poze conferintele teatrului national

Conferinţele Teatrului Naţional

Bucuresti , Bucuresti. Duminică 25 Octombrie 2009 11:00
Teatrul Naţional I.L. Caragiale - Sala Camil Petrescu (Atelier)

Categorii: Spectacole si Filme

Domnul Mihai Sora prezintă conferinţa cu tema "Partea dăruita a jocului: Brâncuşi văzut de Fondane".

Şi în spaţiul culturii, ca peste tot în România de altfel, cel mai greu de ucis se dovedeşte a fi inerţia, băltirea în semieficienţă, la limita supravieţuirii întru învârtirea unor fonduri, hârtii, iniţiative minore. Săptămâna aceasta însă am fost martorii unui fapt pe cât de firesc pe atât de insolit. Directorul unei instituţii de stat a făcut public un proiect amplu, util, impresionant. Ion Caramitru, directorul Naţionalului bucureştean a anunţat reprogramarea dupa aproape cinci decenii a seriei de conferinţe cu public susţinute de mari personalităţi ale culturii şi vieţii publice. În schimbul unei sume de bani simbolice, spectatorii sunt aşteptaţi, duminică de duminică la Sala Atelier pentru a fi martori şi participanţi activi la un experiment nu numai unic, ci şi necesar.
Una dintre zonele extrem de pervertite în România contemporană este cea rezervată comunicării publice, comunicării cu sens, valoroase, grave, comunicarea-spectacol. Publicul şi-a făcut idoli de mucava transformând în oratori tot felul de tribuni ai neamului, ce au ca unic element director excesul şi prostul gust. Societatea românească suferă de lipsa sau marginalizarea profesioniştilor, a spiritelor calme, lucide şi implicate, fără încrâncenare patologică. Şi mai ales avem nevoie de confruntarea cu experienţe autentice, profund morale, în orice caz vitale.

Pentru că a făcut primul pas (cel mai greu) pe calea complexă a unui vindecării sociale de durată, pentru că a reuşit să desţelenească din inerţia infertilă, deopotrivă aparatul îmbâcsit al unui instituţii de stat dar şi intelighenţia română, mai degrabă scârbită decât activă, pentru că a avut curajul de a renunţa la ideea păguboasă şi penibilă că actul cultural e supus unei gratuităţi eterne în scopul iluminării maselor şi pentru că îşi propune să ne reamintescă principiul că orice gest are un preţ şi el trebuie plătit, Ion Caramitru merită sprijinul, încrederea şi solidaritatea noastră. (Răzvana Niţă)

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 375
Cuvinte cheie: Bucuresti
iulia kacser

Adaugat in urma cu 5271 zile, 22 Oct. 2009

Adaugat de iulia.kacser

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 5002

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
concert ville valo

Concert Ville Valo

Bucuresti, Bucuresti. Luni 8 Aprilie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .