poze olimpia bera endless game

Olimpia Bera - Endless Game

Cluj , Cluj-Napoca. Miercuri 28 Februarie 2018 18:00
Muzeul de Arta Cluj-Napoca

Categorii: Expozitii si Lansari de carte

Proiectul expoziţional întrunește opere ale artistei de pe parcursul ultimilor trei ani de practică artistică și pune în valoare un ansamblu omogen de ipostaze picturale, în care sursa predominantă de inspirație este viața sub aspectele sale mai puțin formale. Expoziția este curatoriată de către pictorul Ioan Sbârciu și de către criticul de artă Antonello Tolve. Proiectul expoziției ia naștere din colaborarea strânsă pe care Olimpia Bera o are cu cele două personalități. Pe de-o parte, selecția de față este rezultatul alăturării diverselor abordări plastice din ultimii ani, observate și consemnate de către profesorul Ioan Sbârciu; într-un alt registru, experiența critică a teoreticianului Antonello Tolve întregește ansamblul conceptual al operelor prezente în selecția de față.

Endless game („Joc continuu”) este un laitmotiv care caracterizează cele mai recente opere ale artistei Georgeta-Olimpia Bera. Prin urmare, metafora „jocului continuu” este chemată să structureze atât discursul curatorial, cât şi parcursul întregii expoziţii. Având în prim-plan tema copilăriei, selecţia lucrărilor pune în valoare un imaginar al mișcării și acțiunii, dar și un subiect pe care Olimpia Bera și-l asumă prin gesturi picturale în decursul experienței sale artistice. Pornind de la o ipostază mai degrabă narativă în relație cu realitatea vieții de zi cu zi, tema propusă se îmbogățește pe parcursul mai multor serii, acumulând expresivitatea specifică picturii ca proces în sine. Asocierile suprafețelor vibrante cu accentele de culoare și contrastele variabile pun în mișcare întreaga retorică a imaginii. Spectatorul este invitat să descopere ipostaze pe care artista le-a trăit și le-a pictat, sub fericita influență a momentului prezent, însă conștientizând și asimilând la fiecare pas atât propriul trecut, cât și imprevizibilul anumitor situații, trăind cu intensitate fiecare clipă și urmând, în fine, cursul firesc al propriului traseu biografic.

Evenimentul este invesit ca moment de apogeu prin transpunerea în imaginea picturală. Povestirile și episoadele zilnice ale vieții devin în pictură întâmplări neobișnuite și experiențe fantastice. Spațiul se însuflețește prin conexiunea stabilită nemijlocit cu o lume miraculoasă. Dispoziţia ludică se concretizează în imagine atât prin seriozitatea jocului controlat de reguli, cât şi prin gestul jocului spontan, aparent lipsit de reguli şi deliberat copilăresc. Limbajul „jocului continuu” transcrie pe calea sintezei intelectuale sau a energiei experimentale fluxul unei experienţe inefabile, care tinde să scape analizei picturale.

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 282
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 827 zile, 26 Feb. 2018

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 716

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
david garrett

David Garrett

Cluj, Cluj-Napoca. Vineri 23 Octombrie 2020
baricada folk

Baricada Folk

Cluj, Cluj-Napoca. Vineri 1 Ianuarie 2021
vacanta in delta dunarii 2020

Vacanta in Delta Dunarii 2020

Cluj, Cluj-Napoca. 20 Iun 2020 - 26 Iun 2020
vacanta israel septembrie 2020

Vacanta Israel septembrie 2020

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Sep 2020 - 22 Sep 2020
  • Ai ceva de zis?

    .