poze formarea statelor romanesti victorii schimburi comerciale si tr

Formarea statelor romanesti: Victorii, schimburi comerciale si tr

Bucuresti , Bucuresti. Sâmbătă 19 Martie 2016 11:00 - Sâmbătă 19 Martie 2016
Calea Victoriei 56

Categorii: Conferinte si Seminarii

Numar min/max participanti: 50/80

Fundatia Calea Victoriei va invita sambata, 19 martie, de la ora 11:00, sa continua seria de conferinte dedicata istoriei romanilor sustinuta de istoricul Georgeta Filitti prin tema Formarea statelor romanesti: Victorii, schimburi comerciale si transformari.

In decorul select de la Grand Hotel Continental vom continua povestea: „Mileniul tacut” lasa locul unei agitatii in Sud Estul Europei din care rasar statele romanesti. Ahtum, Gyula se lupta cu regele Ungariei; in Dobrogea, firave formatiuni statale se organizeaza impotriva bizantinilor. Din 1185, Imperiul vlaho-bulgar se afirma pe harta Balcanilor. Cumani, sasi, secui, teutoni, genovezi vin, chemati si nechemati, in spatiul romanesc.

La inceputul sec. al XIV-ea documentele consemneaza existenta statului condus de Basarab I, fiul lui Tocomerius. Lupta victorioasa de la Posada(1330) cu ungurii il plaseaza odata in plus pe acesta in istorie. Pe drumul „de la varegi la greci”, in Moldova, coboara maramuresenii Dragos si Bogdan, in aceiasi vreme, ca intemeietori de tara. Regii Ungariei si ai Poloniei cauta sa domine proaspetele injghebari statale.

Negustorii primesc privilegii comerciale; se ridica manastiri si cetati de aparare – intre care Branul, la 1377. Domnii bat moneda proprie, se organizeaza bresle, prozelitismul catolic e in floare. In Tara Romaneasca, la 1386, incepe domnia lunga si spornica a lui Mircea cel Batran. Lupte cu turcii (Rovine, Arges, Nicopole), amestec in succesiunea sultanului otoman Soliman I-iul, acorduri nesigure cu ungurii si rivalitati interne ii caractertizeaza domnia. Contemporanul sau in Moldova, Alexandru cel Bun(1400-1432) manevreaza intelept intre tendintele agresive ale ungurilor si polonezilor, ajutandu-i pe cei din urma contra Cavalerilor teutoni (lupta de la Grunwald).

In Transilvania, la inceputul sec. al XV-lea, un Voicu e innobilat de regele Ungariei si inzestrat cu domeniul Hunedoarei. E tatal lui Iancu de Hunedoara si bunicul regelui maghiar Matias Corvinul. Ascendenta turcilor inseamna slabirea Imperiului bizantin (ce se va prabusi la 1453 sub loviturile lor) dar si atacuri continui impotriva tarilor romane. Alexandru Aldea e primul domn care se duce spre inchinare la Poarta Otomana. In Transilvania sasii fortifica 300 de biserici. Iancu de Hunedoara ajunge voievod si organizeaza campanii antiotomane. Moldova, framantata de lupte interne, cu uciderea unui domn si amenintata de vecinii unguri si polonezi, isi asteapta izbavitorul: Stefan cel Mare.

Temelor celor trei intalniri care vor urma dupa aceasta conferinta sunt:

1. Amenintari din Orient. Turcii ajung la Dunare. O convietuire de jumatate de mileniu, pe temeiul suzeranitatii otomane.
2. Fanariotii, solutie turceasca de guvernare a romanilor. Lumini si umbre.
3. Romanii la mijlocul secolului nationalitatilor, 1821-1866. Supravietuire intre trei imperii potrivnice: Otoman, Habsburgic, tarist.

Lector: Georgeta Filitti
Data incepere: 19 martie 2016; Ora curs: 11:00
Numar intalniri: 1
Cost: 35 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 30 ron
Locul desfasurarii: Grand Hotel Continental, Sala Grigorescu; Calea Victoriei nr. 56, intrare din str. I. Campineanu
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro


Mai multe detalii: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2016/formarea-statelor-romanesti-victorii-militare-schimburi-comerciale-si-transformari/

Pret bilet: 35 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 658

Eveniment postat de organizator

calea victoriei

Adaugat in urma cu 2955 zile, 16 Mar. 2016

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1116

Alte Evenimente din Bucuresti
teatru pentru copii la restaurant dines

Teatru pentru copii la Restaurant Dines

Bucuresti, Bucuresti. 21 Apr 2024 - 21 Apr 2024
weekend live la dines in parcul carol

Weekend Live la Dines in Parcul Carol!

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
live music afternoon

Live Music Afternoon!

Bucuresti, Bucuresti. 20 Apr 2024 - 21 Apr 2024
italian lounge nights

Italian Lounge Nights

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
  • Ai ceva de zis?

    .