poze despre sublim in filozofie platon longinus nietzsche

Despre sublim în filozofie: Platon, Longinus, Nietzsche

Bucuresti , Bucuresti. Joi 16 Mai 2019 19:00 - Joi 16 Mai 2019
str. C. A. Rosetti 47, et. 1, Fundația Calea Victoriei

Categorii: Conferinte si Seminarii , Alte Evenimente

Din 16 mai, în seri de joi, Fundația Calea Victoriei te provoacă să-ți exersezi mintea la cursul Despre sublim în filozofie: Platon, Longinus, Nietzsche, susținut de lectorul Ștefan Vianu.

Mai mult decât frumosul, în care rămânem, sublimul dă de gândit şi ne obligă să mergem dincolo de noi înşine, mai departe, mai sus. El este, „în aceste vremuri sărace”, îndreptarul de care avem nevoie.

Scrierile în care sublimul intră în joc ne sunt cu atât mai necesare, cu cât ne micşorăm văzând cu ochii: atraşi de confort mai mult decât de formarea întru virtute şi frumos, de fermecător, mai mult decât de „frumosul teribil”.

Gândurile mari ale oamenilor din trecut sunt „cunoaşterea supranaturală” despre care vorbea, în felul ei inimitabil, Simone Weil.

Iată care vor fi cei trei paşi ai discuției la care te invite Fundația Calea Victoriei:

1. În timp ce frumosul este perceput şi gândit pornind de la fenomenul primordial al deschiderii lumii – lucrul este perceput în orizontul Lumii –, sublimul este dimensiunea însăşi a verticalităţii, a înaltului, a profunzimii, aşa cum arată Platon în Alegoria peşterii. – joi, 16 mai

2. Pornind de la concepţia platoniciană conform căreia esenţa omului constă în dorinţa şi în capacitatea de a privi spre Înalt, Longinus arată că sensul literaturii este de a educa sufletele, de a le orienta în direcţia a ceea ce e măreţ. Tratatul despre sublim constituie un punct de sprijin pentru o discuţie despre legătura dintre filozofie şi literatură, precum şi despre rolul lor în „formarea omului” (Jaeger), în Antichitate şi nu numai. – joi, 23 mai

3. Problema sublimului este, într-un anumit sens, inseparabilă de înţelegerea tragicului, ai cărui poli sunt, după Nietzsche, „apolinicul” şi „dionisiacul”. Dacă primul ne îndeamnă să locuim în lumea perfectă a formelor eterne, acesta din urmă este însăşi mişcarea depăşirii de sine, ce vizează contactul cu Unul divin, transcendent-imanent: întruchiparea sa în tragedie ca expresie a Primordialului. – joi, 6 iunie

Cursul începe joi, 16 mai, ora 19.00. Cele trei întâlniri au frecvență săptămânală și se desfășoară la sediul fundației – str. C. A. Rosetti 47, et. 1, București. Taxa de participare este 200 de lei, înscrieri se fac pe contact@victoriei.ro.

Mai multe detalii: https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/despre-sublim-in-filozofie-platon-longinus-nietzsche/

Pret bilet: 200 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 191

Eveniment postat de organizator

calea victoriei

Adaugat in urma cu 501 zile, 08 Mai. 2019

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 850

Alte Evenimente din Bucuresti
salonul auto bucuresti accesorii

Salonul Auto Bucuresti & Accesorii

Bucuresti, Bucuresti. 8 Oct 2020 - 18 Oct 2020
noaptea designerilor

Noaptea Designerilor

Bucuresti, Bucuresti. 14 Nov 2020 - 14 Nov 2020
curs masajul balinez cu bete de bambus

Curs: Masajul Balinez cu Bete de Bambus

Bucuresti, Bucuresti. 12 Sep 2020 - 20 Sep 2020
curs tehnica mozaic

Curs tehnica mozaic

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 26 Septembrie 2020
  • Ai ceva de zis?

    .