Un manuscris celebru – Book of Kells. Tapiseria de la Bayeux – de la eveniment istoric la banda desenata. De la romanic la gotic - Eva, catedrala din Autun si ingerul zambitor de la Reims. Capetele de regi din Vechiul testament; Statuia marchizei Uta.

2. Renasterea italiana. Giotto – “Frescele din capela dell’Arena”. Simone Martini – “Buna Vestire”. Importanta perspectivei: Massacio – “Sfanta Treime”, “Fecioara”, “Sfantul Ioan si donatorii”. Paolo Uccello – “Batalia de la San Romano”. Botticelli, “Primavara”. Artistul Renasterii - Leonardo de Vinci si caietele sale.

3. Renastere si Reforma. Albrecht Dürer si Lucas Cranch. Realitati cotidiene: Hans Holbein cel Tanar si Breugel cel Batran. Barocul – spre Europa moderna. Carravagio, “Chemarea Sfantului Matei”; Rubens, ciclul Medici. Stralucirea Spaniei - Diego Velázquez, “Las Meninas”. Johannes Vermeer si scenele de viata privata; Varstele omului - Rembrandt, seria de autoportrete.

4. Farmecul Rococoului si serbarile galante. Antoine Watteau, “Pierrot si Pelerinaj in insula Cythera”; Jean Honoré Fragonard, “Zavorul”. Politica si arta: Goya, “Executia din 3 mai” si David, “Incoronarea lui Napoleon”. Secolul XIX.; Orientalismul – Jean Auguste Dominique Ingres; Realismul- Gustave Courbet, “Atelierul pictorului”; Viata cotidiana si impresionistii. Édouard Manet, “Olympia” si “Nana”. Claude Monet – “Impresie, rasarit de soare”, “Nuferii”. Pierre Auguste Renoir – “Le Moulin de la Galette”. Gustave Caillebotte, “O strada pariziana pe timp de ploaie”. Postimpresionismul si experimentele modernitatii: de la Vincent Van Gogh la Paul Gauguin.

5. Experimentele secolului XX. O noua viziune - Paul Cézanne, “Muntele Sainte-Victoire”. Art Nouveau si gloria afisului. Angoasele omului modern – Edvard Munch, “Strigatul”; Gustav Klimt, friza Beethoven. Arta abstracta. Cubismul si arta africana – Pablo Picasso, “Domnisoarele din Avignon”.


Cost: 250 ron (total 5 sedinte); Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 225 ron (total 5 sedinte)

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Mai multe detalii: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2015/descopera-civilizatia-europeana-prin-intermediul-a-50-de-capodopere/

Pret bilet: 250 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 578

Eveniment postat de organizator

daniela bratu

Adaugat in urma cu 1728 zile, 14 Iul. 2015

Adaugat de Daniela-Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 753

Alte Evenimente din Bucuresti
petexpo romania 2020

PetExpo Romania 2020

Bucuresti, Bucuresti. 24 Apr 2020 - 26 Apr 2020
concert celine dion in 2020

Concert Celine Dion in 2020

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Iulie 2020
starevolution dance festival

StaREvolution Dance Festival

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 9 Mai 2020
maximum rock festival 2020

Maximum Rock Festival 2020

Bucuresti, Bucuresti. 13 Iun 2020 - 14 Iun 2020
  • Ai ceva de zis?

    .