poze lansare de carte ma tile fericirii de sanziana dobrovicescu

Lansare de carte Măștile fericirii, de Sânziana Dobrovicescu

Bucuresti , Bucuresti. Vineri 2 Septembrie 2016 20:00
Librăria Cărturești Carusel (Str. Lipscani nr. 55, Etaj 1, București)

Categorii: Expozitii si Lansari de carte , Muzica si Concerte

Librăria Cărturești Carusel şi Editura EIKON vă invită vineri, 2 septembrie 2016, începând cu ora 20.00, la lansarea de carte Măștile fericirii, de Sânziana Dobrovicescu, „un roman ce prezintă un regim totalitar aievea sau similar celor care au existat în secolul al XX-lea, prima utopie neagră din literatura română, cum o numesc exegeții.” (Prof. Cătălin Pantile) „Cu delicatețe și violență deopotrivă, cu îndrăzneală și pudoare în egală măsură, Sânziana Dobrovicescu are curajul să vorbească despre sine și spaime. Un viitor plăsmuit cu incredibilă coerență și o poveste posibilă reprezintă pretextul unei pledoarii exemplare pentru speranță.” (Prof. Conf. Dr. Verona Maier)

Lansarea, care va avea loc la Librăria Cărturești Carusel (Str. Lipscani nr. 55, Etaj 1, București), va fi urmată de o lectură publică de Elisa Pîrvan și de un recital muzical susținut de: Nicolae Dobrovicescu – Adagio pentru vioară solo de J.S. Bach, Mihai Vaida și Cătălina Bordeanu – Hivern – Februarie pentru flaut și pian de Maria Alexandru, Raul Guțu - Variațiuni pentru chitară pe o temă din „Flautul fermecat” de Fernando Sor.

„Despre romanul meu se pot spune foarte multe, la fel de bine cum nu se poate spune nimic. Depinde cine şi cum îl citeşte. Mie, de exemplu, de fiecare dată când mă uit peste ce am scris, mi se face dor de mine. Şi asta pentru că, din nefericire, individualitatea dispare din societatea în care trăim. Ne transformăm într-un tot, care respiră şi trăieşte ce vor alţii să trăiască. Ne ancorăm atât de mult în normalul dictat de majoritate, încât uităm să ne regăsim sinele şi ne pierdem în mulţime. Oare cum o fi să ne naştem toţi în aceeaşi clipă, să murim toţi în acelaşi timp şi pe toţi să ne cheme Ana şi Andrei? Oare cum o fi ca într-o lume ca asta cineva să fie diferit? Ce s-ar întâmpla dacă una dintre Ane, în secunda în care ar trebui să nască, ar arunca verigheta, doar ca să se salveze pe ea şi pe copil dintr-o lume bolnavă? Ei bine, în cartea mea, această Ana nu mai poate să nască, pentru că fără verighetă, în orașul ei, regulile nu îţi permit să fii mamă. Rămâne însărcinată timp de 20 de ani, căutându-şi în fiecare zi verigheta, și da, toţi o numesc Nebună, pentru că ea știe că e Ana, diferită de toate celelalte Ane. Aici începe romanul meu. Aici începe povestea fiecăruia din noi, pe care vă invit cu mare drag să o citiţi.” (Sânziana Dobrovicescu)

La eveniment vor vorbi: Prof. Conf. Dr. Verona Maier - Prorectorul Universității Naționale de Muzică din București, Prof. Cătălin Pantile, Petru Ionescu (eseist) și Sânziana Dobrovicescu
Moderator: Valentin Ajder, directorul Editurii EIKON

Sânziana Dobrovicescu s-a născut pe 24 iunie 1994 în Bucureşti. În prezent, studiază vioara la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Încă de mică şi-a manifestat curiozitatea către frumos, la 4 ani scriind prima poezie. Obţine în decursul anilor mai multe premii naţionale şi internaţionale în literatură, vioară şi compoziţie. În anul 2011, câştigă primul premiu literar - Premiul I la Concursul Naţional de Literatură „Nichita Stănescu”, secţiunea proză. Ascensiunea ei literară continuă, iar în 2012 obţine Premiul I la secţiunea proză a Concursului Naţional Literar „Vasile Alecsandri”, Bacău, precum şi o menţiune pentru poezie. În acest context, Sânziana îşi face debutul literar în Antologia „Crai Nou”, Editura Docucenter, 2012, cu povestirea Morminte pentru fluturi. În 2013, câştigă Premiul Editurii „Universitas XXI“, la Concursul Naţional de creaţie literară „Ion Creangă” – Povești, organizat de Uniunea Scriitorilor - Filiala Iaşi, lucru ce îi aduce tinerei autoare bucuria de a publica basmul Steaua cu faţa întoarsă, în Antologia de Basme „Poveştile de la Bojdeucă”, Editura Muzeelor Literare, Iaşi 2013.

Fragment din Măștile fericirii:

„Toți se trezeau la răsărit și fără să se uite spre Soare se închinau în fața tribunalului, fără să știe sau să întrebe, apoi se duceau și munceau. Toți făceau câte ceva, la fel de mult, la fel de greu, la fel de bine, în același timp. Inimile le băteau toate o dată, exact ca aceea a Judecătorului, căci trupul care nu se alinia era alungat. Ceasurile băteau o dată cu pulsul celui preamărit și cu al tuturor celorlalți, care trebuia să fie la fel, lăsând totul să se scurgă în aceeași măsură impară, în același ritm descompus. Foarte rar cineva vorbea, iar atunci era izgonit, așa că ticăitul exact al timpului, care trecea pentru toți la fel, se auzea mereu, la fel de tare și exact în fiecare colț ascuns al orașului. Oamenii mureau toți la fel, în aceeași clipă, după tot atâta timp, la sfârșitul unui an în care se nășteau tot atâția prunci. Copiii nu aveau părinți. Creșteau toți în tribunal, unde femeile munceau să-i crească, toți cu ochii albaștri, toți cu părul blond. Și toți tăceau, pentru că și femeile tăceau când îi nășteau, pentru că și ei tăceau când erau născuți. Știau să zâmbească. Dar le era teamă. Nu știau ce sunt. Nu știau de ce, când deveneau femei și bărbați, erau împărțiți în turme și la rândul lor erau împreunați ca să facă alți copii, jumătate fete, jumătate băieți, care să se nască toți în aceeași zi, toți în același timp și pe toți să îi cheme Ana și Andrei.”

Detalii eveniment:
Valentin Ajder - Director Editura EIKON – 0728 084 802, contact@edituraeikon.ro
Maria Tutunaru - Marketing Manager – 0733 13 11 45, marketing@edituraeikon.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 970

Eveniment postat de organizator

maria

Adaugat in urma cu 2766 zile, 31 Aug. 2016

Adaugat de mariatutunaru

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 16

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
concert ville valo

Concert Ville Valo

Bucuresti, Bucuresti. Luni 8 Aprilie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .