poze epopeea na ionala cinematografica film istorie i propaganda in regimul nicolae ceau escu

Epopeea Națională Cinematografică. Film, istorie și propagandă în regimul Nicolae Ceaușescu

Bucuresti , Bucuresti. Luni 19 Decembrie 2011 18:00
Aleea Alexandru Nr. 38

Categorii: Conferinte si Seminarii , Spectacole si Filme

Luni, 19 decembrie 2011, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) va fi proiectat, în premieră la București, documentarul Epopeea Națională Cinematografică (2011, 68'), regia: Bogdan-Alexandru Jitea, după un scenariu de Bogdan-Alexandru Jitea și Floarea Codrea.

Proiecția va fi urmată de o dezbatere la care vor participa istoricul Adrian Cioroianu (moderator), filmologul Cristian Tudor Popescu, jurnalista Florentina Ciuverca, cercetătorul Liviu Tofan, director al Institutului Român de Istorie Recentă, și realizatorii filmului.

Documentarul, o producție a Institutului Român de Istorie Recentă, tratează problematica filmului istoric din perioada regimului Ceaușescu, o comandă politică pentru care s-au mobilizat resurse materiale şi umane uriaşe și care a reprezentat un redutabil instrument propagandistic. „Mitologia socio-economică a primelor decenii a regimului comunist a fost substituită de o mitologie naţională dominată de un panteon laic de personalităţi istorico-mitice. Filmul istoric se situează în această direcţie, întreaga putere de seducţie a cinematografiei servind ilustrării discursului istoriografic oficial al Partidului-Stat personalizat de Conducatorul său. Am căutat să surprindem în filmul nostru principalele teme care animă acest program cinematografic.“ – Bogdan-Alexandru Jitea

Alături de co-scenariști, din echipa de documentariști a făcut parte istoricul Dumitru Lăcătușu. Imaginea, sunetul și montajul sunt semnate de Andrei Lascu.

Bogdan-Alexandru Jitea este cercetător în cadrul Institutului Român de Istorie Recentă și doctorand al Facultății de Istorie a Universității București cu tema „Dizidență și conformism în cinematografia regimului Nicolae Ceaușescu“. Activitatea sa publicistică cuprinde studii academice și articole cu subiecte din istoria recentă a României. Floarea Codrea, absolventă a masterului de istoria artei și filozofia culturii la Universitatea București în acest an, masterandă la Facultatea de Istorie din Bucureşti, a mai participat la realizarea documentarului Cenzurat în R.S.R. Licențiat în Științe Politice al Universității București și expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Andrei Lascu a semnat imaginea unor documentare realizate de Marius Oprea și de Nicolae Mărgineanu.

Accesul la proiecția și dezbaterea de la Institutul Cultural Român este liber.

Mai multe detalii: http://www.icr.ro/epopeea_nationala_cinematografica

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 632
Cuvinte cheie: Film , dezbatere , Evenimente Bucuresti

Eveniment postat de organizator

icr

Adaugat in urma cu 4507 zile, 16 Dec. 2011

Adaugat de ICR

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 27

Alte Evenimente din Bucuresti
teatru pentru copii la restaurant dines

Teatru pentru copii la Restaurant Dines

Bucuresti, Bucuresti. 21 Apr 2024 - 21 Apr 2024
weekend live la dines in parcul carol

Weekend Live la Dines in Parcul Carol!

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
live music afternoon

Live Music Afternoon!

Bucuresti, Bucuresti. 20 Apr 2024 - 21 Apr 2024
italian lounge nights

Italian Lounge Nights

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
  • Ai ceva de zis?

    .