poze festivalului international toamna muzicala clujeana ed a 45 a

Festivalului Internaţional Toamna Muzicală Clujeană, ed. a 45-a

Cluj , Cluj-Napoca. Vineri 30 Septembrie 2011 19:00 - Vineri 21 Octombrie 2011
Filarmonica de Stat „Transilvania”

Categorii: Muzica si Concerte

Repetându-se „a patruzeci şi cincea oară, fără pată de rutină sau praf de plictiseală”, cel mai longeviv festival de muzică cultă din România va prezenta pe scena Filarmonicii de Stat „Transilvania” 13 concerte susţinute de invitaţi veniţi atât din România, cât şi din Europa. Printre cei mai importanţi invitaţi ai festivalului îi amintim pe soliştii Andrei Ágoston (Germania), János Selmeczi (Ungaria), Corul „Soli-Tutti” al Universităţii Paris 8 „Vincennes-Saint-Denis” alături de dirijorul Denis Gautheyrie (Franţa), dirijorul Mihail Agafiţa, Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru, dirijorul Horia Andreescu, solistul Daniel Kientzy, Paul Mann şi solista Luiza Borac, Valentin Gheorghiu, Grigore Leşe şi Aromânii Fârşeroţi din Cogealac, Nicolae Moldoveanu şi renumitul pianist Freddy Kempf.

Ediţia de anul acesta debutează cu Concertul in memoriam Ştefan Ruha István, susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat „Transilvania” alături de soliştii Andrei Ágoston (Germania) la vioară şi János Selmeczi (Ungaria) la violă şi vioară, sub bagheta

dirijorului permanent al Filarmonicii – Mihail Agafiţa (Republica Moldova).



Dacă ar fi fost un ilustru necunoscut, Ruha István ar fi rămas István Ruha, cu numele inversat doar din raţiuni europenizante, valabile dintotdeauna şi peste tot, în afară de Ungaria. Dar el a devenit mult prea cunoscut în lumea largă pentru ca amănuntele onomastice să poată fi trecute cu vederea de conducătorii unei ţări ale cărei deschideri către exterior erau însoţite de rînjete. În 1957, Pista devine prim-violonist al Filarmonicii din Cluj, iar din 1958, pînă la moarte, solistul instituţiei. Între timp s-au întîmplat două evenimente majore în viaţa lui şi cea muzicală a ţării: în 1957 a cîştigat locul I la primul concurs George Enescu, apoi premiul III la Concursul Ceaikovski de la Moscova – concurs de asemenea la prima organizare, la care, în urma unor indicaţii de sus, primele două locuri erau ocupate dinainte de concurenţi ruşi. A rămas de notorietate sfatul pe care i l-a dat David Oistrah tînărului laureat, spunîndu-i că nu mai are nimic de învăţat, de la nimeni, doar să studieze şi să se cizeleze. Ceea ce Ruha a şi făcut. Cei care i-au fost aproape, spun că nu lăsa vioara din mînă decît ca să o ia din nou. Înşiruirea compozitorilor pe care i-a interpretat minunat ar fi prea lungă şi, inevitabil incompletă. Amintirea lui să fie neştirbită.


Mihail Agafiţa a absolvit mai întîi jazul la Conservatorul de la Chişinău. Oricît de „neserios” li s-ar părea acest gen melomanilor clasici, lui i-a fost de folos. Uşurinţa cu care dirijează, puterea de adaptare la orice situaţie (şi, pe un dirijor care se află în fiecare săptămînă pe alt podium de concert, neprevăzutul îl pîndeşte la orice pas), lejeritatea cu care străbate stilurile, toate acestea îşi au rădăcina nu doar în temeinicia şcolii ruse, pe care a moştenit-o de la Mihai Goia, maestrul său de la Bucureşti, ci şi în dexteritatea improvizatoare a jazului. Firea lui blândă ascunde o explozie de culori. E blînd şi cald, dar ca să faci muzică blîndă şi caldă ai nevoie de un temperament vulcanic, pe care Agafiţa îl are din pin.

Andrei Ágoston (născut Ágoston András în 1947 la Cluj) a fost ciracul care le-a făcut cinste în cea mai mare măsură mentorilor săi. Rod al şcolii mult apreciatului Péter Zsurka, el s-a perfecţionat în clasa de la conservator a lui Ruha. Laureat al concursurilor Ceaikovski de la Moscova, Bach de la Leipzig, Enescu de la Bucureşti, Ágoston a atins apogeul afirmării cîştigând premiile întîi la Concursul Tibor Varga din Elveţia şi la Concursul David Oistrah de la Viena. Ca urmare, a fost invitat ca prim violonist şi concertmaestru al Wiener Philarmoniker. A avut ghinionul să fie corect şi să nu rămînă ilegal în Austria. Aşa că nu a primit aprobarea oficială să lucreze în străinătate. A predat la Conservatorul „Gh. Dima” din Cluj şi a cutreierat ţara şi lumea cîntînd la vioară. Din 1990 a devenit concertmaestru al Orchestrei Philarmonia Hungarica, pînă la desfiinţarea ei. Pe scurt: a concertat în toate ţările Europei, dar a mai fost şi pe alături.



Ştafeta merge mai departe – Selmeczi János, de asemenea elev al lui Zsurka Péter, a fost la Conservator studenul lui Ágoston András şi apoi al lui Ruha. După facultate, a devenit concertmaestru al Filarmonicii din Tîrgu-Mureş, ca, după 1990 să emigreze în Ungaria, unde a ocupat locul de frunte la Orchestra de Stat din Ungaria, Orchestra Operei din Budapesta, ca, după un interludiu francez, să devină şeful Orchestrei Festivalului, înfiinţată de Fischer Iván, pe care a părăsit-o cu doi ani în urmă, ca să devină invitatul permanent al mai multor cursuri de măiestrie din Japonia şi să poată concerta ca solist şi ca muzician de cameră în lumea largă.

Concertul de DESCHIDERE are loc la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 19

Program:

D. Şostakovici – Uvertura festivă, op. 96

W. A. Mozart – Sinfonia concertantă pentru vioară şi violă, KV 364

J. S. Bach – Dublu concert pentru două viori în re minor, BWV 1043

P. I. Ceaikosvki – Simfonia Manfred, op. 58

Festival realizat cu sprijinul: Primăria Cluj-Napoca, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Resurselor Umane din Ungaria, Administraţia Fondului Cultural Naţional.



Sponsor Principal: ENERGOBIT



Co-organizatori şi sponsori ai concertelor: Academia de Muzică „Gh.Dima”, Centrul Cultural Francez, Nova Musica Paris, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, SPEDIDAM, FCM şi Université Paris 8



Sponsor Principal Media: PMA Invest



Parteneri/Sponsori: Banca Transilvania, Opera Plaza, Mol, Agape, Florăria Murraya, Compass Software, Polus Center

Parteneri Media: Next, EvenimenteinCLuj, CLujLife, 24Fun, Welcome2Cluj, Buzznew, QBOX, 7seri, Monitorul Cluj, Clujonline, Czb, Bestmusic, Radio Romania Muzical, TVR Cluj, Radio Cluj, Szabadsag, Făclia, Art Act Magazine, Cărtureşti, Centruldepresă.ro, ZileşiNopţi

Comenteaza pe Facebook
Icon_eye Nr.vizualizari: 1583
Cuvinte cheie: Cluj-Napoca
gabriela

Adaugat in urma cu 4566 zile, 28 Sep. 2011

Adaugat de gabrielarostas

Star_bg_grey Star_bg_grey Star_bg_grey Star-half_bg_grey Star-half_bg_grey
Evenimente Create: 803

Alte Evenimente din Cluj-Napoca
concert zucchero la cluj 2024

Concert Zucchero la Cluj - 2024

Cluj, Cluj-Napoca. Joi 25 Aprilie 2024
concert dj bobo la cluj

Concert DJ Bobo la Cluj

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 16 Noiembrie 2024
electric castle 2024

Electric Castle 2024

Cluj, Cluj-Napoca. 17 Iul 2024 - 21 Iul 2024
discoteca 80 2024 cluj napoca

DISCOTECA '80 2024 @ Cluj-Napoca

Cluj, Cluj-Napoca. Sâmbătă 21 Septembrie 2024
  • Ai ceva de zis?

    .