poze  fabrika un spectacol de gigi caciuleanu la teatrul mic
poze  fabrika un spectacol de gigi caciuleanu la teatrul mic poze  fabrika un spectacol de gigi caciuleanu la teatrul mic poze  fabrika un spectacol de gigi caciuleanu la teatrul mic

“fabriKa”, un spectacol de Gigi Căciuleanu la Teatrul Mic

Bucuresti , Bucuresti. Joi 28 Mai 2015 20:00
Teatrul Mic Bucuresti, Str. C-tin Mille nr. 16

Categorii: Spectacole si Filme

Joi, 28 mai, orele 20:00 la Teatrul Mic din București, Gigi Căciuleanu Romania Dance Company prezintă spectacolul “fabriKa”

un spectacol de Gigi Căciuleanu

muzica: Manuel Wandji

montaj muzical și costume (după o idee de Dan Mastacan): Gigi Caciuleanu

asistent de coregrafie: Lelia Marcu – Vladu

light design: Alin Popa

“Fabrica (ae), în latină, înseamnă felul în care un lucru este făcut. Iar Faber (bri), tot în latină, înseamnă meştesugar.

În ceea ce mă priveşte, arta mişcării, dansul, presupune o dublă fabrică : cea a minţii înainte de a deveni o uzină a corpului.

Cu fabriKa mi-am propus să creez o piesă în care dinamica să aibă rolul principal. O serie de variaţii pe tema transformărilor energetice şi emoţionale atât din corpul uman cât şi din interiorul unui grup de oameni în “stare de dans”. Ritmarea şi organizarea mişcării extinzându-se de la pulsarea corpurilor la cea a spaţiului. Cu o muzică ce aparţine tânărului compozitor Franco – Camerunez: Manuel Wandji. Un montaj realizat cu o selecţie din 7 din albumele sale.

Faptul că Omul a creat Maşina după chipul şi asemănarea sa, mă duce la ideea că o uzină, o fabrică, este concepută după modelul unui organism viu.

În construcţia coregrafiei mele, plec de la trei idei:

Grupul uman văzut ca o maşinărie
“Maşina” corpului imaginată ca un angrenaj prins în fina şi complicata pânză de păianjen a relaţiiilor dintre membrii unui grup dat
Fiecare relaţie dintre indivizii-angrenaje fiind concepută ca un organism în sine (şi de sine stătător) cu caracter şi caracteristici, cu dinamică, bagaj emotional şi spatialitate proprii.
Spaţiul devine deci unul din actorii piesei:

Orice corp prin însăşi prezenţa sa în spaţiu, îl determină si îl decupează pe acesta. Cu atât mai mult o va face prin mişcările sale oricât de mici sau simple ar fi acestea. Spaţiul divizându-se astfel în mai multe spaţii: cel dintre persoane, cel din afara lor, cele aflate între corp şi fiecare dintre componentele sale, etc.

Aceste diverse spaţii devin la rându-le nişte entităţi extra-corporale, de sine stătătoare, căpătând o definire şi o identitate proprii.

Prin mişcarea corpurilor, aceste spaţii se comprimă sau se dilată, se diluează unul într-altul sau se mărunţesc…

Într-un cuvânt : “dansează”, compunând, cu fiecare mişcare sau gest, o coregrafie adiacentă sau paralelă cu cea a corpului vizibil.

Raportul dintre “ceea ce se vede” şi “ceea ce nu se vede” fiind asemănător aceluia dintre “gol” şi “plin” din arta caligrafiei, sau dintre materia propriu-zisă (marmură, bronz, lemn) şi porţiunile de “vid” din interiorul sculpturilor unui Henri Moore.

Cred că numai un corp care gândeşte poate fi într-adevăr un corp frumos. Apt a se exprima în modul cel mai complet posibil. Iar energia poetică, cea a metaforei şi a emoţiei, reprezintă pentru mine un aliment esenţial al dinamicii corporale.

Cu mişcări ce se conjugă precum verbele, în timp ce corpul şi părţile acestuia se declină aşa cum o fac substantivele şi adjectivele. Creînd acorduri (sau dezacorduri!) ca în muzică.

Şi rezolvând probleme cum o face matematica.

Organizarea coregrafiei fiindu-mi nu numai Artă dar şi Meştesug, un metisaj, printre altele, între geometrie şi gramatică, arhitectură şi orchestraţie, sculptură şi strategie de joc…

Adică, într-un cuvânt, şi în sensul nobil al acestuia : o adevărată fabrică.”

Dacă ascultaţi o sonată pentru pian veţi avea o anumită percepţie, veţi resimti o anume doză de emoţie, proprie fiecăruia. Care se va schimba sau completa în momentul în care aţi avea curiozitatea să vă uitaţi în interiorul pianului în timp ce se execută sonata, pentru a constata complicatul joc, pur mecanic, al “ciocănelelor” percutând corzile instrumentului – cu precizia unei maşinării de uzină.

Aceste câteva aspecte au constituit aria mea de preocupări în timp ce compuneam fabriKa. “ Gigi Căciuleanu

“Gigi Căciuleanu Romania Dance Company” are in componența unii dintre cei mai talentați tineri artişti:

Galina Bobeicu, Bianca Bor, Georgiana Dobre, Radu Domşa, Andrei Iancu, Andrew Lupu, Silviu Mititelu, Irina Ștefan, Răzvan Stoian, Irina Strungăreanu,Vlad Troncea și Ana Maria Vișan

Spectacolul fabriKa este produs de Fundatia Art Production in parteneriat cu Teatrul Mic.

Sponsor al Gigi Caciuleanu Romania Dance Company – JTI

Biletele se pot procura de la casa de bilete a Teatrului Mic (str. C-tin Mille nr. 16), în reteaua Eventim (magazinele Orange, Vodafone, Germanos, Domo, librăriile Cărtureşti, Humanitas, benzinăriile OMV) şi online pe www.eventim.ro.

Mai multe detalii: http://www.art-production.ro/

Pret bilet: 40 - 60

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1101

Eveniment postat de organizator

art production

Adaugat in urma cu 1782 zile, 13 Mai. 2015

Adaugat de art-production

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 181

Alte Evenimente din Bucuresti
petexpo romania 2020

PetExpo Romania 2020

Bucuresti, Bucuresti. 24 Apr 2020 - 26 Apr 2020
concert celine dion in 2020

Concert Celine Dion in 2020

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Iulie 2020
starevolution dance festival

StaREvolution Dance Festival

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 9 Mai 2020
maximum rock festival 2020

Maximum Rock Festival 2020

Bucuresti, Bucuresti. 13 Iun 2020 - 14 Iun 2020
  • Ai ceva de zis?

    .