poze de la baclava la ciocolata savoarea bucatariei fanariote

De la baclava la ciocolată. Savoarea bucătăriei fanariote

Bucuresti , Bucuresti. Marţi 17 Decembrie 2019 19:00 - Marţi 17 Decembrie 2019
str. C. A. Rosetti 47, et. 1, Fundația Calea Victoriei

Categorii: Conferinte si Seminarii , Alte Evenimente

Pe 17 decembrie, ora 19.00, Fundația Calea Victoriei te invită la evenimentul De la baclava la ciocolată. Savoarea bucătăriei fanariote, o incursiune în aromele şi savoarea meselor de acum 300 de ani.

Ce a însemnat influenţa otomană în viaţa de zi cu zi a societăţii româneşti? Exceptând bine-cunoscutul ritual al cafelei şi al fumatului din narghilea, ce alte obiceiuri culinare au intrat în bucătăria românească? Îmbrăcaţi cu caftan, anteriu, cepchen şi şalvari, aşezaţi pe divan, ce muzică ascultau boierii şi boieroaicele? Îți răspunde la întrebări istoricul Roxana Coman.

Când spunem influenţă orientală în bucătăria românească, ne gândim la baclava, sarailie, musaca, sarma, pilaf turcesc, feluri de mâncare ce le întâlnim şi azi. Este suficient să ieşim seara prin Centrul Vechi ca să constatăm că savoarea bucătăriei orientale este în continuare foarte apreciată de bucureşteni.

Bucătăria fanariotă era un amestec de tradiţii româneşti, greceşti şi otomane. Sunt mulţi călători străini care consideră influenţa otomană în bucătăria epocii atât de puternică, încât fac deseori confuzii între mâncăruri autohtone şi cele împrumutate. Din Constantinopol, fanarioţii îşi aduceau alimente şi mirodenii ce nu se găseau la noi, cum ar fi sardele muiate în untdelemn de Mitilene, măsline dulci de Tessalia, icre de chefal, smochine de Santorini, halva de Adrianopole, anason de Chios şi mastica de Corint.

Mesele fastuoase fără muzică erau considerate fără viaţă. Fie că boierii tocmeau câte un taraf de ţigani, fie că aveau câte un interpret din lăută sau din mandolină, mâncărurile trebuiau savurate pe ritmuri variate.

Dacă noi astăzi folosim diverse odorizante de cameră sau beţişoare parfumate de diverse provenienţe, fanarioţii foloseau apă de trandafir sau uleiuri esenţiale orientale. Pe vremea lor, parfumurile erau ca nişte licori grele, vâscoase, din mosc, narcisă, iasomie, caprifoi, mentă, migdale, dulci şi picante în acelaşi timp.

Evenimentul are loc la sediul fundației, str. C. A. Rosetti 47, et. 1. Taxa de participare este de 50 de lei, te poți înscrie pe contact@victoriei.ro.

Mai multe detalii: https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/de-la-baclava-la-ciocolata-savoarea-bucatariei-fanariote/

Pret bilet: 50 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 133

Eveniment postat de organizator

daniela bratu

Adaugat in urma cu 114 zile, 11 Dec. 2019

Adaugat de Daniela-Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 752

Alte Evenimente din Bucuresti
starevolution dance festival

StaREvolution Dance Festival

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 9 Mai 2020
maximum rock festival 2020

Maximum Rock Festival 2020

Bucuresti, Bucuresti. 13 Iun 2020 - 14 Iun 2020
concert imonolith

Concert Imonolith

Bucuresti, Bucuresti. Joi 16 Aprilie 2020
concert machine head

Concert Machine Head

Bucuresti, Bucuresti. Marţi 12 Mai 2020
  • Ai ceva de zis?

    .