poze henri texier hope quartet la jazz nouveau

Henri Texier Hope Quartet la Jazz Nouveau

Bucuresti , Bucuresti. Luni 6 Noiembrie 2017 20:00
Control Club, Str. Constantin Mille, nr. 4

Categorii: Muzica si Concerte

Henri Texier Hope Quartet concertează la Jazz Nouveau în Control Club pe 6 noiembrie.

Henri Texier se numără printre acei muzicieni care au cântat jazz dintotdeauna fără să fi rămas prizonierii unui singur univers. De-a lungul anilor, celebrul contrabasist francez a explorat nenumăratele forme ale jazz-ul modern, abordând hard bop, free jazz, sau west coast, alături de muzica tradițională sau cea modală.'
La cei 72 de ani și după o carieră impresionantă, de peste 50 de ani, artistul este considerat astăzi părintele free-jazz-ului francez. Pare incredibil, însă contrabasistul Henri Texier reușește în continuare performanța de a-și multiplica experiențele și proiectele fără a se repeta vreodată!

Parcursul cunoscutului muzician francez este unul emblematic în rândul jazzmanilor europeni. Născut în 1945, parizianul de origine bretonă frecventează cluburile de jazz încă din adolescență. Deși în anii 70 era pasionat de jazz-ul american, instrumentistul devine rapid conștient că structura hibridă a jazz-ului îi permite modelarea în propriul stil și după particularitățile diverselor culturi.

De atunci, Henri Texier travesează epocile, alăturându-se curentelor, fără să le urmeze însă automat tendințele, ci fiind el însuși unul dintre creatorii lor.
În muzica lui Henri Texier se pot auzi influențe nord-americane, dar și nord-africane, spaniole, celtice sau central-europene, ca și cum un exagerat apetit pentru muzică pare a-l împinge pe artist să îmbrățișeze, într-un singur gest de iubire devoratoare, toate aventurile, toate tradițiile, dar și toate transformările jazz-ului.

Începând cu anii 80, grație experienței obținute deja alături de muzicieni ca Lee Konitz, Dexter Gordon sau Don Cherry, Henri Texier devine liderul unor formații ca Tranzatlantik Quartet, Azur Quartet, Strada Sextet, Mad Nomads, sau Hope Quartet. Figură simbol a unei generaţii dornice să experimenteze, Henri Texier a colaborat cu muzicieni de prestigiu, ca Chet Baker, Donald Byrd, Michel Portal, Jean-Luc Ponty, Louis Sclavis, John Abercrombie, Joe Lovano, sau Aldo Romano. Discografia contrabasistului francez este, de asemenea, impresionantă, numărând până în prezent peste 100 de albume.

De-a lungul prodigioasei sale cariere internaționale, muzicianul a simțit nevoia să-și probeze creativitatea și în alte domenii artistice, având astfel șansa de a colabora și cu reprezentanți de seamă ai altor arte, cum ar fi Bertrand Tavernier (film), Jean-Louis Bertucelli (tv), Robert Cantarella (teatru), Viola Farber (dans), Dominique Sampiero (poezie), James Coignard (arte plastice), sau Guy Le Querrec (fotografie).

În 2015 Henri Texier înființează un nou grup, Sky Dancers, iar albumul cu același nume lansat în 2016 este încă o dovadă a vitalității neobositului creator. În dorința sa de a aduce un omagiu amerindienilor, Henri Texier pornește într-o nouă aventură, alături de companioni fideli, cu a căror complicitate încearcă explorarea de noi teritorii.

Jazz Nouveau este o serie de concerte organizate de Control Club în colaborare cu Twin Arts, care își propune să aducă în atenția publicului bucureștean artiști locali și internaționali aflați din punct de vedere stilistic la confluența dintre jazz și alte genuri muzicale.

Concertul are loc pe 6 noiembrie, ora 20’00. Accesul publicului se face de la ora 19’30.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 454
Cuvinte cheie: jazz , Evenimente Bucuresti
lavi

Adaugat in urma cu 808 zile, 29 Iul. 2017

Adaugat de v.tach

Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 3349

Alte Evenimente din Bucuresti
teatru pentru copii

Teatru pentru copii

Bucuresti, Bucuresti. 20 Oct 2019 - 20 Oct 2019
concert de colinde fuego la bucuresti

Concert de colinde Fuego la Bucuresti

Bucuresti, Bucuresti. Duminică 3 Noiembrie 2019
cum influen eaza modul in care ai fost crescut rela iile tale

Cum influențează modul în care ai fost crescut relațiile tale

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 4 Decembrie 2019
concert annihilator

Concert Annihilator

Bucuresti, Bucuresti. Marţi 19 Noiembrie 2019
  • Ai ceva de zis?

    .