poze arta in antichitate povestea a 7 lumi pagane

Arta în Antichitate – Povestea a 7 lumi păgâne

Bucuresti , Bucuresti. Joi 7 Martie 2019 19:00 - Joi 7 Martie 2019
str. C. A. Rosetti 47, et. 1, Fundația Calea Victoriei

Categorii: Conferinte si Seminarii , Alte Evenimente

Vino la un curs haios, să te pui la punct cu tot ce e important să știi despre arta antichității. Fie că e vorba despre Grecia Antică, Egipt, Roma sau misterioșii etrusci, vei putea purta lejer o conversație despre cele mai interesante obiecte de artă generate de aceste vechi civilizații.

Bineînțeles, după ce vei încheia cursul Arta în Antichitate – Povestea a 7 lumi păgâne pe care Fundația Calea Victoriei îl organizează din 7 martie, de la 19.00.

Îți va povesti, pe înțeles și cu mult simț al umorului, Arina Gheorghiță, pictor talentat și lector nonconformist, foarte apreciat de generații întregi de cursanți.

Cele 6 şedinţe de curs vor conecta strâns toate civilizaţiile care au forjat finala sinteza greco-romană. Pentru că lucrurile trebuie studiate în strânsă legătură ca să fie înţelese. O salbă de cinci mari culturi păgâne, sudează lumea fascinantă a antichităţii, adică a tinereţii omenirii, superioară din multe perspective modului contemporan de gândire.

Și uite despre ce va vorbi:

1. Egiptul antic - un popor care împletește magistral fantezia și optimismul cu disciplina, reușind să devină pista de decolare pentru alte civilizații. Bineînțeles că vom analiza și templul lui Hatshepsut, dar vom răspunde și la întrebări care chinuie publicul de decenii: purtau faraonii chiloți?

2. Creta - civilizația minoică este una dintre cele mai uimitoare, iar arta și arhitectura lor ne încântă și azi.

3. Micene - vom afla că în antichitate autostrăzile nu numai că au existat, dar erau mai late ca în ziua de astăzi. Năucitoare vor fi amănuntele despre acest popor, ultimul matriarhat din Europa care nu avea regi și nu ținea armată, reușind să fie rafinat în artă, deși menținea practica sacrificiilor umane.

4. Etruscii – vorbim despre unul din cele mai misterioase popoare din lume, a cărui limbă o putem citi, dar nu și traduce. Originile lor sunt atât de controversate, încât nici oamenii de știință nu se pun de acord. Femeile lor erau la fel de libere ca și cele moderne, iar sclavii lor, la fel de bine îmbrăcați ca stăpânii. Asta ca să nu mai menționăm că au avut cea mai bună metalurgie din lume.

5. Ajungem în sfârșit la fructul copt al Eladei. Însă nici acesta nu s-a copt dintr-odată. Grecia arhaică ne apare sălbatică și impresionantă, mai apetisantă chiar decât perioada clasică a lui Fidias și Pericle. Mai presus de orice, ne interesează însă cum s-a format poporul grec în al cărui creuzet s-a topit un număr impresionant de triburi. Până la colonizare și înflorire trebuie înțeles cine sunt dorienii, ce e cu Sparta sau cum a fost posibil să-și piardă alfabetul pentru 500 de ani. Sau cum au izbutit să-i bată pe perși fiind mai puțini și mai slab înarmați?

6. Intră în scenă acvila romană, atotsupunătoare. Stăpânul care a iubit civilizația pe care cucerit-o. Din nou dăm detalii picante: mai degrabă decât liste inutile de împărați, vom vorbi despre armele lor, despre omleta pe care o făceau cu miere, despre graffitti, despre prezervativul pe care îl cunoșteau de acum 2000 de ani sau despre faptul că aveau ceea ce azi am numi tabloide. Dar mai multe vă spunem la curs.

Cum faci să ajungi la curs? Te înscrii pe contact@victoriei.ro, plătești taxa de participare și vii pe 7 martie, la 19.00, pe str. C. A. Rosetti 47, et. 1, la sediul Fundației Calea Victoriei.

Mai multe detalii: https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/arta-in-antichitate-farmecul-dionisiac-al-lumii-precrestine-2/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 474

Eveniment postat de organizator

calea victoriei

Adaugat in urma cu 1884 zile, 21 Feb. 2019

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1116

Alte Evenimente din Bucuresti
teatru pentru copii la restaurant dines

Teatru pentru copii la Restaurant Dines

Bucuresti, Bucuresti. 21 Apr 2024 - 21 Apr 2024
weekend live la dines in parcul carol

Weekend Live la Dines in Parcul Carol!

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
live music afternoon

Live Music Afternoon!

Bucuresti, Bucuresti. 20 Apr 2024 - 21 Apr 2024
italian lounge nights

Italian Lounge Nights

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
  • Ai ceva de zis?

    .