poze introducere in antropologia culturala 29 31 iulie

Introducere în antropologia culturală (29-31 iulie)

Bucuresti , Bucuresti. Luni 29 Iulie 2019 19:00 - Miercuri 31 Iulie 2019
str. C. A. Rosetti 47, et. 1, Fundația Calea Victoriei

Categorii: Conferinte si Seminarii , Alte Evenimente

Ce ne face pe noi să fim „noi” şi ce ne apropie sau diferenţiază de „ceilalţi”? Într-o lume globalizată, antropologia ne ajută să descoperim şi să înţelegem sisteme de organizare a societăţii, de locuire sau credinţe religioase diferite de ale noastre. Vino din 29 iulie la atelierul Introducere în Antropologia culturală pe care Alexandra Ion îl susține la Fundația Calea Victoriei.

Vom discuta ce se ascunde în spatele afirmaţiei „aşa se face”/ „aşa se cade”. Ne lămurim de ce lucruri aparent banale din cotidianul nostru – ce cadou alegem pentru o aniversare, sau pe cine includem pe lista invitaţilor la nuntă – provoacă atâtea emoţii.

Dincolo de ce poate părea o curiozitate pur intelectuală, cursul îţi va oferi o înţelegere mai bună a schimbărilor cu care se confruntă lumea în care trăim, oferindu-ţi instrumentele de analiză a acestora.

La cele trei întâlniri de curs, pe baza unor exemple variate, vom explora temele şi conceptele fundamentale ale domeniului antropologiei culturale:

1. Cuplul şi antropologia relaţiilor de rudenie. În ce fel studierea triburilor din Papua Noua Guinee sau din China ne-a învăţat câte ceva despre noi? Cum contribuie relaţiile de rudenie la menţinerea ordinii în societate?

Ce forme iau relaţiile de rudenie în jurul lumii, cum se formează un cuplu şi cine poate fi un partener „eligibil”, dating în era digitală sunt alte câteva subiecte despre care vom vorbi.

2. Locuirea. Spaţiul pe care îl locuim este esenţial pentru producerea şi întreţinerea relaţiilor familiale şi sociale. Vom lua ca exemple istoria locuinţelor comune Narkomfin (Moscova), a Bucureştiului postsocialist sau a satelor din societăţile tradiţionale.

Cum decorăm spaţiul, ce rol au spaţiile liminale (pragul, graniţele), care este relaţia dintre natură şi cultură în imaginarea spaţiului locuit?

3. Corpul. Cum anume ne înţelegem propriul corp? În ce măsură ceea ce numim „imagine personală” ne aparţine cu adevărat şi în ce măsură este ea determinată de societatea în care trăim?

Dacă modernitatea a „inventat” corpul, în postmodernitate acesta devine un bun care poate fi „îmbunătăţit” prin intervenţia ştiinţei şi tehnologiei, sau chiar abandonat pentru atingerea nemuririi. Vom vorbi despre corpuri disciplinate, corpul ca un bun economic, exprimarea genului prin corp, modificări corporale (tatuaje şi operaţii estetice) şi tehnologiile bio-ingineriei viitorului.

Cele trei întâlniri au loc zilnic, de luni 29 până miercuri 31 iulie, de la 19.00, la sediul fundației, pe strada C. A. Rosetti, nr 47, et. 1. Taxa de participare este de 180 de lei, te poți înscrie pe contact@victoriei.ro.

---
Alexandra Ion este arheolog şi antropolog. Printre subiectele sale de cercetare se numără preistoria Europei, arheologia funerară, antropologia corpului şi istoria colecţiilor anatomice şi antropologice.

A absolvit Facultatea de Istorie (Universitatea din Bucureşti) şi un master la University of Sheffield, iar recent a încheiat o bursă de cercetare postdoctorală la McDonald Institute for Archaeological Research, University of Cambridge.

Mai multe detalii: https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/introducere-in-antropologia-culturala-29-31-iulie/

Pret bilet: 180 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 641

Eveniment postat de organizator

calea victoriei

Adaugat in urma cu 1534 zile, 19 Iul. 2019

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1116

Alte Evenimente din Bucuresti
expozitie in strada

Expozitie in strada

Bucuresti, Bucuresti. 25 Sep 2023 - 9 Oct 2023
i love tech bucharest

I LOVE Tech Bucharest

Bucuresti, Bucuresti. 27 Oct 2023 - 28 Oct 2023
old grave fest x

Old Grave Fest X

Bucuresti, Bucuresti. 13 Oct 2023 - 16 Oct 2023
metal gates festival 2023

Metal Gates Festival 2023

Bucuresti, Bucuresti. 28 Sep 2023 - 30 Sep 2023
  • Ai ceva de zis?

    .