poze mese de altadata retete culese de la cinci brasovence
poze mese de altadata retete culese de la cinci brasovence poze mese de altadata retete culese de la cinci brasovence poze mese de altadata retete culese de la cinci brasovence

Mese de altădată: Reţete culese de la cinci braşovence

Bucuresti , Bucuresti. Sâmbătă 30 Septembrie 2017 11:00 - Sâmbătă 30 Septembrie 2017
Grand Hotel Continental, Sala Grigorescu, Calea Victoriei 56, intr. din str. Ion Câmpineanu

Categorii: Conferinte si Seminarii , Alte Evenimente

Biscuiți de castane, Malacoff după rețeta lui Sofi neni, dulceață de pepene verde și cel puțin 6 feluri de șerbet, dar și maioneză așa cum face doamna Pop, orez împărătesc și chiar halva turcească... Da, doamna Marioara Popovici ne-a împărtășit cum se prepară toate, iar Fundația Calea Victoriei a pregătit, pentru sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 11.00, un eveniment delicios despre cum se gătea odinioară: Mese de altădată: Reţete culese de la cinci braşovence.

Istoricul Georgeta Filitti va prezenta cea mai recentă carte pe care a coordonat-o, punând în context o lume a gusturilor şi a aromelor, universul şi preocupările doamnelor şi domnişoarelor aflate în inima ţării, precum şi bogăţia unei moşteniri culinare care recuperează rafinamentul şi grija pentru bucuriile cotidiene dintr-un trecut nu foarte îndepărtat. În poveste se vor strecura indicii despre ce era și ce nu era de bon ton la un anumit moment în societatea românească și cum se sărbătorea un eveniment important.

„Poţi privi reţeta în sine ca bucătăreasă, întrebându-te dacă ai ingredientele necesare s-o prepari. Dar, dacă mergi mai departe şi o pui într-un context, în speţă într-un caiet cu reţete, o compari cu celelalte „surate”, urmăreşti personajele de la care a fost culeasă – ai în faţă, pe nesimţite, o lume colorată, bine mirositoare care te transformă vremelnic într-un adevărat Gargantua contemporan.” - Georgeta Filitti

Dacă urmărești parcursul bunică, mamă, nepoată și strănepoată, ținând seama de cele mai mici detalii, precum dispariția unor ingrediente, simplificarea, chiar sărăcirea unor rețete, n-ai cum să nu remarci schimbarea tabloului social. Cum se citește această savuroasă carte ne spune tot istoricul Georgeta Filitti:

„Rafinamentul unei mese în familie fusese înlocuit cu mâncarea la cazan sau dintr-o chinuită combinație gastronomică acum realizată în bucătăria la comun.”, ”Dacă din 1880 până în 1945 ideea dominantă era de produs gustos și prezentabil, mai apoi a fost vorba doar de a-l face comestibil”.

Întâlnirea noastră este găzduită de Grand Hotel Continental, una dintre cele mai frumoase clădiri de pe Calea Victoriei, clasată ca monument istoric, cândva centrul high-life-ului bucureşean.

Dacă vrei să vii, înscrie-te pe contact@victoriei.ro, costul unui bilet este de 45 de ron. Pe www.victoriei.ro găsești toate informațiile necesare.
Cartea despre care se va discuta, Rețete culese de la cinci brașovence, a apărut la Editura Libris. O puteți găsi la eveniment sau pe site-ul editurii.

Mai multe detalii: https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/mese-de-altadata-retete-culese-de-la-cinci-brasovence-un-eveniment-cu-istoricul-g-filitti/

Pret bilet: 45 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 726

Eveniment postat de organizator

calea victoriei

Adaugat in urma cu 2379 zile, 22 Sep. 2017

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1116

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
concert ville valo

Concert Ville Valo

Bucuresti, Bucuresti. Luni 8 Aprilie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .