poze cabala prin povesti

Cabala prin povesti

Bucuresti , Bucuresti. Luni 12 Ianuarie 2015 19:00 - Luni 12 Ianuarie 2015
Str. Popa Soare 40, etaj 1

Categorii: Conferinte si Seminarii

Numar min/max participanti: 8/15

Fundatia Calea Victoriei organizeaza incepand de luni, 12 ianuarie, de la ora 19:00, cursul Cabala prin povesti, sustinut de profesorul universitar Felicia Waldman.



Nascuta in secolul al XII-lea ca o reactie impotriva incercarii lui Moise Maimonide, marele ginditor medieval, de a introduce ideile filosofiei grecesti de tip aristotelic in iudaism, cabala a reprezentat, in fapt, o Renastere avant la lettre, pentru ca s-a intors la radacinile antice ale traditiei evreiesti, recuperind elemente de mit si legenda carora le-a dat o semnificatie religioasa si morala.

Departe de a fi o doctrina, cabala a constituit un mod de a gindi, complet nou si novator, cu concluzii diverse si cu reverberatii profunde nu doar in lumea evreiasca, ci si in cea crestina (printre cei care s-au lasat influentati de ideile ei s-au numarat mare personalitati ca Pico della Mirandola, Johannes Reuchlin, Francesco Giorgi, ori Christian Knorr von Rosenroth). Pentru ca, daca pina atunci se considera ca faptele bune ale omului il ajuta pe Dumnezeu, cabala a venit cu ideea revolutionara conform careia fara ajutorul omului Dumnezeu nu poate tine lumea in miscare. Cu alte cuvinte, fiecare lucru pe care il facem are efecte cosmice.

In cadrul celor cinci intilniri ale cursului ne propunem asadar sa urmarim modul in care prin simboluri, metafore si povesti, cabala ne invata cum sa traim in armonie cu noi insine si cu cei din jur.

1. Povestea creatiei. Cum a facut Dumnezeu lumea: prin emanatie de lumina sau prin arta combinatorie a literelor si cifrelor? Care este semnificatia mistica si magica a alfabetului ebraic? Care este puterea creatoare si distrugatoare a literelor si a cuvintelor? Care este legatura dintre litere si cifre?
2. Povestea celor patru intelepti care au intrat in Paradis. Cate intelesuri se pot extrage dintr-o parabola de un paragraf? In cate moduri se poate citi un text? Cat de periculoasa este intreprinderea mistica? Cat de departe poate merge hemeneutica?
3. Povestea primei neveste a lui Adam, Lilith. Care a fost primul trio conjugal din istorie? Cum a aparut prima feminista? Cum a ajuns un demon al noptii alaturi de Dumnezeu? Cum sa nu ne lasam distrasi de la calea cea dreapta? Cum sa ne aparam de pericole?
4. Povestea Golemului. Poate deveni omul un demiurg? Putem imita – sau concura – creatia divina? Cum iti poti crea un ajutor – sau un aparator – de nadejde? Care este diferenta dintre mistica si magie? Cum putem manipula lumea divina?
5. Povestea repararii lumii, Tikkun Olam. Cum separam binele de rau? Cum afecteaza faptele noastre lumea? Cum ne reparam greselile? Cum contribuim la echilibrul si armonia universului? Cum interpretam invatatura cabalistica si cum putem trai in lumina ei?

Lector: Felicia Waldman
Data incepere: 12 ianaurie 2015; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 5;
Frecventa: saptaminal, luni
Varsta Minima: 16 ani
Cost: 220 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron
Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)
Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Mai multe detalii: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2014/cabala-prin-povesti/

Pret bilet: 220 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 729

Eveniment postat de organizator

calea victoriei

Adaugat in urma cu 3397 zile, 06 Ian. 2015

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1116

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
metalhead meeting 2024 bucure ti

Metalhead Meeting 2024 București

Bucuresti, Bucuresti. 17 Iul 2024 - 20 Iul 2024
  • Ai ceva de zis?

    .