poze de rusalii la muzeul satului

De Rusalii la Muzeul Satului

Bucuresti , Bucuresti. Duminică 12 Iunie 2022 13:00
Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti"

Categorii: Muzica si Concerte , Spectacole si Filme , Targuri

Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" vă invită duminică, 12 iunie 2022, de la ora 13.00, la un spectacol oferit de Ansamblul Folcloric ”Cununa Carpaților” al Centrului Național de Artă”Tinerimea Română”. Evenimentul este organizat cu prilejul sărbătorii de Rusalii, cunoscută și sub numele de Cincizecime sau Pogorârea Sfântului Duh, una dintre cele mai vechi sărbători creștine, când Duhul Sfânt s-a coborât la Apostoli.

Conform tradițiilor, de Rusalii se împodobește casa cu flori de tei sau frunze de nuc. "În Bucovina și în Transilvania se zice că-i cea mai mare dintre duminici, deoarece este ziua Maicii Domnului nostru Iisus Hristos", Tudor Pamfile, "Sărbătorile la români".

"Rusaliile se țin pentru Maica Domnului, că a mirosit o floare și a rămas însărcinată cu Iisus Hristos", Theodor Speranția, "Răspunsuri la chestionarul de sărbători păgânești".

"La Rusalii mergem la biserică. După ce se face jumătate slujba, ieșim toți oamenii din biserică în frunte cu popa la hotar, la țarină. Mai ales unde era grâu semănat. Acolo se face slujba pântru pământ, pântru hotar, pântru țarină și se blastamau gânganiile strâcatoare de pă hotar și le trimiteau pân pustietate, pân munți, pă unde să nu strâce hotarul, pâinea și bucățele oamenilo.", Maria Ioniță, "De unde se adapă curcubeul. Culegere de folclor ardelenesc din zona Cojocna, jud. Cluj".

Vă așteptăm așadar în „satul din oraș”, unde puteți să vizitați și expozițiile ce valorifică colecțiile de patrimoniu ale muzeului - Tinerețe fără bătrânețe (Sala Gheorghe Focșa) și Universul săsesc în colecțiile Muzeului Satului (Sala H. H. Stahl).

În zilele de 12 și 13 iunie 2022 programul de vizitare al Muzeului este următorul:
12 iunie 2022 - 9.00 - 19.00
13 iunie 2022 - 9.00 - 17.00

Mai multe detalii: https://muzeul-satului.ro/

Comenteaza pe Facebook
ppdp

Adaugat in urma cu 659 zile, 08 Iun. 2022

Adaugat de managerdp

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 402

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
concert ville valo

Concert Ville Valo

Bucuresti, Bucuresti. Luni 8 Aprilie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .