poze odessa in flacari vine la tiff 2011

Odessa în flăcări vine la TIFF 2011

Cluj , Bontida. Marţi 7 Iunie 2011 18:00 - Marţi 7 Iunie 2011
Castelul Bánffy de la Bonţida

Categorii: Spectacole si Filme

La cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, unul dintre cele mai spectaculoase şi impunătoare spaţii din Transilvania, Castelul Bánffy de la Bonţida, aflat la aproximativ 35 km de Cluj-Napoca, va fi gazda unei proiecţii-eveniment cu totul speciale. Odessa în flăcări (r. Carmine Gallone, 1942), unul dintre titlurile de referinţă ale cinematografiei europene din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, recent redescoperit în arhivele de la Roma, va fi prezentat publicului pe data de 7 iunie 2011.

Atât subiectul filmului, cât şi povestea copiei, considerată până nu de mult pierdută, au atras atenţia cinefililor din întreaga lume. Răsplătită cu Marele Premiu la Festivalul de la Veneţia – ediţia 1942, Odessa în flăcări este o co-producţie româno-italiană care prezintă o pagină dureroasă din istoria celui de-al Doilea Război Mondial: drama refugiaţilor din Basarabia şi ororile comise asupra lor în timpul ocupaţiei sovietice, de după ultimatumul din 28 iunie 1940, când URSS a somat România să îi cedeze teritoriul dintre Prut şi Nistru. Celebra soprană Maria Cebotari, unul dintre marile staruri autohtone ale perioadei interbelice, joacă rolul unei cântăreţe de operă din Basarabia, aflate cu fiul ei în Chişinău în momentul invaziei sovietice. Băiatul este dus în Odessa, unde urmează a fi crescut după principiile bolşevice. Pentru a-şi salva fiul, mama acceptă să interpreteze cântece ruseşti în baruri, teatre, cafenele.
Produs la iniţiativa lui Ion Cantacuzino, una dintre cele mai importante figuri ale istoriei filmului românesc din prima jumătate a secolului XX, superproducţia Odessa în Flăcări a fost turnată după scenariul lui Nicolae Kiritescu. Filmul urmează tradiţia primului lungmetraj autohton, Independenţa României (r. Grigore Brezeanu, 1912), care omagiază victoria trupelor române în Războiul de Independenţă din 1877. Premiera filmului regizat de Carmine Gallone a avut loc simultan, la Roma şi la Bucureşti, având un succes de casă impresionant şi cronici elogioase atât în România şi Italia, cât şi în Germania. Filmul a fost interzis în 1944, după intrarea României în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice, iar actorii au fost duşi în arest. Timp de mai bine de 50 de ani, pelicula a fost considerată distrusă, la fel ca multe alte filme produse în acea perioadă în Germania, Italia, Europa Centrală şi de Est.
În 2005, filmul a fost descoperit întâmplător în arhiva studiourilor «Cinecittà» din Roma, şi în perioada următoare copia de 35 mm a fost restaurată.
Proiecţia specială a filmului, ce va avea loc la Castelul Bánffy, marchează şi continuarea unei colaborări de succes dintre TIFF şi TRANSYLVANNIA TRUST, începută în 2010. La ediţia a noua a festivalului, castelul de la Bonţida a găzduit un spectacol memorabil oferit de celebrul chitarist Gary Lucas, care a acompaniat live filmul Dracula (r. George Melford, 1931).

Mai multe detalii: http://www.tiff.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 578
Cuvinte cheie: Bontida
gabriela

Adaugat in urma cu 3370 zile, 15 Apr. 2011

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 716

  • Ai ceva de zis?

    .