poze muzeul de arta cluj napoca expozitie de arta video

Muzeul de Arta Cluj-Napoca - Expozitie de arta video

Cluj , Cluj-Napoca. Joi 7 Iunie 2012 18:00 - Sâmbătă 7 Iulie 2012
Muzeul de Arta Cluj-Napoca

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Călin Dan - Anturaju’ şi alte întâmplări

Anturaju’ şi alte întâmplări este o colecţie de 57 video-interviuri realizate cu deţinuţi de la penitenciarul de maximă siguranţă din Colibaşi, în faza preliminară a unui proiect colaborativ care a rezultat în spectacolul multi-media Carne/Cane (Odeon, 2008). Materialul este făcut accesibil publicului printr-o instalaţie realizată iniţial la Muzeul Naţional de Artă Contemporană în 2010 (curator Raluca Velisar). Interviurile sunt supuse unei riguroase abstractizări, imaginea este dominată de text, exploatarea universului penitenciar este evitată prin sobrietatea montajului şi prin intensitatea relaţiei privitor-povestitor.

În centrul lucrării se află câteva întrebări despre Limbaj. Cum se transformă acesta sub presiunea unor teme fundamentale ca vinovăţia şi pedeapsa? Cum se raportează la limbaj cel care îşi mărturiseşte slăbiciunile şi cel care este spectatorul confesiunii? În ce măsură operează limbajul ca un factor nivelator între voyeur-ismul culpabil al privitorului şi inocenţa mimată a făptaşului?

La Muzeul de Artă din Cluj-Napoca eroii Anturaju-lui îşi vor confrunta publicul „aşezaţi” convivial între lucrările expoziţiei permanente de artă românească.

Călin Dan (n.1955, Arad) este autor de filme experimentale inspirate din cazuri limită ale arhitecturii moderniste, cu un limbaj în constantă metamorfoză stilistică, Călin Dan a participat la importante manifestări de arte vizuale (Manifesta, bienalele de la Veneţia, Sao Paolo, Istanbul, Berlin, Praga, Sydney) şi la importante festivaluri de film experimental (Osnabrück, Oberhausen, Rotterdam, La Rochelle). El îmbină creaţia artistică şi activitatea de cercetare, ca invitat al universităţilor de artă din Utrecht, Budapesta, Melbourne, Bucureşti. Este senior fellow al New Europe College Bucureşti şi consultant al comisiei naţionale pentru artele vizuale din Olanda. Trăieşte la Amsterdam.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 467
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 2823 zile, 05 Iun. 2012

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 715

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
revelion 2020 pentru persoane singure

REVELION 2020 - pentru PERSOANE SINGURE

Cluj, Cluj-Napoca. 31 Dec 2020 - 1 Ian 2021
agile mammoths games la casa de agile

Agile Mammoths Games - La Casa de Agile

Cluj, Cluj-Napoca. 12 Mar 2020 - 12 Mar 2020
concert holograf classic rock

Concert Holograf - Classic Rock

Cluj, Cluj-Napoca. Duminică 1 Martie 2020
rampue

Rampue

Cluj, Cluj-Napoca. Vineri 6 Martie 2020
  • Ai ceva de zis?

    .