poze ateliere de pictura si caligrafie chineza

Ateliere de pictura si caligrafie chineza

Bucuresti , Bucuresti. Sâmbătă 9 Iunie 2012 10:00 - Sâmbătă 30 Iunie 2012
Soseaua Bucuresti-Ploiesti nr. 29, vila 1, etaj 2

Categorii: Conferinte si Seminarii , Alte Evenimente

Eveniment repetitiv: Lunar

Ateliere de pictura si caligrafie chineza

Pictura chineza este descrisa ca fiind « un poem mut » sau « o muzica tacuta ». S-a nascut din aceleasi tehnici si foloseste aceleasi instrumente ca si caligrafia. Istoria ei, inceputa cu cateva secole inaintea erei noastre, s-a scris in jurul temei majore care este dintotdeauna natura. Cele trei subiecte principale – peisaje, personaje si flora si fauna – s-au dezvoltat ca forme distincte inca din timpul dinastiei Han (206 i.e.n. – 220 e.n.) si au continuat sa fie explorate de maestrii dinastiei Tang (618-907) si ai celor Cinci Dinastii (907-960), atingand apogeul in timpul dinastiei Song (960-1271).
Stilul academic si cel numit « al literatilor » sau « liber » au dezvoltat trasaturi distincte. Aparut din dorinta de a exprima liber gandurile si emotiile artistului, stilul « literatilor » a renuntat la detalii in favoarea expresiei directe a ideii prin cerneala. Din el s-a nascut conceptul celor Trei Excelente (pictura, caligrafia si poezia) care a evoluat sub dinastiile Yuan (1271-1368), Ming (1368-1644) si Qing (1644-1911). Cele doua stiluri sunt si astazi surse inepuizabile de inspiratie pentru artisti si incantare pentru privitori.
Atelierele de pictura si caligrafie chineza sunt destinate tuturor admiratorilor aceste arte, indiferent de varsta si ocupatie. Oricine poate invata sa picteze, pentru aceasta nefiind nevoie de cunostinte de desen sau pictura. Atelierele ofera participantilor posibilitatea de a invata lucruri noi, de a se reconecta cu sine si de a se bucura de momente de creatie in serenitate si armonie.
Pe parcursul unui atelier, participantii invata sa descifreze o opera de arta chinezeasca, sa foloseasca cele patru comori ale pictorului (pensula, batonul de cerneala, hartia zisa « de orez »si piatra pentru cerneala) si tehnici simple care stau la baza majoritatii picturilor in stilul « liber ». Au ocazia sa studieze reproduceri dupa maestri si invata sa picteze variate subiecte traditionale precum lotusul, orhideea, bambusul, prunul, crizantema, numeroase flori si pasari, peisaje si figuri umane. Creatiile lor pot deveni albume personale, lucrari in expozitiile individuale sau de grup sau cadouri inedite.
Atelierele au loc in fiecare sambata si duminica, intre orele 10 si 17h30, in centrul din Soseaua Bucuresti-Ploiesti nr. 29, vila 1, etaj 2. Fiecare atelier propune subiecte noi, potrivite atat incepatorilor cat si celor mai avansati, alternand demonstratii si perioade de studiu cu indrumare individuala. Participarea la un atelier costa 150 RON ; o reducere de 20 % este acordata participantilor fideli sau grupurilor de minim 2 persoane, iar un abonament pentru 4 ateliere (3 + 1 gratis) costa 360 RON (40%reducere).
Margareta Mihailescu a studiat pictura chineza in cursul sejururilor sale in Franta si Anglia, cu profesori renumiti, artisti si autori ai unor carti de specialitate reputate. Din 2010 organizeaza in mod regulat ateliere de pictura chineza in Bucuresti. A infiintat in mai 2012 un centru in care pot fi practicate pictura si caligrafia chineza, cu materiale autentice. Centrul este deschis atat adultilor cat si copiilor.

Comenteaza pe Facebook
alina stefan

Adaugat in urma cu 4135 zile, 06 Iun. 2012

Adaugat de Alina8808

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1

Alte Evenimente din Bucuresti
expozitie in strada

Expozitie in strada

Bucuresti, Bucuresti. 25 Sep 2023 - 9 Oct 2023
i love tech bucharest

I LOVE Tech Bucharest

Bucuresti, Bucuresti. 27 Oct 2023 - 28 Oct 2023
old grave fest x

Old Grave Fest X

Bucuresti, Bucuresti. 13 Oct 2023 - 16 Oct 2023
seara machedoneasca cu steaua di vreari

Seara machedoneasca cu Steaua di Vreari

Bucuresti, Bucuresti. Vineri 13 Octombrie 2023
  • Ai ceva de zis?

    .