poze cluj art weekend expozitiile ioan sbarciu si c brancusi

Cluj Art Weekend - expozitiile Ioan Sbarciu si C. Brancusi

Cluj , Cluj-Napoca. Joi 11 Septembrie 2014 18:00 - Duminică 14 Septembrie 2014
Galeria Casa Matei

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

UNIVERSITATEA DE ARTĂ ŞI DESIGN CLUJ-NAPOCA vă invită, în cadrul Programului CLUJ ART WEEKEND, în perioada 12 – 14 septembrie 2014, între orele 16.00 – 20.00 să vizionaţi două expoziţii inedite: FOTOGRAFII DE CONSTANTIN BRÂNCUŞI DIN COLECŢIA UNIVERSITĂŢII DE ARTĂ ŞI DESIGN CLUJ-NAPOCA şi IOAN SBÂRCIU, DINCOLO DE PARADIS. Sâmbătă, 13.09.2014, ora 17.00 – întâlnire cu artistul Ioan Sbârciu

Expoziţia din colecţia Fotografii de Constantin Brâncuşi UAD oferă în PREMIERĂ publicului clujean posibilitatea de a admira o selecţie de 9 fotografii originale realizate de Constantin Brâncuşi, lucrări ce se află astăzi în colecția Universității de Artă si Design Cluj-Napoca. Imaginile recreează spatiul intim al atelierului său si ilustrează etape ale creatiei artistului.
Nemultumit de reproducerile realizate de alti fotografi asupra operelor sale, Brâncusi a utilizat fotografia pentru a-si documenta creatia sa artistică – fotografiile prezintă fie opere finalizate, fie diferite stadii ale executiei acestora. Fotografiile lui Brâncusi prezintă o viziune personală asupra creatiei sale, dezvăluie atât modul în care artistul îsi vedea opera, dar si maniera în care dorea ca aceasta să fie văzută, instaurând astfel o relatie specială cu spectatorul operelor sale.
Universitatea de Artă si Design Cluj-Napoca detine o colectie de 41 de fotografii originale semnate Constantin Brâncusi.

Expozitia Dincolo de Paradis include o selectie de lucrări semnate Ioan Sbârciu din ciclurile Răpirea Europei, Pădurea de cenusă, Don Quijote si dezvăluie o serie de preocupări constante ale artistului privind identitatea personală si socială într-o contemporaneitate extrem de turbulentă si secată de mistere. Sâmbătă, 13.08.2014, la ora 17.00, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca vă invită la o întâlnire cu artistul IOAN SBÂRCIU, pentru a afla mai multe detalii despre opera sa.
Povestea Răpirii Europei implică o simbolizare atentă, o descriere a personalităţii inerente a Europei, ca avatar al unui continent special. Nici un alt continent nu a făcut din persoană efigia unei întregi civilizaţii, instituind obligaţia de a te purta acceptabil, convenţionalizat, acolo unde ai putea-o face intempestiv, necontrolat, vulcanic. Se contureaza aici o diferenţă fundamentală între un spirit liber, exacerbat, şi unul configurat intelectiv şi programat: este poate, diferenţa remarcabilă între est şi vest, între o societate a intempestivului şi una a convenţionalului. Este povestea deplasării figurării de la o poziţionare a individului într-un spaţiu paradisiac, afrodiziac, într-una a spaţiului convenţionalizat, gândit şi perpetuat raţional.
Pădurea de cenuşă este manifestarea libertăţii interpretative a artistului care transformă datele realităţii într-un imaginar complex, situat la frontiera dintre figurativ şi non-figurativ, în care protestul iniţial faţă de distrugerea frumuseţii naturale capătă valenţele unei puternice drame cu caracter simbolic şi psihologic. Peisajele devin pretextul vizual prin care artistul prezinta metaforic traseul complex, tesatura complicata a propriei experiente artistice si umane.
Don Quijote crede cu încrâncenare în puterea de a reîntemeia societatea, de a restaura o epocă de aur a dreptăţii, în lupta cu morile de vânt. Dar, învins pe planul vieţii practice, Don Quijote este învingătorul absolut pe plan spiritual ce trăieşte la modul sublim propriile sale himere. Magnific şi jalnic, solemn şi grotesc, Don Quijote devine nemuritor pentru că nemuritoare este transformarea urmăririi unui ideal, oricând şi oriunde.

Mai multe detalii: http://www.uad.ro

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 927
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 3487 zile, 11 Sep. 2014

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 803

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert zucchero la cluj 2024

Concert Zucchero la Cluj - 2024

Cluj, Cluj-Napoca. Joi 25 Aprilie 2024
concert dj bobo la cluj

Concert DJ Bobo la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 16 Noiembrie 2024
electric castle 2024

Electric Castle 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Iul 2024 - 21 Iul 2024
discoteca 80 2024 cluj napoca

DISCOTECA '80 2024 @ Cluj-Napoca

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 21 Septembrie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .