poze seara de carte incetarea suferintei dharma joi 9 februarie ora 19 00
poze seara de carte incetarea suferintei dharma joi 9 februarie ora 19 00 poze seara de carte incetarea suferintei dharma joi 9 februarie ora 19 00 poze seara de carte incetarea suferintei dharma joi 9 februarie ora 19 00

Seara de carte "Incetarea suferintei. Dharma", Joi 9 februarie, ora 19:00

Bucuresti , Bucuresti. Joi 9 Februarie 2012 19:00 - Joi 9 Februarie 2012
Centrul Seeds for Happiness, Str. Fabrica de Chibrituri nr. 16, sector 4, Bucuresti

Categorii: Jocuri si Concursuri , Expozitii si Lansari de carte , Conferinte si Seminarii

Numar min/max participanti: 10/25

"Seara de carte" este o intalnire cu oameni preocupati de cunoastere, care creeaza oportunitati pentru interacțiuni sincere.

Seara de carte

Joi, 9 februarie 2012, 19:00 - 21:30


"Seara de carte" este o intalnire cu oameni preocupati de cunoastere, care creeaza oportunitati pentru interacțiuni sincere.

"Seara de carte" se organizeaza odata pe luna la Centrul Seeds for Happiness in principal pentru a discuta despre carti, dar mai ales pentru a ne cunoaste si a impartasi cunoastere, experiente, emotii.

Tematica serii : " Incetarea suferintei. Dharma"



Am ales aceasta tematica in continuarea intalniri din 19 ianuarie unde impreuna si prin ancora cartilor pornind de la primele doua adevaruri nobile formulate de Buddha Shakyamuni la scurt timp dupa iluminare( exista suferinta iar principalele cauze sunt : atasamentul, ura si ignoranta ) ne-am apropiat de intelegerea acestor fenomene.



In aceasta seara vom parcurge, ajutati de carti, ultimele doua adevaruri nobile, incetarea suferintei si Dharma.



Al Treilea Adevăr Nobil este: „Exista incetarea suferintei, a dukkha. Este disparitia fara urma si incetarea acelor pofte: respingerea, abandonarea, parasirea, renunţarea la ele. Oriunde există ceva ce pare placut si mulţumitor, acolo este ea abandonata si facuta sa inceteze, fara sa ne atasam de ea.


Al patrulea adevar reveleaza caile care duc la incetarea suferintei, Buddha oferind un mijloc prin care dorintele pot fi suprimate prin "Calea cu opt brate , "Calea cu opt carari". Aici este inceputul Dharmei, reprezentata prin roata cu opt spițe, forma circulara a simbolului sugereaza perfecțiunea invataturilor.



Formularea celor patru Adevaruri Nobile urmează structura unei metode din medicina indiana: constatarea bolii, cauza ce a determinat-o, sansele de vindecare si tratamentul bolii. Buddha insusi se identifica cu un doctor al carui scop este acela de a trata o persoană grav ranita.



Cele opt brate pot fi impartite in trei sectiuni: Sila (care se refera la actiuni fizice, la gesturi), Samadhi (care vizeaza concentrarea meditativa) si Prajna (care dirijeaza patrunderea spirituala în adevarata natura a lucrurilor).



Sila este educatia cea mai morala, stilul de viata simplist, abtinerea de la comiterea faptelor nepotrivite. "Sila" contine trei izvoare:

Stilul vorbirii foarte corect - aceasta reprezinta faptul de a nu vorbi intr-un fel in care sa jigneasca sau a nu vorbi prea mult; a spune totdeauna drept si a nu minti.
Mod de a actiona corect - este un mod care te invaya cum sa faci lucrurile corect, a face numai fapte frumoase si a incerca sa nu faci rau nimanui din ce este viu
A trai un mod de a fi foarte corect - acestasta cale indeamna ca felul de viata si de a exista nu trebuie sa jigneasca sau sa vateme celelate fiinte ; totul pentru a nu produce suferinta altor fiinte.


Samadhi aceasta cale "dezvolta controlul asupra mintii". Din aceasta categorie fac parte trei cai:

4. A depune efort corect - a face eforturi pentru autoperfecționare

5. A avea o atentie foarte corecta - abilitatea mintala de a vedea în mod constient lucrurile asa cum vin de la sine

6. Un mod de concentrare extrem de corect - aceasta se arata prin "a fi constient de realitatea din interiorul tau, fara a avea vreo dorinta".



Prajna nu poate fi altceva decât "intelepciunea care purifica mintea". In aceasta categorie sunt cuprinse ultimele doua brate ale caii sacre:

7. Aspiratia corecta , termenul are o calitate mai dinamică, ceva ca „intenţie“,„atitudine“ sau „aspiraţie “ . Aspiraţia este un sentiment, o intenţie, o atitudine sau o mişcare în interiorul nostru. Cugetul nostru se înalţă, nu se scufundă mai adânc -nu este disperare. Atunci când există Înţelegerea Corectă, aspirăm la adevăr, frumuseţe şi bunătate.

8. Ințelegere extrem de corecta, chiar foarte corecta - aceasta trebuie sa tina de realitatea inconjuratoare si sa vedem realitatea asa cum este nu asa cum pare a fi .



Toate traditile spirituale vorbesc despre faptul ca acesta viata umana este un dar extraordinar si ca are un potential pe care cu greu putem sa ni-l imaginam macar. Daca irosim prilejul de a ne transforma oferit de acesta viata, ar putea trece un timp foarte lung inainte de a ni se oferi altul.

Este o povestire tibetana plina de talc care subliniaza aceasta. Este vorba de o broasca testoasa oarba, care rataceste pe fundul unui ocean de dimensiunile universului. Pe apa pluteste un inel de lemn, pe care valurile il poarta de colo-colo. La fiecare suta de ani broasca testoasa iese la suprafata. Budisti spun ca a te naste ca finta umana este dificil si greu de obtinut , dar a avea sansa sa ajungi sa iei contactul cu Dharma este mai dificil decat ii este broastei testoase sa nimereasca accidental cu capul in inelul de lemn. Si mai rar, sunt cei care primind o invatatura spiritula autentica, o inteleg si o aplica . Se spune ca sunt "la fel de rari ca stelele in plina zi."



„Suntem, in prezent, fiinte umane dotate cu toate facultatile necesare acestor achizitii spirituale (...) Acum, prin urmare, trebuie sa incepem practicarea Dharmei, si in special a calmului mental si a viziunii superioare, caci mai tarziu, in viitor, ne va fi greu sa mai intalnim toate aceste conditii favorabile care cer producerea cauzelor necesare. Pe de alta parte, nu avem timp de pierdut amanand pe mai tarziu practicarea Dharmei, deoarece nu avem nici cea mai mica certitudine ca vom mai ramane mult timp in această viata.” (Geshe Rabten, Comorile Dharmei, Herald, 2003)



Tu ce crezi ? Daca esti catusi de putin interesat de subiect, te astept cu mare drag joi 9 februarie, ora 19:00 la "Seara de carte" pentru a discuta pe tematica intalnirii. Sunt convins ca impreuna si prin ancora cartilor ne vom putea apropia de o intelegere mai clara asupra Dharmei, calea eliberarii de suferinte.


Ne-am bucura sa aduci o carte preferata in care ai gasit sprijin si inspiratie pentru a discuta pe tema intalnirii. Poate un fragment, poate cateva pagini de citit, orice este relevant.

In biblioteca centrului avem o serie de carti care abordeaza aceasta tema.



Prin generozitatea editurilor partenere Editura Herald, Editura Cartile Elena Francisc si Editura Curtea Veche vom dispune de tituri importante pe baza carora sa discutam. La sfarstitul intalnirii puteti castiga una dintre aceste carti in urma unei tombole.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Va rugam sa trimiteti confirmarea de participare pe coordonatele de contact de mai jos.

Contact : E-mail: doroican.vlad@gmail.com; telefon: 0735 565 140.

Mai multe detalii poti gasi pe site : http://www.seara-de-carte.com/
Cine se aboneaza la newsletter si devine fan pe pagina de FB http://www.facebook.com/SearaDeCarte

participa lunar la o tombola cu premiu o carte.



Intrarea este libera, insa va recomandam sa faceti o donatie recomandata de minim 10 ron in vederea sustinerii activitatilor Centrului,

care sunt intotdeauna apreciate si binevenite. Vom fi invaluiti de muzica buna, ceva de rontait, ceai cald parfumat si bucuria de a fi impreuna.




CALENDAR intalniri viitoare :

> Joi 15 martie, "Despre fericire si cum plantam semintele fericirii?!"

Mai multe detalii: http://www.seara-de-carte.com

Pret bilet: 10 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 906

Eveniment postat de organizator

doroican vlad

Adaugat in urma cu 4458 zile, 13 Ian. 2012

Adaugat de Renaissance_Vlad

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 24

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
concert ville valo

Concert Ville Valo

Bucuresti, Bucuresti. Luni 8 Aprilie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .