poze introducere in arheologie

Introducere in Arheologie

Bucuresti , Bucuresti. Marţi 4 Februarie 2014 19:00 - Marţi 4 Martie 2014
Str Popa Soare nr 40, etaj 1

Categorii: Conferinte si Seminarii

Numar min/max participanti: 8/15

Fundatia Calea Victoriei va invita marti 4 februarie, de la ora 19:00, la atelierul de Introducere in Arheologie. Cursul este sustinut de istoricul specializat in arheologie si paleoantropologie Alexandra Ion.

Arheologia este studiul culturilor si al societatilor trecute, prin intermediul urmelor materiale, precum cladiri, unelte, ceramica sau morminte. De-a lungul istoriei, aventura descoperirii i-a purtat pe arheologi din desert si pana in jungla, de la piramidele egiptene la orasele mayase, trecand prin Troia Iliadei si ajungand in Italia, la Pompei sau in Catacombele Romei.

Pornind pe urmele unor asemenea descoperiri, acest curs va propune o introducere in teoriile, metodele si tehnicile de investigare, interpretare si conservare a trecutului.

Pe baza unor studii de caz, vom descoperi impreuna in ce fel contribuie arheologia la cunoasterea societatilor trecutului: cum se desfasoara o cercetare arheologica, ce se intampla dupa ce aceasta se termina si cum anume ajung expertii la concluziile lor. Intalnirile noastre sunt interactive, iar participantii au ocazia sa realizeze fise de descoperiri, sa descifreze inscriptii romane sau sa interpreteze un profil stratigrafic.

Temele celor 5 intalniri sunt:

1. Ce este arheologia? Teme de interes arheologic. Studii de caz: Descoperirea Troiei si Stonehenge

2. Siturile arheologice: Cum se formeaza, cum le descoperim si cum le studiem. Cazul Catalhoyuk si Pompei.

3. Descoperirile arheologice, intre arheologia vietii domestice si sistemele economice sau religioase: de la sarcofagul faraonului Tutenkhamen la cele mai vechi fosile umane, de la statueta lui Venus din Wilendorf la piatra Rosetta. Vom vedea ce tip de informatii poate oferi fiecare tip de descoperire si ce povesti exista in jurul lor.

4. Stiinte conexe arheologiei: Vom afla cum se face datarea descoperirilor si care sunt limitele ei, dar si ce inseamna antropologia fizica, fotografie aeriana etc.

5. Politica trecutului, ieri si azi: cui apartine trecutul? Studii de caz: arheologia ca propaganda (cazul arheologiei naziste), trecutul ca subiect al disputelor legale (cazul comunitatilor de indieni americani sau aborigeni australieni) si arheologia sociala (Arheologie sau Antropologie?).

“… Cand ochii mei au inceput sa se obisnuiasca cu lumina, detaliile camerei au inceput sa iasa incet din ceata: animale ciudate, statui şi aur – pretutindeni licărirea aurului. Pentru moment – ceea ce trebuie sa fi parut o eternitate pentru ceilalţi- am ramas mut de uimire şi atunci cand Lordul Carnarvon, care nu mai rezista suspansului nicio secunda, m-a întrebat cu nerabdare, “Poti sa vezi ceva?”, tot ce am putut face a fost sa zic, “Da, lucruri minunate.”- Howard Carter, Tomb of Tutankhamen

Lector: Alexandra Ion
Data incepere: 4 Februarie 2014; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 5
Frecventa: saptamanal, marti
Cost: 200 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 180 ron
Locul desfasurarii: Str. Popa Soare, nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Biserica Sfanta Vineri - Blvd Corneliu Coposu)
Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Mai multe detalii: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2013/introducere-in-arheologie/

Pret bilet: 200 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 831

Eveniment postat de organizator

calea victoriei

Adaugat in urma cu 3745 zile, 22 Ian. 2014

Adaugat de Calea Victoriei

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 1116

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
metalhead meeting 2024 bucure ti

Metalhead Meeting 2024 București

Bucuresti, Bucuresti. 17 Iul 2024 - 20 Iul 2024
  • Ai ceva de zis?

    .