poze bucurestiul in literatura de la mircea eliade la scriitorii cont

Bucurestiul in literatura: de la Mircea Eliade la scriitorii cont

Bucuresti , Bucuresti. Joi 18 Iunie 2015 19:00 - Joi 18 Iunie 2015
str Popa Soare nr 40, etaj 1

Categorii: Conferinte si Seminarii

Numar min/max participanti: 8/14

Fundatia Calea Victoriei va invita joi, 18 iunie, de la ora 19:00, alaturi de scriitoarea Andreea Rasuceanu la o calatorie in Bucurestiul literar. De la Eliade, la Mircea Cartarescu si Gabriela Adamestenu, autori semnificativi au explorat Capitala ca oras livresc si viu.



Evenimentul Bucurestiul in literatura: de la Mircea Eliade la scriitorii contemporani porneste de la mitologia bucuresteana instituita de proza lui Mircea Eliade, ramasa una dintre cele mai complete imagini ale orasului din literatura romana.

Ne va interesa, in acest context, cum se recreeaza literar imaginea interbelicului bucurestean in proza lui Eliade, care este raportul dintre Bucurestiul magic, al semnelor, si cel istoric, si in ce masura imaginea acestuia din urma este falsificata atunci cand e filtrata prin literatura.

La fel de mult s-a vorbit insa si despre Bucurestiul cartarescian, oras fabulos si parte dintr-o geografie „inventata“, cum insusi autorul avertizeaza. Orasul e, in Orbitorul cartarescian, un construct existent deopotriva in mai multe realitati care comunica, dar si o entitate insufletita, un corp viu, unde strazi si locuri corespund unor artere, organe etc. Bucurestiul e, deopotriva, un alter ego, imagine in oglinda a lui Mircea. Nu in ultimul rand, e un text care se poate citi si interpreta, nu o data strazile acestuia confundandu-se cu randurile cartii.

La Gabriela Adamesteanu Bucurestiul este un peisajului interior ce se deschide in Drumul egal al fiecarei zile, o imagine a lumii bucurestene din anii ’60. Orasul se contamineaza de viata interioara a personajului, suferind, la randul sau, transformarile emotionale ale celui care il strabate. Orasul „se imbolnaveste“ de „panica sfarsitului de saptamana“, sufera de melancolie, „se insanatoseste“ – e o fiinta care traieste intr-un raport mimetic cu personajul.

Care este raportul dintre aceste tipuri de peisaj bucurestean si care e legatura dintre imaginea literara si istoria concreta, vor fi punctele de plecare ale discutiei.

Lector: Andreea Rasuceanu
Data incepere: 18 iunie 2015; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 1
Cost: 35 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 30 ron
Locul desfasurarii: Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Mai multe detalii: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2015/bucurestiul-in-literatura-de-la-mircea-eliade-la-mircea-cartarescu/

Pret bilet: 35 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 985

Eveniment postat de organizator

calea victoriei

Adaugat in urma cu 3235 zile, 11 Iun. 2015

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1116

Alte Evenimente din Bucuresti
teatru pentru copii la restaurant dines

Teatru pentru copii la Restaurant Dines

Bucuresti, Bucuresti. 21 Apr 2024 - 21 Apr 2024
weekend live la dines in parcul carol

Weekend Live la Dines in Parcul Carol!

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
live music afternoon

Live Music Afternoon!

Bucuresti, Bucuresti. 20 Apr 2024 - 21 Apr 2024
italian lounge nights

Italian Lounge Nights

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
  • Ai ceva de zis?

    .