poze de ziua japoniei premiera la bucure ti expozi ie de stampe meij
poze de ziua japoniei premiera la bucure ti expozi ie de stampe meij poze de ziua japoniei premiera la bucure ti expozi ie de stampe meij poze de ziua japoniei premiera la bucure ti expozi ie de stampe meij

De Ziua Japoniei, premieră la București: expoziție de stampe Meij

Bucuresti , Bucuresti. Luni 13 Februarie 2023 12:00 - Duminică 26 Februarie 2023
Str Lipscani 84 - 90, ARCUB

Categorii: Expozitii si Lansari de carte , Alte Evenimente

„Intrați în minunata lume a tărâmului Soarelui răsare, a Japoniei. Fiecare stampă înglobează o întreagă istorie și o anumită poveste. Aceste lucrări din perioada Meiji sunt mărturii ale modernizării Japoniei - apariția Constituției, a trenului, a stilului european de îmbrăcăminte. Expoziția e unică pentru că stampele provin dintr-o colecție privată. Piesele expuse în cele doar patru-cinci expoziții Meiji pe an din lume provin din colecții muzeale, cum sunt Luvru sau British Museum. Această expoziție este o premieră la București, dar mai mult decât atât este o premieră la nivel global, este prima expoziție de stampe japoneze din acest an din lume dedicată Împăratului Japoniei”, a declarat Alexandru Chituță, director interimar al Muzeului Brukenthal și curator al expoziției „Călătorie în lumea stampelor Meiji”.

Expoziția poate fi vizitată între 11 februarie - 31 martie, la etajul 1 al Hanului Gabroveni. „Călătorie în lumea stampelor Meiji” marchează Ziua Naţională a Japoniei sărbătorită pe 23 februarie, de Ziua de Naştere a Majestăţii Sale Împăratul Japoniei, reconstruind universul nipon de la sfârşitul secolului al XIX-lea prin peste 160 de xilogravuri japoneze. Expoziția cuprinde şi chimonouri puse la dispoziţie de doamna Laura Caraman.
„Perioada Meiji a fost o adevărată revoluție, un șoc. Ne-a plăcut foarte mult povestea, mai ales că are o influență extraordinară asupra artei europene. Van Gogh scria într-o scrisoare adresată fratelui sau Theo: „după ce vedem arta japoneză, înțelegem că arta noastră nu mai poate continua fără ea”. Desenul, compoziția și culorile acestor lucrări japoneze sunt fabuloase. Graficianul și profesorul Mircia Dumitrescu îmi spunea că noi și acum desenăm după japonezi”, a arătat colecționarul George Șerban, Managing Partner Șerban și Asociații. Datorită demersului său inedit, peste 600.000 de vizitatori au admirat stampele japoneze, cu precădere din Epoca Edo, în 14 expoziții organizate în toată țara.
Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei la București, a declarat: „Îmi exprim întreaga recunoștintă față de ARCUB, George Șerban și Alexandru Constantin Chituță de la Muzeul Național Brukenthal pentru acest eveniment dedicat Zilei Naționale a Japoniei, care e ziua de naștere a Majestății Sale Împăratul Japoniei. Expoziția prezintă nu mai puțin de 164 piese, inclusiv lucrări ale celor mai mari maeștri din epoca Meiji. A fost o perioadă în care țara s-a deschis către lumea exterioară, după peste 200 de ani de izolare, o eră în care au avut loc mari reforme în societatea japoneză. Sper că această expoziție va contribui la întărirea legăturilor culturale dintre Japonia și România”.

„Am participat la invitația ES dl. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei, la deschiderea expoziției "Călătorie în lumea stampelor Meiji" din colecția avocatului George Șerban, curator fiind Alexandru Constantin Chituță, tânărul și energicul manager interimar al Muzeului Național Brukenthal. Expoziția organizată de Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Ambasada Japoniei în România, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Arcub București prezintă în premieră în Capitală, în spațiile Hanului Gabroveni, peste 160 de stampe japoneze din perioada Meiji din temele istorie, Kabuki, Bijin-ga și peisaje. Alături de aceste stampe sunt expuse vase de porțelan, picturi pe mătase, cărți ilustrate cu xilogravuri și chimonouri. Am avut bucuria ca alături de ES dl. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, să participe la acest eveniment deosebit peste 30 de ambasadori și atașați culturali în România, artiști, directori de instituții culturale, curatori și alți invitați. Mă bucur că în relațiile România-Japonia, partea culturală continuă să aibă o importanță absolut deosebită”, a adăugat Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii.

Liviu Sebastian Jicman, Președintele Institutului Cultural Român: „Vreau să mulțumesc organizatorilor pentru contribuția extraordinară și pasul important pe care îl facem din perspectiva relațiilor culturale dintre România și Japonia. Subliniez și rolul mediului privat, care sprijină astfel de demersuri.”
Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs și Comunicare, JTI: „JTI este partener al marilor evenimente culturale. Suntem o companie japoneză și e firesc să promovăm cultura japoneză, receptată cu atâta căldură în România. Această expoziție a fost prezentată mai întâi la Sibiu, ca o avanpremieră și iată că, acum, Sibiul aduce la București un asemenea eveniment. Cred că prin Alexandru Chituță, directorul interimar al Muzeului Brukenthal, Sibiul a mai câștigat un pilon important alături de Constantin Chiriac, și că, împreună, cei doi vor continua să facă din acest oraș capitala culturală a României”.
În cadrul vernisajului a fost lansat și un album de stampe, care este, după cum spune Alexandru Chituță, mai mult decât o carte, și anume „un album de suflet, dedicat unui mare român, care a scris despre teatrul Kabuki, George Banu, profesor al Universității din Sorbona, care ne-a părăsit recent”.
Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), a transmis celor prezenți un mesaj emoționant: „Este emoționant că, înainte de aniversarea zilei Japoniei, se întâmplă această expoziție care a fost prezentată întâi la Sibiu, cu participarea Ministrului Culturii și a domnului George Banu, care acum ne mângâie pe creștet dintre stele. De asemenea, e o mare bucurie, să îi spun Majestății Sale Imperiale, Împăratul Naruhito, la mulți ani! E o mare bucurie că, împreună, aniversăm Țara Soarelui Răsare!”

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi Direcţia de Cultură, Învăţământ, Turism.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro și de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90).

Parteneri: Ambasada Japoniei în România, Muzeul Național Brukenthal, Institutul Cultural Român, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Sponsori: JTI, Șerban și Asociații
Parteneri media: Radio București FM, STB SA

Mai multe detalii: https://arcub.ro/ticketsys-event/calatorie-in-lumea-stampelor-meiji-expozitie/

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 577
art production

Adaugat in urma cu 498 zile, 13 Feb. 2023

Adaugat de art-production

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 233

Alte Evenimente din Bucuresti
metalhead meeting 2024 bucure ti

Metalhead Meeting 2024 București

Bucuresti, Bucuresti. 17 Iul 2024 - 20 Iul 2024
festival nostalgia 2024

Festival Nostalgia 2024

Bucuresti, Bucuresti. 28 Iun 2024 - 30 Iun 2024
concert ed sheeran la bucure ti

Concert Ed Sheeran la București

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 24 August 2024
saga festival 2024

SAGA Festival 2024

Bucuresti, Bucuresti. 5 Iul 2024 - 7 Iul 2024
  • Ai ceva de zis?

    .