poze losar sarbatoarea anului nou tibetan
poze losar sarbatoarea anului nou tibetan

Losar - Sarbatoarea Anului Nou Tibetan

Bucuresti , Bucuresti. Sâmbătă 5 Martie 2011 09:30
Fabrica de Chibrituri

Categorii: Expozitii si Lansari de carte , Petreceri , Spectacole si Filme

LOSAR (lo – an si sar – nou in tibetana) - sarbatoarea Anului Nou Lunar in Tibet este organizat la centrul Seeds for Happiness, Bucuresti.

LOSAR (lo – an si sar – nou in tibetana) - sarbatoarea Anului Nou Lunar in Tibet, este o ocazie de a multumi pentru ce am primit pana acum si de a incepe un an nou sub cele mai bune auspicii. Este ziua in care il onoram pe Buddha si invataturile sale transmise prin maestrii si invatatorii pe care i-am ascultat aici, la Centru. Sunteti bine-veniti sa va alaturati noua la meditatia din cursul diminetii, al carui merit il vom dedica binelui pentru intreaga comunitate.

Este, de asemenea, o ocazie minunata de a ne reuni la Centru - acest spatiu in care ne regasim pe noi insine si ne bucuram cu adevarat de Prezent, pentru a celebra impreuna viata cu tot ceea ce ne ofera. La ora pranzului, inconjurati de familii, copii si prieteni, ne vom aduna la un festin comun, in liniste, pace si cu bucurie. Nu in ultimul rand, aceasta zi este ocazia de a crea un eveniment spiritual care sa ne inspire si sa ne calauzeasca. In cursul dupa-amiezii vom asculta mesajele invatatorilor nostri si diverse forme de arta vor aduce prin frumusetea si intelepciunea lor un plus de lumina. Vom aduce filmul, muzica, pictura si poezia drept ofrande pentru o viata iluminata, unde sa existe bunatate si fericire.

Pe toata perioada zilei, participantii la Atelierele de Pictura Chineza organizate in 2010 la Seeds for Happiness, expun cateva din lucrarile lor. Generatii diferite, cu preocupari si experiente diferite, s-au reunit in pasiunea pentru frumos, in cautarea unei vieti in care sa existe liniste, armonie si lumina. Nu este o expozitie a unor pictori profesionisti, nici o expozitie a unor pictori amatori - priviti-o ca pe o multime de oglinzi in care se reflecta acea zona profunda care exista in fiecare din noi si care asteapta sa fie dezvaluita. Acolo veti gasi curajul si ezitarea, perseverenta si nerabdarea, inspiratia, meticulozitatea si libertatea, umorul si cate altele. Povestea, constienta sau nu, a cautarii de sine a fiecaruia dintre noi. Un mic omagiu adus vietii si luptei permanente pentru descatusarea intregul nostru potential uman.

PROGRAM

9:30 - 12:00 Meditatie - Va asteptam in sala de meditatie aflata la demisolul Centrului, pentru sesiuni de cate 30 - 40 min de Mindfulness of Breathing Meditation si Sitting Meditation. Va recomandam tinuta lejera/sport si sa veniti cu 15 min inainte ora inceperii. Sunt asteptati toti cei dornici sa practice meditatia, indiferent de nivelul de experienta.

12:00 - 14:00 Festin - Centrul va pune la dispozitia participantilor apa plata, ceai, lapte, cafea si fructe. De mancare, va aduce fiecare ce-i place mai mult, ca sa avem o masa bogata si variata si sa ne bucuram impreuna de impartasirea aromelor si gusturilor ce ne fac viata mai frumoasa. Festinul va fi incununat de darurile artistice ale fiecaruia: texte, poezie si cantece, semnificative pentru sarbatoarea Losar-ului. Toate activitatile de dupa-amiaza se vor derula la parter.

14:00 - 14:45 Mandale - O descriere a mandalei din perspectiva budista, cu elementele caracteristice si simbolistica ei. Prezentare sustinuta de artistul plastic Alexandru Bugnariu.

15:00 - 15:50 Mesaje primite de la invatatorii prieteni ai Centrului, reprezentanti de seama ai traditiei Geluk si Kagyu.

16:00 - 16:45 "Kopan Monks Art School" Micii Calugari si Desenele/Picturile lor - In cuvinte si imagini, Daniela Andreescu (www.danielaandreescu.ro) ne va povesti despre copiii-calugari de la Manastirea Kopan. Ea a avut ocazia sa vorbeasca cu unii dintre ei si sa vada lucrarile in expozitia organizata la incheierea cursului de meditatie Lam Rim de la Kopan, la care a participat in la sfarsitul anului trecut. Daniela a adus si cateva desene, pentru a fi expuse la Centrul nostru, cu intentia de a le oferi acelora care doresc sa sprijine micii artisti prin donatii destinate achizitionarii de materiale de desen si pictura.

17:00 - Film documentar - Vom viziona impreuna un film documentar remarcabil "UNMISTAKEN CHILD", ce a primit 9 premii la marile festivaluri de film internationale, despre povestea unui calugar tibetan ce cauta reincarnarea masterului sau, un renumit lama cunoscut in lumea intreaga - Geshe Lama Konchog. Filmul, inceput in 2001, se intinde pe o perioada de cinci ani si jumatate, timp in care Tenzin Zopa a cautat copilul in care s-a reincarnat maestrul sau in numeroase sate din indepartata vale Tsum, situata la granita dintre Nepal si Tibet. Filmul ne dezvaluie viata unui calugar modest, ce se considera prea mic in fata uriasei sale responsabilitati si, totodata povestea emotionanta a nelinistilor implicate de luarea unui copil mic din mijlocul familiei sale. Este el cu adevarat reincarnarea maestrului? Cum va reactiona cand va fi luat din mediul sau familia? Cum va reactiona familia? Pentru mai multe detalii despre acest film puteti accesa: http://www.imdb.com/title/tt1286798/ Subtitrare: limba engleza.

In spiritul traditiei budiste, vom amenaja la parterul Centrului un altar, unde toti invitatii au ocazia sa depuna ofrande (lumanari, betisoare parfumate, flori, biscuiti, ceai etc) si donatii in bani.

A darui (sau a aduce ofrande) este foarte important in traditia budista, intrucat creaza un foarte mare merit (karma pozitiva). Ofrandele traditionale, care se aseaza pe altar in fata statuii lui Buddha, sunt sapte substante: apa de baut, apa de spalat, flori, betisoare parfumate, lumina, parfum si hrana. Prin aceste daruri ne exprimam simbolic dorinta de a dezvolta o disciplina morala pura, de a avea o minte clara, alerta (apa), de a vedea totul in jurul nostru ca frumusete (florile), de a atinge concentrarea (betisoarele parfumate), de a distruge intunericul ingnorantei (lumanari), de a ne elibera de suferinta (hrana).

Pa langa aceastea, tot ceea ce este considerat frumos sau binevenit poate constitui un dar sau ofranda. Puteti sa contribuiti la continuarea activitatii Centrului inscriindu-va ca membru, partener sau sponsor sau facand donatii in bani. In acest fel, Centrul, care functioneaza ca o asociatie non-profit, va putea acoperi cheltuielile legate de utilitati, mentenanta si, indeosebi, organizarea evenimentelor la care sunt invitati maestrii din strainatate. Printr-o mica donatie, puteti crea binele in folosul intregii comunitatii!

Va asteptam, asadar, in numar cat mai mare, sa facem impreuna din aceasta zi de sarbatoare un eveniment memorabil al Centrului Seeds for Happiness!

Pentru detalii si inscrieri:
Telefon: 0721.269590 (Claudia Damoc)
Email: claudia@seedsforhappiness.ro
www.seedsforhappiness.ro


Mai multe detalii: http://bit.ly/hTgWzM

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 957
margareta

Adaugat in urma cu 4797 zile, 02 Mar. 2011

Adaugat de Margareta Mihailescu

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 31

Alte Evenimente din Bucuresti
teatru pentru copii la restaurant dines

Teatru pentru copii la Restaurant Dines

Bucuresti, Bucuresti. 21 Apr 2024 - 21 Apr 2024
weekend live la dines in parcul carol

Weekend Live la Dines in Parcul Carol!

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
live music afternoon

Live Music Afternoon!

Bucuresti, Bucuresti. 20 Apr 2024 - 21 Apr 2024
italian lounge nights

Italian Lounge Nights

Bucuresti, Bucuresti. 19 Apr 2024 - 21 Apr 2024
  • Ai ceva de zis?

    .