poze  kiritza sau jocul de a un spectacol de gigi caciuleanu
poze  kiritza sau jocul de a un spectacol de gigi caciuleanu poze  kiritza sau jocul de a un spectacol de gigi caciuleanu poze  kiritza sau jocul de a un spectacol de gigi caciuleanu

“KIRITZA SAU JOCUL DE-A…” un spectacol de Gigi Căciuleanu

Bucuresti , Bucuresti. Vineri 29 Octombrie 2021 20:00
Teatrul Național București, Sala Studio

Categorii: Spectacole si Filme

Personajul “haut en couleur” – o KIRITZĂ, emancipată sau mai bine zis cu pretenţii de emancipare, agitându-se în mijlocul unui “patchwork” ţesut din fragmente alese ale emblematicelor piese ale lui Vasile Alecsandri. Cu nume europenizat, personajul KIRITZA, nu se exprimă ca toată lumea, ci prin vocalize, ca greierele din fabulă. Spectacolul reinventează prin mişcare, text şi muzică, “întortocheturile” personajelor care gravitează în jurul unei Madame Kiritza–Color, şi rătăcesc, vrând-nevrând, prin labirintul construit de drăcuşorii “kiritzeşti” ai amorului.

Un spectacol produs de TNB în coproducție cu Fundația Art Production și Gigi Căciuleanu Romania Dance Company cu sprijinul JTI.

Cum altfel putea fi celebrat „veselul Alecsandri”, acum la 200 de ani de la nașterea sa, dacă nu cu o montare despre faimoasa coană Chirița, personajul care i-a încununat de succes cariera îndelungată de dramaturg?

Artist de primă mărime, talent plurivalent, maestrul Gigi Căciuleanu revine pe scena TNB cu o provocare în ritmuri dans-teatrale. O Kiritză a tuturor Chiriţelor lui Alecsandri, de la prima (Chirița în Iași sau două fete ș-o neneacă, din 1850) până la ultima (Chirița în balon, 1875), urmând să le recunoaşteți și pe celelalte două, cu toată galeria de personaje comice, aprinse de doruri şi patimi. Un spectacol având-o drept protagonistă pe bine-cunoscuta boieroaică de provincie, incultă, nepoliticoasă şi ahtiată după ranguri.

„Un personaj exotic și sofisticat”, așa cum îl vede creatorul spectacolului. „De altfel, toți cei (și cele) care au interpretat-o au fost personalități cât se poate de complexe. Faptul că personajul a fost inițial conceput ca un travesti arată nevoia de a-l reprezenta ca pe „ceva” ieșit din comun. Excesiv. În sensul în care „excesele” unei soprane sunt reprezentate prin notele acute sau cel al unei balerine prin dansul pe poante. Dar ce e mai „ieșit din comun” decât o divă de operă?…” întreabă, retoric, Căciuleanu. Așa cum personajul lui Charlie Chaplin nu m-a făcut întotdeauna să râd, ci mai degrabă să-mi tremure câte o lacrimă la colț de ochi, personajul Coanei Chirița m-a înduioșat de când l-am descoperit. Ca pe cel al unui molieresc „burghez gentilom” la feminin, doritor de emancipare cu orice preț. Dorind din toți „țâțânii” sufletului de a-și părăsi condiția pentru a se putea „duce spre lună și stele”… Cred că, dacă Alecsandri ar fi prins timpurile lui Gagarin, cu siguranță Coana Chirița n-ar fi zburat în balon, ci într-o rachetă cosmică…”, Gigi Căciuleanu.

Vă invităm să intrați în jocul propus de regizorul-coregraf, să savurați textele lui Alecsandri traduse în vorbă mișcată și vorbă cântată, să descâlciți ițele întortocheate ale intrigilor Chiritzoaiei ajunsă, în 2021, fermecătoare divă de operă ‒ Kiritza-și schimbă vocea, dar năravurile ba! ‒ înzestrată cu acute dintre cele mai strălucite și amețitoare.

Împreună cu distinsa soprană Oana Berbec, superbele DansActrițe și minunații DansActori ai Naționalului, Gigi Căciuleanu reușește un spectacol cu partituri excepționale, pline de farmec și haz, care transpun în gest, mișcare și ritm, savoarea limbii și vorbirii unei epoci cu mentalitățile ei cosmopolite.

Vă veţi întreba poate, de ce „Jocul de-a…”? Gigi Căciuleanu explică: Fiindcă, de fapt, personajele nu există ca atare, ci ca membri ai unei trupe de actori pe modelul celei din „Visul…” lui Shakespeare unde fiecare dintre ei se poate introduce după voie în pielea și costumul oricăruia dintre personaje”.

Alături de soprana Oana Berbec veţi regăsi o mulţime de actori îndrăgiţi din trupa TNB : Ileana Olteanu, Lari Giorgescu, Costina Cheyrouze, Fulvia Folosea, Aylin Cadîr, Crina Semciuc, Victoria Dicu, Eduard Adam, Ciprian Nicula, Florin Călbăjos, Mihai Calotă, Mihai Munteniţă, Ionuţ Toader, Emilian Mârnea, Axel Moustache, Petre Ancuţa.

Kiritza sau jocul de-a…, un spectacol de Gigi Căciuleanu după Vasile Alecsandri. Scenariul, regia şi coregrafia: Gigi Căciuleanu, asistat de Lelia Marcu-Vladu. Decorul este semnat de Florilena Popescu Fărcăşanu. Costumele – de Liliana Cenean. Muzica este compusă de Paul Ilea.

Mai multe detalii: https://www.tnb.ro/ro/kiritza

Pret bilet: 50 Lei

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 257

Eveniment postat de organizator

art production

Adaugat in urma cu 418 zile, 09 Oct. 2021

Adaugat de art-production

Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 214

Alte Evenimente din Bucuresti
evenin jazz

Evenin` Jazz

Bucuresti, Bucuresti. Duminică 23 Iulie 2023
coaching pentru traineri

Coaching pentru traineri

Bucuresti, Bucuresti. Vineri 16 Decembrie 2022
curs design interior prezentari arhitecturale

Curs design interior, prezentari arhitecturale

Bucuresti, Bucuresti. 1 Dec 2022 - 15 Dec 2022
atelier de ziua romaniei pictura tradi ionala pe lemn la sediu

ATELIER DE ZIUA ROMÂNIEI: PICTURĂ TRADIȚIONALĂ PE LEMN – LA SEDIU

Bucuresti, Bucuresti. Vineri 2 Decembrie 2022
  • Ai ceva de zis?

    .