poze curtezane madone si femei fatale metamorfozele portretului fem

Curtezane, madone si femei fatale. Metamorfozele portretului fem

Bucuresti , Bucuresti. Miercuri 23 Octombrie 2013 09:00 - Miercuri 6 Noiembrie 2013
Popa Soare nr 40

Categorii: Conferinte si Seminarii

Numar min/max participanti: 10/20

Fundatia Calea Victoriei va invita miercuri 23 Octombrie, ora 19:00, la cursul Curtezane, madone si femei fatale. Metamorfozele portretului feminin in istoria si arta europeana, sustinut de istoricul Monica Neatu.

In orice muzeu, real sau imaginar, public sau personal, portretele feminine sunt nelipsite. Putini sunt colectionarii sau iubitorii de arta care nu au cedat farmecului misterios si fara varsta al doamnelor de pe panza. Dar dincolo de fascinatia noastra in fata acestor personaje feminine, se afla o istorie incarcata de simboluri mai putin cunoscute, ce rezuma, in esenta, conceptele legate de feminitate, frumusete sau sexualitate.

Va invitam la o calatorie inedita in lumea artelor. Cu ajutorul imaginilor si relatarilor celebre, vom descoperi impreuna modul in care s-a elaborat si s-a definit imaginea feminina in societatea europeana. Atelier va fi adaptat gusturilor personale ale cursantilor; de-a lungul intalnirilor noastre, fiecare participant isi va putea elabora propria colectie si ii va afla povestea.

Temele celor trei intalniri sunt:

1. O scurta introducere in istoria portretului feminin. Teme si subiecte predilecte – de la Eva si Venus la Fecioara Maria si Maria Magdalena. Femininul si cotidianul. Doamnele evului mediu – real si imaginar. Madone si curtezane in Renastere - ambivalenta feminina. Cateva ipoteze istorice. Trupurile feminine – ce simbolizeaza nuditatea lui Venus? Povestea unor imagini emblematice – Mona Lisa, La Fornarina, Venus din Urbino, Flora etc.

2. Doamnele barocului – cand rochia copleseste femeia. Fascinatia trupului – Rubens. O alta lume – scoala nordului. Senzualitatea gesturilor marunte – doamnele lui Vermeer. Chipuri delicate - eleganta si senzualitatea rococoului de la Watteau la Fragonard.

3. Secolul XIX si o noua perceptie a femininului. Pictorii coboara in strada – Doamnele impresionistilor. Stralucirea si drama curtezanelor: Olympia & co. Un nou chip – pariziana. Senzualitatea epocii art nouveau - femei fatale si imparatese. Klimt intre Iudita si Danae. Un feminin care socheaza – de la Egon Schiele la Balthus. Picasso si modele sale. Femininul de la obiect la subiect -un parcurs.

Lector: Monica Neatu
Data incepere: 23 Octombrie 2013; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 3
Frecventa: saptamanal, miercuri
Cost: 130 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 120 ron
Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei - Str. Popa Soare, nr 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri-Blvd Corneliu Coposu)
Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Mai multe detalii: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2013/curtezane-madone-si-femei-fatale-metamorfozele-portretului-feminin-in-istoria-si-arta-europeana/

Pret bilet: 130 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1187
calea victoriei

Adaugat in urma cu 3269 zile, 16 Oct. 2013

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1116

Alte Evenimente din Bucuresti
curs 3d studio max

Curs 3D Studio Max

Bucuresti, Bucuresti. 15 Sep 2022 - 29 Sep 2022
curs autocad lt

Curs Autocad LT

Bucuresti, Bucuresti. 15 Sep 2022 - 29 Sep 2022
curs profesional autocad 2d si 3d

Curs profesional Autocad 2D si 3D

Bucuresti, Bucuresti. 15 Sep 2022 - 29 Sep 2022
curs adobe illustrator cc

Curs Adobe Illustrator CC

Bucuresti, Bucuresti. 15 Sep 2022 - 29 Sep 2022
  • Ai ceva de zis?

    .