poze carl gustav jung si imaginarul alchimiei

Carl Gustav Jung si imaginarul alchimiei

Bucuresti , Bucuresti. Luni 11 Ianuarie 2010 18:30
Fundatia Calea Victoriei, Intrarea Pristolului 3

Categorii: Conferinte si Seminarii

Fundatia Calea Victoriei va invita, din 11 inauarie, la atelierul "Carl Gustav Jung si imaginarul alchimiei", cu lectorul Mario Barangea.

Se spune că alchimia nu are ce să ofere filosofiei, se crede că alchimia nu aparţine decât unei faze evolutive a chimiei moderne, se bănuieşte că alchimia nu poate ieşi din condiţionarea strâmtă a cercetării imaginarului. "Se spuneăse credeăse bănuieşteă" sunt sintagme pe care Jung le-a ignorat, cu care a riscat să lupte. Şi a fost o luptă cu prejudecăţile, cu superstiţia şi cu ignoranţa, în ultimă instanţă.

Cursul îşi propune să redea unei analize pertinente motivaţiile afinităţii lui Jung pentru alchimie ca instrument de lucru şi direcţie metodologică. În acelaşi timp, e un prilej de a pune la încercare discernământul alegerii unei bibliografii autentice şi de primă mână.

Începând din secolul al XVI-lea, alchimia intră în perioada numită "decadentă". Simbologia ajunge să capete o importanţă majoră, impunând un stil obscur al scriiturii. Tratatele par să ascundă mistere a căror divulgare presupune pericole însemnate. Vocabularul devine din ce în ce mai ermetic iar iconografia codifică fapte şi stări în aceeaşi măsură greu descifrabile. C.G.Jung îşi angajează cercetările spre acest tip de tratate. Cursul invită la accesarea critică a motivelor alchimice în opera lui Jung.

Temele atelierelor sint:
1. Interesul lui C.G.Jung pentru alchimie: cauze şi efecte. "Psihologie şi alchimie" - o analiză din perspectivă filosofică.
2. Ce este de fapt alchimia? O sondare a imaginarului alchimiei de secol XVII în Europa occidentală. Limbajul şi iconografia alchimiei.
3. Chestionarea contribuţiilor alchimiei la dezvoltarea psihologiei analitice (psihoterapiei jungiene). Rolul alchimiei în procesul de recuperare personală în psihoterapia jungiană.
4. C.G.Jung şi imaginarul alchimiei: o relaţie intensificată de epistemologie.
5. Alchimia şi investigarea modernă a inconştientului. Simbolurile transformării între metaforele disoluţiei şi promisiunea recuperării.

Durata curs: 5 ateliere
Frecventa: saptaminal, luni
Cost curs: 150 ron / 115 ron - elevi, studenti

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 604
Cuvinte cheie: Bucuresti
iulia kacser

Adaugat in urma cu 4645 zile, 07 Ian. 2010

Adaugat de iulia.kacser

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 5002

Alte Evenimente din Bucuresti
soft educational cursuri la distanta

Soft Educational, cursuri la distanta

Bucuresti, Bucuresti. 15 Sep 2022 - 29 Sep 2022
curs 3d studio max

Curs 3D Studio Max

Bucuresti, Bucuresti. 15 Sep 2022 - 29 Sep 2022
curs autocad lt

Curs Autocad LT

Bucuresti, Bucuresti. 15 Sep 2022 - 29 Sep 2022
curs profesional autocad 2d si 3d

Curs profesional Autocad 2D si 3D

Bucuresti, Bucuresti. 15 Sep 2022 - 29 Sep 2022
  • Ai ceva de zis?

    .