poze vaduva vesela

Vaduva vesela

Bucuresti , Bucuresti. Vineri 25 Septembrie 2009 19:00
Teatrul National de Opereta "Ion Dacian".

Categorii: Spectacole si Filme

Un spectacol cu peste 100 de ani de traditie.

Vaduva vesela a avut premiera mondiala in 25 decembrie 1905, la Theater an der Wien. Un an mai tarziu, Compania lirica George Grigoriu monteaza lucrarea, care tine afisul stagiunii de vara, cu Leonard in Danilo (la cateva luni dupa ce fusese un turneu cu acest spectacol in Romania, la pupitruăchiar Lehar).

Intr-o noua montare, ceva mai tarziu, Alhambra, condusa de N. Vladoianu reia titlul, facand un mare succes. Teatrul de Stat de Opereta monteaza Vaduva vesela in 1957, cu Ion Dacian in Danilo, Silli Popescu, Lili Dusescu, Nicolae Taranu, Maria Wauvrina, Nae Roman, George Groner, o distributie de aur, un succes garantat.

A fost cea mai cunoscuta opereta a perioadei respective si a ramas la fel de cunoscuta pana in zilele noastre. Pentru montarile de la Londra si Berlin, Lehar a facut schimbari substantiale. Fata de original, insa, versiunea care a ajuns pana azi, nu difera foarte mult.

Se poate spune ca lucrarea a lansat cel putin trei slagare: "Cantecul Viljei"(Vilja), "Ma gasesti la Maxim" si "Valsul vaduvei vesele".

A facut inconjorul lumii, transformandu-l pe Lehar in legenda.

Hamburg, Berlin, Budapesta, Paris, Londra, Madrid, Stockholm, Copenhaga, Moscova, New York, BROADWAYă..sunt cateva din locurile unde lucrarea a avut tot atatea succese absolute.

La Londra a facut senzatie, pe Broadway se monta dintr-un teatru in altul, in Australia trezea la viata nostalgicii vremurilor disparute de pe batranul continent european.

S-a jucat, in 1905 la Viena, de peste 400 de ori, la Berlin la fel; la Londra s-au dat peste 800 reprezentatii, in State a atins un numar record pentru un titlu de opereta, declansand o adevarata "vaduvomanie" (de exemplu, au fost scoase la vanzare productii pirat ca: brosuri cu cantecele, fituici cu textele cantecelor, palarii cu titlul operetei scris pe ele, pantofi si tigari cu aceasta marca, un corset mai putin sofisticat dar accesibil ca pret, un cockteil cu acest nume facut din gin cu vermut dulce, cu bitter, cu gheata si cu suc de lamaie, etc.).

La Buenos Aires (la un moment dat, s-a jucat simultan in cinci limbi diferite, in cinci teatre diferite), in Australia, peste 416 spectacole si se vehicula ideea ca s-a jucat cam de 500.000 de ori in primii 60 de ani.

"Vaduva vesela" a suferit foarte multe modificari in timp, atat in privinta numelor personajelor cat si a replicilor, dialogurilor si chiar a muzicii (tonalitate, ritm, arii adaugate, sau scoase, valsuri recompuse etc.). Sau adaugat balete, un prolog, momente de dans pentru rolurile principale, unele duete au fost rescrise pentru cor.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 530
Cuvinte cheie: vaduva , vesela , Evenimente Bucuresti
iulia kacser

Adaugat in urma cu 5328 zile, 22 Sep. 2009

Adaugat de iulia.kacser

Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 5002

Alte Evenimente din Bucuresti
concert umberto tozzi reprogramat

Concert Umberto Tozzi reprogramat

Bucuresti, Bucuresti. Miercuri 29 Mai 2024
concert coldplay la bucure ti in 2024

Concert Coldplay la București în 2024

Bucuresti, Bucuresti. 12 Iun 2024 - 13 Iun 2024
concert mariza

Concert Mariza

Bucuresti, Bucuresti. Sâmbătă 18 Mai 2024
metalhead meeting 2024 bucure ti

Metalhead Meeting 2024 București

Bucuresti, Bucuresti. 17 Iul 2024 - 20 Iul 2024
  • Ai ceva de zis?

    .