poze ultima aparitie magia la chaldeeni de francois lenormant editura herald colectia historia 2011
poze ultima aparitie magia la chaldeeni de francois lenormant editura herald colectia historia 2011

Ultima aparitie: Magia la Chaldeeni de FRANCOIS LENORMANT, Editura Herald, Colectia Historia, 2011

Bucuresti , Bucuresti. Vineri 11 Noiembrie 2011 - Miercuri 30 Noiembrie 2011
Ienachita Vacarescu, Nr. 18

Categorii: Expozitii si Lansari de carte , Inaugurari , Alte Evenimente

Numar min/max participanti: 100/800

Marturiile unanime ale antichitatii grecesti si latine, cat si traditiile evreiesti si arabe desemneaza Chaldeea si Egiptul ca fiind cele doua leagane ale magiei si astrologiei constituite ca stiinte, cu reguli fixe, rationale si formulate sistematic, asa cum s-au substituit acestea, incepand dintr-o anumita epoca, practicilor mai putin rafinate si poate mai putin savante ale goetiei si divinatiei primitive.

Despre carte: http://www.edituraherald.ro/bookdetail.asp?cod_carte=423&title=Magia%20la%20chaldeeni

Marturiile unanime ale antichitatii grecesti si latine, cat si traditiile evreiesti si arabe desemneaza Chaldeea si Egiptul ca fiind cele doua leagane ale magiei si astrologiei constituite ca stiinte, cu reguli fixe, rationale si formulate sistematic, asa cum s-au substituit acestea, incepand dintr-o anumita epoca, practicilor mai putin rafinate si poate mai putin savante ale goetiei si divinatiei primitive.

Istoria anumitor credinte si superstitii constituie unul din capitolele cele mai stranii, dar nu mai putin importante, ale istoriei spiritului uman si al evolutiei acestuia. Oricat de ciudate ar fi fost reveriile magiei si ale astrologiei, oricat de departe suntem noi acum, datorita progresului stiintelor, de ideile pe care le-au inspirat, aceste conceptii au exercitat asupra oamenilor, vreme de multe secole, si pana intr-o epoca destul de apropiata de a noastra, o influenta prea adanca si decisiva pentru a fi neglijate de cel care incearca sa delimiteze etapele intelectuale de evolutie a umanitatii.

Francois Lenormant

*

La Magie chez les Chaldeens et les origines accadiennes aparea la finele secolului al XIX-lea, adica in perioada de maxima glorie a unei stiinte ce starnea tot mai multe pasiuni si adeziuni culturale. Este suficient sa ne amintim ca Istoria arheologiei a lui Alexandru Odobescu, cartea care va sta la temelia monumentalei Tezaurul de la Pietroasa, va aparea la doar trei ani de la publicarea cartii lui Lenormant. Recentele descoperiri arheologice de la acea vreme, cat si tot mai concentrata atentie asupra culturii si civilizatiei chaldeo-babiloniene, puneau o noua lumina asupra efortului de intelegere si decodare a miturilor si credintelor oamenilor din nordul bazinului Golfului Persic. Meritul fundamental si indrazneala cartii lui Francois Lenormant proveneau din faptul ca arheologul francez oferea una din primele incercari de intelegere si interpretare a civilizatiei, numita de el, sumeriana, prin prisma evolutiei acestei culturi akkadiene de la magie, superstitie si vrajitorie, la religie si cult sacru, intr-o sinteza naucitoare.

Despre autor: http://www.edituraherald.ro/authordetail.asp?cod_autor=311

Francois LENORMANT (1837-1883) a fost un arheolog francez de renume, specialist in asirologie si autor al multor articole si carti de specialitate in acest domeniu. In 1874, este numit profesor de arheologie la Biblioteca Nationala a Frantei, apoi, in colaborare cu baronul Jean de Witte, infiinteaza publicatia La Gazette archeologique : recueil de Monuments pour servir a la connaissance et a l'histoire de l'art antique (Gazeta arheologica; culegere de documente pentru a servi la cunoasterea si la istoria artei antice). Este unul dintre primii care a recunoscut in scrierile cuneiforme existenta unei limbi non-semite, pe care a denumit-o akkadiana, cunoscuta astazi sub denumirea de sumeriana. Intre 1879 si 1883, face sapaturi arheologice in Italia de sud (fost Grecie mare din timpurile stravechi ale colonizarii Italiei de catre eleni), descoperind la Tarento un important sit cu diverse tipuri de ceramica. Aduna circa 800 de piese, intr-o colectie pe care o vinde apoi muzeului Luvru, cunoscuta astazi sub numele de Banchetul din Tarento. Este vorba de figurine de lut ars, datate intre anii 530-200 i. H. A mai fost interesat si de numismatica, publicand lucrari asupra acestui subiect.

Principalele opere:

- Sur l'origine chretienne des inscriptions sinaitiques (Despre originea crestina a inscriptiilor sinaitice) in Journal Asiatique, XIII, 5eme ser., Paris, 1859;

- Chefs-d'oeuvres de l'art antique. (Capodopere ale artei antice), Paris, 1867-1868, (opera in 7 volume);

- Histoire du peuple juif (Istoria poporului evreu), Paris, 1869;

- Le deluge et l'epopee babylonnienne (Potopul si epopeea babiloniana), Paris, 1873;

- Les premieres civilisations (Primele civilizatii), Paris, 1873, 2 vol.;

- La langue primitive de Chaldee et les idiomes touraniens (Limba primitiva a Chaldeii si idiomurile turaniene), Paris, 1875;

- La monnaie dans l'antiquite (Moneda in Antichitate), Paris, 1878-1879;

- La Grande Grece (Grecia Mare), Paris, 1881-1884;

- Les terres cuites de Tarente (Figurinele de lut ars din Tarento), in Gazette des Beaux-Arts, 1880, pp.201-114.

Mai multe detalii: http://www.edituraherald.ro/bookdetail.asp?cod_carte=423&title=Magia%20la%20chaldeeni

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1319

Eveniment postat de organizator

gaidau

Adaugat in urma cu 4550 zile, 10 Nov. 2011

Adaugat de Catalina

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 9

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
metalhead meeting 2024 bucure ti

Metalhead Meeting 2024 București

Bucuresti, Bucuresti. 17 Iul 2024 - 20 Iul 2024
  • Ai ceva de zis?

    .